Roladki z hummusem, świeżymi warzywami i dipem koperkowym

0

Naleśnik to prawdziwy król imprezy. Może być podany zupełnie zwyczajnie, opatulony w chrupiącą panierkę w towarzystwie filiżanki barszczu, ale i nietuzinkowo, w postaci tortów czy innych zawijańców. W książce napisałam, że naleśniki mojej przyjaciółki nie mają sobie równych, ale kiedy nie świętujemy razem jestem zmuszona przygotować je sama. I tak oto po hucznym sylwestrze trwa w mojej kuchni dobra passa ciasta z patelni. Na śniadanie przygotowałam roladki z warstwą ulubionego humusu, świeżymi warzywami i nieocenionym a banalnym sosem koperkowym. Przygotujcie je na najbliższe przyjęcie, a zostaniecie okrzyknięci mistrzami bezglutenowych i wegetariańskich przekąsek :)

Rolowanie na sniadanie :) #pancakes #natchniona #vegetarian #hummus #tomato

20 sztuk

Roladki naleśnikowe z hummusem, świeżymi warzywami i dipem koperkowym

składniki

naleśniki
• 4 jajka
• 400- 450 ml mleka roślinnego
• 100 g mąki ryżowej
• 50 g mąki owsianej bezglutenowej
• 40 g mąki ziemniaczanej
• szczypta proszku do pieczenia
• ¼ łyżeczki soli
dip koperkowy
• 5 łyżek dobrej jakości majonezu*
• 5 łyżek wody
• 1/3 łyżeczi curry**
• ząbek czosnku
• pęczek koperku
dodatki
• słoiczek humusu
• 2 świeże ogórki
• 2 pęczki rzodkiewki
• kiść pomidorków koktajlowych
• listki świeżej bazylii

wykonanie

Usmaż stertę naleśników. W tym celu wszystkie składniki połącz mikserem. Patelnię pokryj minimalną ilością tłuszczu, rozprowadzając go za pomocą ręcznika papierowego. Rozgrzej i wylewaj po łyżce wazowej ciasta na jednego naleśnika. Szybko i dokładnie rozprowadź po całej patelni i smaż do zrumienienia z obu stron.

Przygotuj dressing mieszając ze sobą majonez, wodę, curry, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekany koperek.

Ogórka podziel na cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Pomidorki i rzodkiewkę pokrój w plasterki.

Naleśniki smaruj cienką warstwą humusu, pokryj dodatkami, dipem i ciasno roluj.

Gotowe rulony przekrój w połowie i układaj na talerzu.

Smacznego!

* Niezmiennie używam domowego majonezu przygotowywanego w Thermomix.

** Polecam przyjrzeć się firmie Magros, mają nie tylko pyszne, bezglutenowe curry :)

DSC_9043_Snapseedfree-logo

    • kinga
    • 12 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Pysznie wygląda :) Czy można użyć mleka sojowego? Jakiego najlepiej?

      • Weronika
      • 12 stycznia 2016
      Odpowiedz

      Jasne, używam Provamel :)

        • kinga
        • 13 stycznia 2016
        Odpowiedz

        Dziękuje za odpowiedź.
        Zrobiłam z mleka sojowego i wyszło wspaniale :)
        Zanim skończyłam je zawijać większość była zjedzona :) Wyszło mi 10 sztuk bo użyłam 2 jajek, a zamiast hummusu zrobiłam dwa smaki: z dipem koperkowym i orzechowym pesto :)
        Naprawdę świetny przepis.

    • Karolina
    • 13 stycznia 2016
    Odpowiedz

    W cieście nie ma oleju, więc każdy naleśnik smażymy na tłuszczu czy tylko pierwszy?

      • Weronika
      • 14 stycznia 2016
      Odpowiedz

      Tylko pierwszy, na minimalnej ilości. Potem patelnia jest przygotowana żeby usmażyć stertę naleśników bez tłuszczu.

    • Kasia
    • 28 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Już straciłam wiarę w dobre bezglutenowe naleśniki. Twój przepis to dla mnie odkrycie stulecia! Wykorzystałam mleko ryżowe, mąkę owsianą zastąpiłam gryczaną i wyszły GENIALNE. Wszystkie, co do jednego :)

    • emk
    • 20 marca 2016
    Odpowiedz

    Czy mąka ziemniaczana to to samo co skrobia ziemniaczana?

      • Weronika
      • 20 marca 2016
      Odpowiedz

      Jest różnica w procesie produkcji, ale w moich przepisach można używać ich zamiennie.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Akademia bez glutenu

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Blog roku 2011

Blog roku 2011