Prosty bochenek z ziarnami

19 października 2013 , In: bez jajek, bez mleka, bez soi, pieczywo, wegańskie
0

Chyba każda osoba przechodząc na dietę bezglutenową staje przed wielkim dylematem związanym z pieczywem.

Moje wnioski są poparte niekończącą się korespondencją z Wami. Pytanie o chleb wydaje się być fundamentalne. Marzy mi się skromne miejsce, gdzieś na uboczu gdzie będę mogła uczyć po swojemu jak na diecie odnaleźć lepszą jakość życia. Gdzie pachniałoby nieustannie świeżymi bochenkami, które kroilibyśmy i uwieńczali stosem świeżych warzyw z pobliskiego gospodarstwa.  

Do tego czasu wiele wiedzy przede mną. Dzisiaj prezentuję świeży chlebek, z dodatkiem razowej mąki i ziarenek, który mam nadzieję każdy nowicjusz upiecze choć raz. Odnośniki w przepisie to jednocześnie lista zakupów- linki do sklepów, w których kupicie wszystko co potrzebne.

 

12 kromek

Prosty chleb bezglutenowy z mąką razową i ziarnami

składniki:

– 300 g uniwersalnej mąki bezglutenowej, 100 g mąki razowej*, 1 łyżeczka suchych drożdży**

– 400 ml letniej wody, 3 łyżki oliwy

– 1 łyżeczka cukru trzcinowego, 1/2 łyżeczki soli morskiej, 1 łyżka siemienia lnianego***

– mieszanka słonecznika/sezamu/pestek dyni/ siemienia do posypania

wykonanie:

Mąkę przesiej, wymieszaj dokładnie łyżką z drożdżami. Dodaj siemię, cukier i sól. Wlej oliwę. Powoli dodawaj wodę, wyrabiając mikserem ciasto. Jego konsystencja powinna być luźna i kleista ale przy zwilżonych dłoniach dawać się formować.

Jeżeli ciasto przypomina śmietanę dodaj więcej mąki. Jeżeli jest zbite, lepiej przeznaczyć je na spód do pizzy.

Podłużną foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i wyrównaj zwilżoną dłonią. Posyp ziarnami, przykryj cienką ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę.

Po tym czasie rozgrzej piekarnik, na dolnej półce ustaw naczynie z wodą w celu zaparowania i wstaw na środkowy poziom wyrośnięty bochenek.

Piecz 30-35 minut w temp. 200 stopni C.

Gotowy chleb ciężko podzielić. Odstaw do częściowego wystudzenia żeby pokroić równe kromki.

Smacznego!

*użyłam 300 g Mix Bread Schara i 100 g mieszanki razowej Doves Farm

**dodaję drożdży bez glutenu Quick Yeast Doves Farm, możesz użyć innych, np. dr.Oetkera

*** pestki z ekologicznych upraw, oliwę i pozostałe składniki kupisz we Free Delikatesach 

_DSC1821_Snapseed

_DSC1851_Snapseed

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
25 lipca 2011

W czarnym lesie

torty
Zobacz więcej
24 października 2012

Do herbaty: babeczki ze śliwkami

babeczki i ciastka
Zobacz więcej
12 kwietnia 2014

Roślinna pascha

bez jajek, bez mleka, bez soi, desery, wegańskie, Wielkanoc
Zobacz więcej
    • Beata
    • 20 października 2013
    Odpowiedz

    Muszę wypróbować ten przepis. Wciąż szukam tego „idealnego” chleba :)

    • Dorota
    • 28 października 2013
    Odpowiedz

    ja też poszukuję idealnego chlebka,jak go zrobic,ba zawsze coś mi nie wychodzi,a może na zakwasie szefowa bloga by zrobiła/

      • Weronika
      • 29 października 2013
      Odpowiedz

      Szafowa jeszcze na zakwasie nie robiła ale niedługo spróbuje :) A ten krok po kroczku powinien się udać!

    • dorota
    • 29 października 2013
    Odpowiedz

    a zrobiłam ten chlebek wedle przepisu,wedle instrukcji dotyczących składników,udał się!!Polecam.

    • paula
    • 29 grudnia 2013
    Odpowiedz

    Witam, ja też borykam się z pieczeniem chleba ..od miesiąca wiem że mam celiakię i jestem na diecie bezglutenowej, nie toleruje też skrobi pszennej bezglutenowej. Pierwsze moje chleby to był dramat ;/ Mogę powiedzieć że dopiero dwa chleby mi wyszły super :) spróbuje zrobić chleb z Twojego przepisu tylko nie mam mąki razowej co proponujesz w zamian?? może być po prostu więcej o 100g zwykłej mąki bezglutenowej? P.S. Masz świetny blog wizualnie i mnóstwo przepisów bardzo mi teraz potrzebnych.. znalazłam go dopiero tydzień temu i postanowiłam dzisiaj że pierwszym przepisem będzie chleb mam nadzieję że mi wyjdzie :) Pozdrawiam Paula

      • Weronika
      • 29 grudnia 2013
      Odpowiedz

      Może być więcej normalnej, tak. Moje pierwsze chleby to chyba nie było pieczywo! Powodzenia :)

  1. Odpowiedz

    Witam!Chciałąbym zrobić ten chleb w automacie do pievczenia chleba.Tylko się zastanawiam aki program wybrać

      • Weronika
      • 19 października 2014
      Odpowiedz

      Chleb bezglutenowy- ja mam taką opcję.

  2. Odpowiedz

    Jeśli nie posiadam żadnych gotowych mieszanek mąk w tym albo w innych przepiosach (np na bułki) to jakich mąk bezglutenowych mogę użyć?:)

Reply to Weronika. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011