Razowy mazurek malinowy

6 kwietnia 2012 , In: ciasta
0

Razowy spód, dominująca warstwa malin i aksamitny, czekoladowy ganache.

Mmmmmmmmmmmm…

Obudzona dziś ochoczym śpiewem ptaków, z lekkim, wiosennym oddechem wyruszam do kuchni tworzyć dla Was więcej słodkości.

Ciekawe co jeszcze chcieli byście ujrzeć na blogu…

 

około 20 kawałków

Razowy mazurek z malinami i czekoladą:

Potrzebne składniki:

¨      Ciasto kruche:175 g mąki razowej lub razowej bezglutenowej, 1 żółtko,100 g miękkiego masła,100 g cukru trzcinowego (lub białego)

¨      Dodatki: 0,5 kg malin (użyłam mrożonych), cukier do smaku (do zastąpienia miodem), 200 g gorzkiej czekolady, 200 ml śmietanki 30 %*

¨      Masło i papier do formy

 

Sposób przygotowania:

 

W misce umieść pokrojone masło i żółtko. Dodaj połowę cukru, przesiej połowę mąki i zagniataj delikatnie palcami. Przesiej pozostałą mąkę i wsyp cukier i zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i schłódź 30 min w lodówce.

Formę (użyłam24 cm na32 cm), natłuść i wyłóż dodatkowo papierem.

Piekarnik nagrzej do temp. 180 stopni C.

Z ciasta odrywaj duże kawałki i wyklejaj nimi spód. Nakłuj widelcem i piecz 30 minut.

Upieczony spód odstaw do wystudzenia.

Maliny umieść w misce (kilka zostaw do późniejszej ozdoby), rozgnieć widelcem i wymieszaj z odpowiadającą ilością cukru. Owoce rozprowadź na upieczonym spodzie.

Śmietankę zagotuj z połamaną na kostki czekoladą. Mieszaj nieustannie, aż do jej rozpuszczenia. Masa powinna być ciemna, jednolita i gęsta.

Czekoladowym ganache polej równomiernie maliny. Ozdób pozostałymi owocami.

Schłódź w lodówce 2-3 h a najlepiej całą noc.

 

Smacznego!

 

* na diecie szukajmy produktów z wyraźną informacją na opakowaniu o braku glutenu, w przypadku braku takowej- analizujmy skład!

 

  1. Odpowiedz

    Mimo, iz świąt jeszcze nie ma ja już słysze te kicające zające i zapach babki. Życzę wszystkiego najlepszego w te swięta. :)
    Ciasto wygląda baaaaardzo smakowicie, aż chce się… patrzeć 😀

  2. Odpowiedz

    Cześć ! 😀 Już nie długo święta wielkanocne i tak się cieszę że mam gdzie zajrzeć po wspaniałe przepisy 😀 Oczywiście mam zamiar robić mazurki a do tego mam pytanie czy maliny można zastąpić jakimś innym owocem czy raczej nie 😀

      • Weronika
      • 15 kwietnia 2014
      Odpowiedz

      Maliny komponują się tu idealnie z gorzką czekoladą ale może wiśnie?

  3. Odpowiedz

    Nie mogę mleka…jak mogę zrobić taką polewę nie używając mleka? :)

      • Weronika
      • 16 września 2014
      Odpowiedz

      Można kupić bezmleczną czekoladę tylko jak dobrze pamiętam, chyba jesteś uczulona na kakao, tak? Jak wygospodaruję chwilę czasu przygotuję jakąś polewę dla alergików :)

      • Odpowiedz

        Nie , nie jestem.Robilam to dla kogoś innego co nie moze kakao ;p To jak z tą polewą? Ciasto chcę zrobić pojutrze 😀

          • Weronika
          • 17 września 2014
          Odpowiedz

          W takim razie weź 100 g gorzkiej, bezmlecznej czekolady i około 50 ml mleka lub śmietanki roślinnej. Rozpuść w kąpieli wodnej i dosłódź do smaku.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011