Ekspresowy krem z nerkowców

14 września 2016 , In: bez cukru, bez jajek, bez mleka, bez soi, desery, wegańskie
1

Bardzo lubię dopracowane ‚serniki’ z nerkowców. Jednak na taki deser trzeba chwilę poczekać. Dlatego czasami przygotowuję ekspresową wersję w pucharkach. To pyszna, kremowa masa, którą możesz wzbogacić ulubionymi dodatkami i pałaszować bez wyrzutów sumienia. Oprószona domową granolą świetnie sprawdzi się też na wrześniowe śniadanie.

3 porcje

Ekspresowy krem z nerkowców

składniki

  • 100 g nerkowców
  • 2/3 szklanki mleka roślinnego
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • ulubiony słodzik do smaku
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • garstka jeżyn
  • 4-5 bardzo dojrzałych moreli

wykonanie

Nerkowce namocz w ciepłej wodzie. Jeżeli używasz blendera o dużej mocy możesz nawet pominąć ten krok.

Orzechy przełóż do blendera, dodaj sok z cytryny oraz połowę mleka i zmiksuj na jednolity serek. Dodaj pozostałe mleko, olej i dosłódź do smaku.

Masę podziel na dwie części. Jedną zmiksuj z morelami, drugą z jeżynami. Przełóż do pucharków.

Przed podaniem możesz uwieńczyć owocami.

Gotowe!

dsc_7488_snapseed

dsc_7517_snapseedfree-logo

    • Gosha
    • 6 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Zrobiłam w wersji truskawkowo borówkowej. Chłodzi się w lodówce:)

    • Magda
    • 28 listopada 2017
    Odpowiedz

    Witam, czym mozna zastąpić sok z cytryny? Karmie piersia córeczke ktora cierpi na alergie na plemko krowie ale cytrusów tez nie moge jesc.

      • Weronika
      • 3 grudnia 2017
      Odpowiedz

      Niestety nerkowce trzeba czymś zakwasić i najlepiej sprawdzi się tutaj sok z cytrusów.

    • Marta
    • 2 listopada 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Witam, bardzo ciekawie to wygląda, chcialabym jednak zmniejszyć ilość orzechów. Czy jest sens zrobić pół na pół nerkowce i słonecznik? A może jeszcze coś innego? Pozdrawiam :)

    • Magda
    • 20 listopada 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Cześć,
    jeśli w przepisach używasz oleju kokosowego to jaki to ma być: rafinowany czy nierafinowany?
    Pozdrawiam serdecznie :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011