Sernik waniliowy

14 października 2014 , In: bez orzechów, bez soi, Boże Narodzenie, ciasta, Wielkanoc
0

Serniki mają swoich wielkich fanów albo zagorzałych przeciwników. Znam wiele osób, które ciasto na bazie twarogu stawiają na ostatnim miejscu. Jakimś jednak trafem okazuje się, że już nie jeden raz udało mi się odczarować w ich oczach wizję serowego tworu.

Kiedyś moje serniki niefortunnie opadały, wierzch okropnie się przypiekał a przyjemność z częstowania nimi była niewielka.

Dzisiaj wiem, że jeden z najbardziej niezawodnych pomysłów to upieczenie go w kąpieli wodnej. Wystarczy uzbroić się w chwilę cierpliwości, a następnego dnia ciasto urzeka swoją delikatną ale zwartą strukturą.

 

przygotowanie sernika najlepiej rozpocząć wieczorem

średnica 18 cm

Sernik waniliowy

składniki:

– 0,5 kg twarogu na sernik

– 75 ml śmietanki 30%

– 3 jajka

– 100 g cukru

– 1-2 łyżeczki cukru z wanilią

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

polewa:

– 50 g białej czekolady

– 25 ml śmietanki 30 %

wykonanie:

Sernik pieczemy w kąpieli wodnej.

Przygotuj formę. Tortownicę o średnicy 18 lub 20 cm natłuść delikatnie masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wierzch owiń dokładnie folią aluminiową tak aby podczas pieczenia woda nie przedostała się do masy serowej. Przygotuj duże naczynie żaroodporne i wypełnij wodą do 1/2 objętości.

Ubij jajka z cukrem i wanilią. Dodaj po łyżce twarogu, a następnie śmietankę i mąkę.

Płynną masę przełóż do foremki. Tą wstaw do naczynia z wodą. Całość umieść w piekarniku i piecz około 70 minut w temp 180 stopni C.

Po upieczeniu wyjmij sernik z naczynia z wodą i włóż do piekarnika. Pozostaw do ostudzenia, następnie umieść go w lodówce na kilka godzin.

Przygotuj polewę: czekoladę rozpuść ze śmietanką w kąpieli wodnej.

Ostudź i poczekaj aż zgęstnieje. Wtedy pokryj wierzch ciasta polewą. Pozostaw w lodówce na kolejną godzinę.

Smacznego!

_DSC3284_Snapseed

_DSC3295_Snapseed

  1. Odpowiedz

    ‚Udało Ci się odczarować w moich oczach wizje serowego tworu. <3
    taki delikatny.. taki pyszny!

    • Ania
    • 24 października 2014
    Odpowiedz

    Jaka temperatura ma byc w piekarniku??? :)

      • Weronika
      • 25 października 2014
      Odpowiedz

      180, już zaktualizowałam :)

        • Ania
        • 26 października 2014
        Odpowiedz

        Nie czekałam tylko zaryzykowałam na 170st i wyszedł wspaniały!!! Zrobiłam podwójną porcję i już prawie go nie ma! Dziękuję za inspirację!

  2. Odpowiedz

    Weroniko pomocy….muszę upiec sernik i go wyslać….Który sernik jest nabardziej stabilny(zeby się nie rozlecial) i wytrzyma ok.1,5 tygodnia świeżość? Czekam na odpowiedź :)

    • Aga
    • 13 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    A czy biała czekolada w wersji bezglutenowej nie może zawierać tych nawet śladowych ilości?:( Ciężko taka znaleźć. Będę wdzięczna za odpowiedz. Dopiero zaczynam przygodę z dieta bg, mam podejrzenie celiakii na 99%, gastroskopia wykazała chorobę, ale nie mam przeciwciał, wiec lekarze nie są przekonani na 100% a ze jestem w ciąży, to nie chcą powtarzać badań.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011