Ślimaczki z makiem

1

Dawno tak nie wyczekiwałam Świąt. Wiem jak cieszą chwile błogiego spokoju z bliskimi, wesołe i smutniejsze kolędy, pierwsze płatki śniegu i pachnący świerk. Nie oglądam się już za pierwszą gwiazdką, nie pędzę jako pierwsza po prezenty. Stosunek do Świąt zmienia się z roku na rok. Dzisiaj wiem, że warto zatrzymać się, pomyśleć, posłuchać siebie i innych.

Wstaję rano i przy cicho brzdękających christmas songach, piekę na wyczucie puchowe bułeczki zawinięte z makiem, które rosną w oczach. I tak samo znikają :)

5 sztuk

Drożdżowe ślimaczki z makiem

składniki:

– 300 g mąki bezglutenowej*, 1 płaska łyżeczka drożdży suszonych, 2 łyżki drobnego cukru do wypieków, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

– 1 jajko w temp. pokojowej, roztrzepane, 1 łyżka masła**, 150 ml mleka (użyłam ryżowego)

nadzienie: 1 szklanka mielonego maku, 1/2 szklanki mleka (użyłam sojowego), 50 g cukru, 1 łyżka miodu, nasionka z laski wanilii, 1 szklanka posiekanych bakalii

wykonanie:

Mąkę przesiej, wymieszaj z drożdżami, cukrem i wanilią. Masło rozpuść i lekko przestudź. Mleko podgrzej (ma być tylko delikatnie ciepłe). Do miski dodaj jajko, masło i mleko i mikserem wyrób gładkie ciasto. Powinno być luźne i lekko klejące ale dać się uformować w kulę. Możesz dosypać odrobiną mąki. Ciasto włóż do czystej miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Mleko podgrzej z cukrem, miodem i wanilią. Dodaj mak i bakalie i wymieszaj.

Z wyrośniętego ciasta uformuj 5 wałeczków. Rozpłaszcz je tak aby miały około  3 cm szerokości. Rozsmaruj wzdłuż nadzienie makowe i zroluj. Bułeczki układaj w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowej odległości.

5 min przed wstawieniem ślimaczków do piekarnika, umieść na najniższej półce małe naczynie żaroodporne wypełnione wodą.

Posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piecz 25 minut w zaparowanym piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Gotowe możesz polukrować i posypać siekanymi bakaliami.

Smacznego!

*jeżeli bułeczki mają być kuszące, ładne i puszyste polecam Mix Bread Schaera

** w wersji bezmlecznej może być odrobina innego tłuszczu- np. oliwy

_DSC4850_Snapseed

_DSC4905_Snapseed

_DSC4911_Snapseed

_DSC4921_Snapseed

    • Weronika
    • 14 grudnia 2013
    Odpowiedz

    Piękne! :) A jakiej firmy laske wanili użyłaś? 😉

  1. Odpowiedz

    a czy może być zwykłe mleko?

    • Karola
    • 10 stycznia 2017
    Odpowiedz

    300g mąki bezglutenowej to ile to łyżek/szklanek? 😉

    • Marta
    • 14 lutego 2017
    Odpowiedz

    Czy jest opcja, żeby zamienić cukier na miód, albo ksylitol? Jeśli tak, to w jakich proporcjach? Chodzi mi tutaj głównie o ciasto

Reply to Sylwia. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011