Ruskie bez mleka i jajek

3

Z ruskimi jest w naszym domu mały problem, w teorii nikt za nimi nie przepada. Uwielbiamy pierogi z kapustą i grzybami. Ze szpinakiem lub soczewicą znikają równie szybko, ale sam pomysł ulepienia ich z utłuczonymi ziemniakami nigdy nie wzbudzał naszego zaufania. Pierwsze ruskie przygotowałam rok temu, zbierając przepisy do książki. Oblizywaliśmy się ze smakiem, a chwile później zapomnieliśmy. Któregoś dnia jedna z czytelniczek poprosiła o recepturę na ruskie bez mleka. Wiedziałam, że muszą się udać, jednak za każdym razem kiedy miałam kilka kostek tofu, znajdowałam dla nich inne zastosowanie. Nadchodzą Święta, a ja skrupulatnie planuję wegańskie menu. Przez dwa dni lepiłam stos pierogów z dodatkiem serka sojowego i muszę przyznać, że smakują rewelacyjnie. Tofu w żadnym stopniu nie zmienia smaku ani konsystencji farszu, a ciasto, które go otula pozwala zmieścić w każdym pierożku sporo nadzienia. Ruskie bez jajek i mleka wjadą na pewno na nasz długi, świąteczny stół by przekonać gości, że to co wegańskie może być zupełnie tradycyjne i nieziemsko pyszne. Wielbiciele ruskich na pewno nie będą zawiedzeni, a ja z czystym sumieniem będę mogła serwować kolejne dokładki.

DSC_8251_Snapseed

60-70 sztuk

Pierogi ruskie bez mleka i jajek

składniki

ciasto
• 150 g skrobi z tapioki
• 150 g skrobi ziemniaczanej
• 150 g mąki ryżowej
• 100 g mielonego siemienia lnianego
• 2 łyżki oleju
• 1 łyżeczka soli
• 380 ml ciepłej wody

farsz
• 0,5 kg obranych ziemniaków
• 200 g naturalnego tofu
• 1 duża cebula
• 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
• sól do smaku

wykonanie

Ziemniaki ugotuj do miękkości, odcedź i przepuść wraz z tofu przez praskę lub maszynkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor. Dodaj do masy ziemniaczano- serowej. Dopraw pieprzem i solą. Dokładnie wymieszaj i odstaw.

Wszystkie rodzaje mąki wymieszaj ze sobą. Dodaj sól, olej, a następnie wodę. Wyrób ciasto mikserem, a następnie zagnieć ręcznie.

Ciasto rozwałkuj cienko na podsypanym mąką (np. ziemniaczaną) blacie.

Szklanką wycinaj kółka i nakładaj na środek po łyżeczce farszu. Zlepiaj ciasno, łącząc ze sobą dwa końce pieroga i dociskając opuszkami palców.

Pierogi gotuj partiami we wrzącej, osolonej wodzie. Wyławiaj chwilę po wypłynięciu.

Przełóż na sitko, polej delikatnie zimną wodą, a następnie przekładaj na talerz.

Pierogi możesz podawać obsmażone ze zrumienioną cebulką.

Smacznego!

DSC_8257_Snapseed

DSC_8271_Snapseed

DSC_8273_Snapseed

free-logo

    • Maria
    • 15 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Właśnie szukałam przepisu na bezmleczne pierogi ruskie – co za wspaniały zbieg okoliczności :) Akutualnie mam w domu tylko silken tofu, myślisz że się nada? Czy konieczne jest jednak zwykłe tofu?

      • Weronika
      • 15 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Nadzienie będzie bardziej kremowe, ale myślę, że na pierwszy raz można spróbować :)

        • Maria
        • 16 grudnia 2015
        Odpowiedz

        To super, dzięki za odpowiedź :)

    • Ania
    • 17 grudnia 2015
    Odpowiedz

    A czym mogę zastąpić skrobię z tapioki? czy jak tylko dodam więcej skrobi ziemniaczanej, myślisz, że się udadzą?

      • Weronika
      • 17 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Myślę, że tak :)

    • Asia
    • 19 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Który z Pani przepisów na ciasto do pierogów uważa Pani za najlepszy?

      • Weronika
      • 20 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Aktualnie przerzuciłam się na powyższy bo robi się go bardzo szybko, ale przez rok lepiłam tylko te z kaszą jaglaną :)

        • Asia
        • 20 grudnia 2015
        Odpowiedz

        Dziękuję za odpowiedź. To moje pierwsze święta na diecie Paleo i z przyjemnością spróbuję zrobić to ciasto. Dam znać po świętach jak wyszły. Pozdrawiam

    • Magdalena
    • 23 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Czym mogę zastąpić siemię lniane, bo niestety na ten produkt też mam nietolerancje…

      • Pino
      • 5 marca 2016
      Odpowiedz

      Moze nasiona chia?

    • Ewa
    • 1 marca 2016
    Odpowiedz

    Rewelacyjne ciasto na pierogi ,moje nastoletnie dzieci nie poznały ,że to ciasto bezglutenowe, podobnie ciasto na pizzę świetne chociaż pieczone bez kamienia.

    • Marta
    • 11 maja 2016
    Odpowiedz

    Czy pierogi można mrozić? Jeśli tak to surowe czy już ugotowane? Będę wdzięczna za odpowiedź

      • Weronika
      • 12 maja 2016
      Odpowiedz

      Tak, ugotowane.

Reply to Magdalena. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011