Słodki ryż z rabarbarem

0

Nie wiedzieć kiedy kalendarz zeszczuplał o kilka kartek. Jak to się dzieje, że czas już nie spowalnia? Dzisiaj mój pierwszy Dzień Dziecka gdzie dzieckiem zostałam już tylko dla rodziców. Z każdym weekendem mam wrażenie, że jest krótszy od poprzedniego. Przyznam- w ostatnim miesiącu nie miałam siły wchodzić do kuchni na dłużej- piec, gotować czy porządnie o siebie zadbać. Na myśl o wakacjach przebieram nogami. Na naszych grządkach pierwsza rukola, zioła, niesamowicie pachnący szczypiorek, poziomki i truskawki. Ten widok cieszy, zimowe braki w diecie potrafią zmęczyć organizm. Lato, zapraszamy!

Dzisiaj deser, który robi się sam. Dla zabieganych i zmęczonych. Kiedy dawno temu jadałam ryż na mleku zwierzęcym, mimo, że pyszny, po posiłku czułam się okropnie ociężała. Ten na roślinnym smakuje idealnie, a trawienie przebiega sprawnie.

1 porcja

Ryż na mleku z rabarbarem

składniki:

– 1/4 szklanki suchego ryżu (np. basmati)- ok 30 g

– 1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego (użyłam ryżowego)

– 2 łyżki syropu ryżowego, bezglutenowego

– kilka kropli ekstraktu z wanilii

– łodyga rabarbaru

wykonanie:

W rondelku zagotuj mleko, dodaj ryż i gotuj pod przykryciem, na małym ogniu 15 minut, aż wchłonie większość mleka.

Pod koniec dodaj pokrojony, cienko obrany rabarbar, syrop ryżowy i wanilię.

Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Smacznego!

_DSC3938_Snapseed

 

Duży wybór mleka roślinnego we Free Delikatesach!

1079287_692722667419895_739849929_n

There are no comments yet. Be the first to comment.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011