Signe i jej tarta

11 sierpnia 2013 , In: ciasta
0

Na imieninowy prezent zamówiłam w Amazonie piękną książkę o skandynawskim pieczeniu autorstwa Signe Johansen, która ciepło pisze o rosnącym cieście z jej rodzinnych stron. Nawet w upalnym sierpniu jej zapiski, zdjęcia i przepisy otulają mnie jak puchata kołderka.Rzadko otwieram książkę, żeby upiec z niej ciasto, ale widząc Norwegian spiced almond tart, uległam.

Piekąc wielokrotnie drożdżowe zapomniałam jak zrobić dobre kruche ciasto. Dzisiaj mi się udało. Ten raz przymknę oko na śmietanę i masło. Dzięki Signe! Spód upiekę nie raz.

________________________________________________________________________________

Do nadzienia dodałabym spokojnie dodatkowe białko! Jako double cream dodałam śmietankę 30%.

(z przepisu Signe Johansen- Scandilicious Baking)

Fyrstekake- norweska tarta migdałowa

składniki:

-ciasto kruche: 110 g niesolonego masła (użyłam President), 110 g cukru pudru, 250 g mąki*, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli, 75 ml śmietanki 30 %, 1 żółtko

– nadzienie: 2 średnie białka (lepiej 3), 50 g stopionego masła, 200 g cukru, 200 g mielonych migdałów, 1 łyżeczka kardamonu, 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, 1/4 łyżeczki soli

– wierzch: 1 ubite średnie żółtko

wykonanie:

Przygotuj ciasto kruche. Masło pokrój na małe kosteczki i zagnieć z cukrem do połączenia. Dodawaj mąkę i zagniataj do utworzenia się okruszków. Dodaj śmietankę i żółtko i zagnieć gładkie ciasto. Podziel na dwa kawałki (2/3 i 1/3), owiń folią i schłódź 1 h w lodówce lub 15 min w zamrażarce. Wybieram opcję 2.

Przygotuj nadzienie. Do jednej miski wbij białka. W drugiej umieść pozostałe składniki. Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj łopatką z migdałami na gładki musik.

Nagrzej piekarnik do 170 stopni C. Wyjmij ciasto i jeżeli jest za twarde pozwól mu chwilę odpocząć.

Większą część rozwałkuj na duży placek podsypując blat mąką. Nawiń na wałek i rozwiń w natłuszczonej wcześniej formie do tarty. Dociśnij do spodu i boków, odkrój ciasto wystające ponad foremkę. Nakłuj widelcem.

Wyłóż nadzienie i równomiernie rozsmaruj.

Pozostałe ciasto rozwałkuj i pokrój na paski. Ułóż na wierzchu kratkę. Pokryj żółtkiem z pomocą pędzelka.

Piecz 50 minut (według autorki) lub 42 max według mnie :)

Wyjmij z formy całkowicie ostudzoną.

* u mnie resztka 90- 100 g uniwersalnej i pozostała wieloziarnista przesiane dwa razy z sodą i solą

_DSC6028_Snapseed

_DSC6030_Snapseed

_DSC5805_Snapseed

_DSC5809_Snapseed

_DSC5816_Snapseed

_DSC5848_Snapseed

_DSC5890_Snapseed

_DSC5896_Snapseed

    • ewa
    • 15 sierpnia 2013
    Odpowiedz

    Znak życia <3 <3

    • ewa
    • 15 sierpnia 2013
    Odpowiedz

    i w następnej wolnej okazji robie to yupi 😀

  1. Pingback: start.me

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011