Burgery z ciecierzycy

19 stycznia 2014 , In: bez cukru, bez mleka, dania główne, pieczywo
1

Znam zagorzałych przeciwników bezmięsnego nazewnictwa. Bo coś b e z  m i ę s a nie może przyjąć tradycyjnej nazwy. Dla mnie wegańskie burgery to pełna dowolność. Możesz upchnąć w nich wszystko ale po tych kotletach z ciecierzycy nie wiem czy wrócisz do innej wersji :) Solidnie przyprawione, w domowej, puchatej bułce. 

Pięknej niedzieli!

 

dla 4 osób

Burgery z ciecierzycy

bułki: 275 g mąki bezglutenowej, 1 łyżeczka suszonych drożdży, szczypta soli, 1 łyżka oliwy, 200- 250 ml letniej wody, roztrzepane białko + łyżka słonecznika/sezamu

burgery: 400 g ugotowanej ciecierzycy*, 75 ml oliwy, ząbek czosnku, 2 cebule,  3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki cząbru, 3/4 łyżeczki oregano, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

– listki roszponki, plastry pomidora i ogórka, czarne oliwki

– dobrej jakości majonez, ketchup

wykonanie:

Mąkę przesiej, wymieszaj z drożdżami i solą. Dodaj oliwę a następnie wlewaj wodę wyrabiając ciasto mikserem. Powinno być luźne i dać formować się w kulę. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody. Odłóż do czystej miski, przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości.

Cebulkę posiekaj i zeszklij na patelni. Wszystkie składniki wymieszaj w misce i dokładnie zmiksuj za pomocą blendera.

Z gotowej masy uformuj kule a następnie spłaszcz wilgotną dłonią. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.

Ciasto podziel na 4 części i z każdej uformuj bułeczkę. Ułóż na blasze wyłożonej papierem. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw na czas w którym pieką się burgery. Następnie posmaruj wierzch białkiem i posyp ziarnami słonecznika/ sezamu.

Piecz w zaparowanym piekarniku (190 stopni C) 25 minut.

Gotowe bułki przekrój, uzupełnij kotlecikiem, warzywami i posmaruj majonezem rozrobionym z małą ilością wody i ketchupem.

Smacznego!

*ciecierzycę zamocz na noc a następnie gotuj około 1 h do miękkości

_DSC7002_Snapseed

_DSC7003_Snapseed

_DSC7108_Snapseed

_DSC7095_Snapseed

  1. Odpowiedz

    Jakie śliczne! :)

    • ola
    • 13 sierpnia 2015
    Odpowiedz

    Jeśli chodzi o mąkę to jaka bedzie najlepsza zeby bułeczki byly takie jak te na zdjęciach?:)

    • Ola
    • 27 listopada 2015
    Odpowiedz

    Matko.. z jakiej to mąki wyszły Ci takie bułki? Pewnie jakiś gotowy miks?

      • Weronika
      • 28 listopada 2015
      Odpowiedz

      Tak, był gotowy, ale za kilka dni opublikuję z mąki naturalnej, które w smaku nie ustępują tym Scharowym :)

    • Dorota
    • 30 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Witam, jaka nazwa mieszanki?? czy są jakieś dobre proporcje żeby gotową mąke zamienić na zwykłe żeby nie było tych wszystkich gum itp

      • Weronika
      • 31 sierpnia 2016
      Odpowiedz

      Tutaj był to Schar. Można zastąpić np. mieszanką owsianej bezglutenowej, ryżowej i ziemniaczanej. Aczkolwiek nie obiecuję, że efekt będzie ten sam.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011