Na oliwie, miodzie i owsie

16 stycznia 2012 , In: ciasta
1

Ciasto niezasładzające 😉 Lekko wilgotne, z dużą ilością jabłek i orzechów. Bez cukru, za to z miodem. Na mące owsianej, którą połączyłam ze zwykłą bezglutenową i to był traf! :) Zamiast masła- oliwa z oliwek. Nie napiszę, że ciasto szczególnie zdrowe bo to byłoby nieprawdą. Myślę jednak, że nie tak bardzo tuczące.

Ciasto w piekarniku nie sprawia żadnych kłopotów, dobrze wyrasta i w mig  jest gotowe :)

Pomysł dzisiejszy, ale z pewnością wrócę  do niego nie raz!

 

Ciasto z jabłkami i orzechami:

Potrzebne składniki:

 

¨      200 ml oliwy,150 gmiodu, 3 jajka,200 gmąki (użyłam 100g owsianej bezglutenowej i zwykłej bezglutenowej),175 gorzechów włoskich,400 jabłek (po obraniu, pokrojeniu), ½ łyżeczki sody oczyszczonej, cynamon (opcjonalnie)

¨      Dodatkowo: papier do formy, cukier puder do oprószenia ciasta (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

 Blaszkę wyłóż papierem. Mąkę przesiej, dodaj sodę. Jabłka i orzechy posiekaj. Miód podgrzej w rondelku na najmniejszym ogniu. Wystudź. Dodaj do oliwy i utrzyj, dodając po jednym jajku. Wsyp partiami mąkę. Dodaj cynamon oraz orzechy i jabłka.

Piecz 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.

Gotowe wystudź i posyp cukrem pudrem.

Najlepsze z filiżanką mocnej herbaty :)

Smacznego!

    • Mama
    • 16 stycznia 2012
    Odpowiedz

    Ciasto uświetniło dzisiejsze poranne biznesowe spotkanie. Niezbyt słodkie, delikatne, no i ten cynamon! Pycha

  1. Odpowiedz

    Wygląda pięknie,samym widokiem mozna się nasycić.Jutro sprawdzimy w realu jak smakuje.Dzięki za przepis i gratulacje.K.P.

      • Weronika
      • 16 stycznia 2012
      Odpowiedz

      Mam nadzieję, że będzie udane. Pozostaje mi życzyć: smacznego! :)

  2. Odpowiedz

    Powiem tak: trafiłam tutaj przez przypadek, ale z pewnością zostanę na dłużej ! REWELACYJNE przepisy ! przejrzałam wszystkie i zapisałam na komputerze chyba z 10 przepisów ! wszystko zamierzam wypróbować, a na pierwszy ogień pójdą LODY ! nie wiedziałam, że można je zrobić w tak prosty sposób. Najlepszy blog kulinarny na jaki się natknęłam i to jeszcze tak młodej osoby ! Gratuluję i życzę powodzenia w dalszym rozwijaniu pasji ! 😉 Pozdrawiam.

      • Weronika
      • 19 stycznia 2012
      Odpowiedz

      Mam nadzieję, że wszystko będzie udane :)! Lody, lody :) Powodzenia! Policzki mi płoną z radości od tych słów które przeczytałam w komentarzu 😀
      Dziękuję i pozdrawiam!

      • Odpowiedz

        Nie ma za co ! czysta prawda 😛 Jesteś nieoceniona ! 😉

    • Aga
    • 19 stycznia 2012
    Odpowiedz

    bardzo apetyczny blog , zdjecia ciast 1 klasa :)az ma sie ochote cos przekasic

    • ewa
    • 4 marca 2012
    Odpowiedz

    Wera super ciasto bez cukru, no oprócz tej posypki, którą można czymś zastąpić ale i tak super tyle szukałam ciasta bez cukru co ci zresztą mówiłam :)
    Dzięki Dzięki :)
    Z całego serca mówie że to najlepszy blog na świecie :)

  3. Odpowiedz

    witaj Weroniko,

    w poszukiwania mazurka / ciasta bez cukru trafiłam na twoją stronę. Rzeczywiście pasjonujące jest to co robisz. Lubię gotować, piec, i często szukam nowych inspiracji w sieci. A tuż przed wielkanocą zawsze przepisu na mazurka lub jakieś inne ciasto bez cukru. Mieszkam w Holandii, a teściowie nie jedzą cukru, a Niedzielę Wielkanocną spędzamy z mężem u teściów. Ja staram się choć trochę pielęgnować naszą polską tradycję i co roku przygotowuję na ten dzień ciasto. Z myślą o teściach w tym roku na świątecznym stole zawita „na oliwie, miodzie i owsie” według twojego przepisu.
    stronkę subskrybuję i chętnie będę tu wracała
    dziękuję i pozdrawiam, Kasia

    • Odpowiedz

      i znowu ja. ciasto wyszło przepyszne i zrobiło furrorę na wielkanocnym stole u holenderskich teśców. Ddodam, że oni mają wysokie wymagania. to znaczy, nie są niemiłymi snobami, tylko lubą dobre jedzenie, dobrej jakości i dbają bardzo o to co i jak jedzą – mądrze i zdrowo. Poza tym teść jest piekarzem ciastkarzem, więc zna się na rzeczy. Twoje ciasto na oliwie, miodzie i owsie bardzo im smakowało. Przepis więc tłumaczę dla nich na holenderski. Teściowa żałuje, że nie zna polskiego, bo chętnie sama zajrzałaby na twoją stronę.

        • Weronika
        • 10 kwietnia 2012
        Odpowiedz

        Nie wiedziałam, że to ciasto tak zasmakuje 😉
        Bardzo mi miło, że po pierwsze wyszło bez zastrzeżeń, a po drugie trafiło w gusta!
        Po takiej recenzji chce się tworzyć więcej. Będę testowała proporcje bez cukru. Wiem, że do grona osób wybierających jako taki zdrowy styl życia przybywa coraz więcej członków.

        Bloga chciałam przetłumaczyć na angielski ale na holenderski już chyba nie da rady 😉
        Pozdrowienia!

    • Arleta
    • 9 grudnia 2016
    Odpowiedz

    A mka zwykla bezglutenowa to jaka dalas? Ciasto wyglada bosko 😀

      • Weronika
      • 10 grudnia 2016
      Odpowiedz

      To dość stary wpis, wtedy używałam głównie Schara. Ale może być to np. 50 g ryżowej i 50 g ziemniaczanej :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011