Z ruskimi jest w naszym domu mały problem, w teorii nikt za nimi nie przepada. Uwielbiamy pierogi z kapustą i grzybami. Ze szpinakiem lub soczewicą znikają równie szybko, ale sam pomysł ulepienia ich z utłuczonymi ziemniakami nigdy nie wzbudzał naszego zaufania. Pierwsze ruskie przygotowałam rok temu, zbierając przepisy do książki. Oblizywaliśmy się ze smakiem, a chwile później zapomnieliśmy. Któregoś dnia jedna z czytelniczek poprosiła o recepturę na ruskie bez mleka. Wiedziałam, że muszą się udać, jednak za każdym razem kiedy miałam kilka kostek tofu, znajdowałam dla nich inne zastosowanie. Nadchodzą Święta, a ja skrupulatnie planuję wegańskie menu. Przez dwa dni lepiłam stos pierogów z dodatkiem serka sojowego i muszę przyznać, że smakują rewelacyjnie. Tofu w żadnym stopniu nie zmienia smaku ani konsystencji farszu, a ciasto, które go otula pozwala zmieścić w każdym pierożku sporo nadzienia. Ruskie bez jajek i mleka wjadą na pewno na nasz długi, świąteczny stół by przekonać gości, że to co wegańskie może być zupełnie tradycyjne i nieziemsko pyszne. Wielbiciele ruskich na pewno nie będą zawiedzeni, a ja z czystym sumieniem będę mogła serwować kolejne dokładki.
60-70 sztuk
składniki
ciasto
• 150 g skrobi z tapioki
• 150 g skrobi ziemniaczanej
• 150 g mąki ryżowej
• 100 g mielonego siemienia lnianego
• 2 łyżki oleju
• 1 łyżeczka soli
• 380 ml ciepłej wody
farsz
• 0,5 kg obranych ziemniaków
• 200 g naturalnego tofu
• 1 duża cebula
• 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
• sól do smaku
wykonanie
Ziemniaki ugotuj do miękkości, odcedź i przepuść wraz z tofu przez praskę lub maszynkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor. Dodaj do masy ziemniaczano- serowej. Dopraw pieprzem i solą. Dokładnie wymieszaj i odstaw.
Wszystkie rodzaje mąki wymieszaj ze sobą. Dodaj sól, olej, a następnie wodę. Wyrób ciasto mikserem, a następnie zagnieć ręcznie.
Ciasto rozwałkuj cienko na podsypanym mąką (np. ziemniaczaną) blacie.
Szklanką wycinaj kółka i nakładaj na środek po łyżeczce farszu. Zlepiaj ciasno, łącząc ze sobą dwa końce pieroga i dociskając opuszkami palców.
Pierogi gotuj partiami we wrzącej, osolonej wodzie. Wyławiaj chwilę po wypłynięciu.
Przełóż na sitko, polej delikatnie zimną wodą, a następnie przekładaj na talerz.
Pierogi możesz podawać obsmażone ze zrumienioną cebulką.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Właśnie szukałam przepisu na bezmleczne pierogi ruskie – co za wspaniały zbieg okoliczności
Akutualnie mam w domu tylko silken tofu, myślisz że się nada? Czy konieczne jest jednak zwykłe tofu?
Nadzienie będzie bardziej kremowe, ale myślę, że na pierwszy raz można spróbować
To super, dzięki za odpowiedź
A czym mogę zastąpić skrobię z tapioki? czy jak tylko dodam więcej skrobi ziemniaczanej, myślisz, że się udadzą?
Myślę, że tak
Który z Pani przepisów na ciasto do pierogów uważa Pani za najlepszy?
Aktualnie przerzuciłam się na powyższy bo robi się go bardzo szybko, ale przez rok lepiłam tylko te z kaszą jaglaną
Dziękuję za odpowiedź. To moje pierwsze święta na diecie Paleo i z przyjemnością spróbuję zrobić to ciasto. Dam znać po świętach jak wyszły. Pozdrawiam
Czym mogę zastąpić siemię lniane, bo niestety na ten produkt też mam nietolerancje…
Moze nasiona chia?
Rewelacyjne ciasto na pierogi ,moje nastoletnie dzieci nie poznały ,że to ciasto bezglutenowe, podobnie ciasto na pizzę świetne chociaż pieczone bez kamienia.
Czy pierogi można mrozić? Jeśli tak to surowe czy już ugotowane? Będę wdzięczna za odpowiedź
Tak, ugotowane.