Rogaliki z dynią

22 października 2013 , In: babeczki i ciastka, bez orzechów, bez soi
0

Końcówka października nawet zza okna wygląda pięknie. W makrobiotycznym kalendarzu królują dynie. Na cześć sezonowości zaprzyjaźniam się z nią serdecznie i widzę jak wiele daje możliwości. Niech nie zmylą was pikantne zupy, dynia wdzięcznie zawinie się też w Wasze słodkie rogaliki. 

 

10 sztuk

Rogaliki z nadzieniem dyniowym na słodko

składniki:

– 300 g mąki bezglutenowej *, 1/2 łyżeczki suszonych drożdży

– 75 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) + opakowanie cukru z prawdziwą wanilią, 50 g masła**, 300 ml mleka roślinnego, łyżeczka skórki otartej z pomarańczy (opcjonalnie)

– 200 g miąższu dyni pokrojonego w kostkę, 1 łyżka masła, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka cynamonu

– żółtko roztrzepane z kilkoma łyżkami mleka do posmarowania (w wersji bez jajek odpuszczamy)

wykonanie:

Mąkę przesiej, wymieszaj łyżką z drożdżami, cukrem, wanilią i opcjonalnie skórką. Masło rozpuść, lekko przestudź. Mleko podgrzej (powinno być jeszcze dość letnie).

Do sypkiej mieszanki wlej mleko i masło i wyrób ciasto mikserem tylko do połączenia. Ciasto powinno być luźne ale dać się już formować. Ewentualnie podsyp więcej mąki. Przełóż do czystej miski i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

W rondelku rozgrzej masło. Wyłóż dynię i pozostaw na małym ogniu na 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj miód i cynamon, dobrze połącz składniki i pozostaw do ostudzenia.

Wyrośnięte ciasto zagnieć z taką ilością mąki aby dało się swobodnie formować. Nie dodawaj jej za dużo bo ciasto będzie się rwało.

Rozwałkuj na koło, przyłóż talerz, obrysuj nożem i odkrój skrawki. Podziel ciasto na 8 części a z pozostałego jeszcze  powinny wyjść 2 rogaliki. Na każdy trójkąt nakładaj łyżeczkę dyniowego farszu i zwijaj od podstawy do wierzchołka.

Rogaliki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w małym odstępie. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz 25 minut w temperaturze 200 stopni C.

Smacznego!

*użyłam Mix Bread Schara

** w wersji bezmlecznej można zastąpić 3 łyżkami oliwy

_DSC2185_Snapseed

_DSC2188_Snapseed

_DSC2237_Snapseed

_DSC2214_Snapseed

    • Beata
    • 27 października 2013
    Odpowiedz

    Jak fajnie, że można wyczarować takie pyszności w wersji bez jajek, mleka i bez glutenu. :)

      • Agata
      • 14 listopada 2013
      Odpowiedz

      A czy mleko podgrzewasz razem z mlekiem czy każde osobno? Czy do rozpuszczonego mleka mogę nalać mleka i podgrzać ?

        • Weronika
        • 14 listopada 2013
        Odpowiedz

        Może być razem tylko mleko podgrzewamy lekko a zanim rozpuści się masło będzie gorące więc mieszankę trzeba przestudzić.

          • Agata
          • 15 listopada 2013
          Odpowiedz

          Bardzo dziękuję Ci za wyjaśnienie. Rogaliki wyszły pyszne, tylko trochę twarde ciasto. Zrobiłam je z mąki bezglutenowej Schara i dodałam trochę mąki ryżowej. Ciasto mało mi urosło i było bardzo klejące. Musiałam dodać więcej mąki. Czy Twoje rogaliki też wychodzą dosyć twarde? Nie jest to pulchne ciasto. Może to kwestia mąki?

            • Weronika
            • 15 listopada 2013

            Ryżowej radzę nie dodawać do drożdżowych. Ciasto trzeba podsypać mąką. Moje są jednak dość puszyste.

    • Agata
    • 14 listopada 2013
    Odpowiedz

    oczywiście nie chodziło mi o dwa mleka tylko o masło i mleko

    • ewelina
    • 11 października 2015
    Odpowiedz

    rogaliki są przepyszne:) synek je uwielbia!:)

    • Wiola
    • 12 stycznia 2017
    Odpowiedz

    A czym mogłabym zastąpić mix maki syn nie może maki z kukurydzy ryżu gryki natomiast zostaje mu jaglanka amarantus tef kasztanowa i kazde skrobie

      • Weronika
      • 13 stycznia 2017
      Odpowiedz

      Te mąki średnio nadają się niestety do wypieku ciasta drożdżowego, ale jeżeli już to spróbowałabym z: 100 g jaglanej, 100 g kasztanowej i 100 g ziemniaczanej.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011