Rozgrzewająca zupa porowa

14 listopada 2016 , In: bez cukru, bez jajek, bez orzechów, bez soi, zupy
0

Naprawdę kocham dobre zupy i mogę (co też czynię) jeść takowe trzy razy dziennie, a szczególnie w ramach porannego posiłku. Uwielbiam te kwaśne i o ile tylko znajdę jakiś sensowny surowiec, gotuję nałogowo ogórkową babcinej receptury. Jednak po przeprowadzce nie dorobiłam się porządnej tarki i coraz rzadziej mam ochotę na czasochłonną zabawę z rozdrabnianiem bulw. Zauważyłam też, że obróbka warzyw w Thermomixie to już zupełnie nie to samo. Po kilku garnkach krupniku jaglanego i barszczyku na zakwasie zupełnie nie miałam pomysłu co mogłabym zjeść. Któregoś dnia wizytę miała mi jednak złożyć mama. Pamiętam, że sama gotowała kiedyś porową i na pewno chętnie zjadłaby coś podobnego. Zupa okazała się strzałem w dziesiątkę. Bardzo szybko opróżniłyśmy garnek, a ja włączyłam ją do stałego menu. Niedługo potem dostałam też sms-a o treści: a do tej porowej to jakie przyprawy? :)

W fazie pierwszych eksperymentów do zupy dodawałam też pokrojoną w kosteczkę pietruszkę czy marchewkę, jednak w tym wydaniu im prościej tym lepiej. Ważny jest dobry, aromatyczny, warzywny bulion. Jeżeli macie go pod ręką, ta zupa naprawdę robi się sama.

dla 4 osób

Zupa porowa

składniki

  • 1 l domowego bulionu warzywnego
  • biała część jednego dużego pora
  • 2-3 duże ziemniaki
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • majeranek
  • masło
  • sól

wykonanie

Warzywa porządnie wyszoruj i osusz. Por pokrój w półksiężyce, ziemniaki w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej słuszny kawałek masła i wrzuć warzywa. Dodaj listki laurowe oraz ziele i podsmaż przez kilka minut.

Przełóż do garnka, zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 20 minut. Dopraw solą i majerankiem.

Zupę zmiksuj przez kilka sekund blenderem, tylko do lepszego połączenia składników.

Podawaj gorącą!

Smacznego :)

dsc_4791_snapseed

free-logo

    • Dorota
    • 15 listopada 2016
    Odpowiedz

    Witam, mam pytanie jaką mąką bezglutenową najlepiej w tym przepisie zastapić mąke pszenna? http://www.mojewypieki.com/przepis/babka-z-orzechami-i-syropem-klonowym

      • Weronika
      • 16 listopada 2016
      Odpowiedz

      Tak na oko np.- 100 g ryżowej, 100 g owsianej i 100 g ziemniaczanej :)

    • Dorota
    • 17 listopada 2016
    Odpowiedz

    Dziękuję, pewnie będę dziś próbować. Dam znać jak wyszło

    • Kasia
    • 19 listopada 2016
    Odpowiedz

    Weroniko, mam pytanie, jakiej firmy używasz przypraw, bo na wszystkich jest informacja, że mogą zawierać gluten.

      • Weronika
      • 19 listopada 2016
      Odpowiedz

      Magros. Nie mają znaczka, ale jesteśmy w kontakcie i wiem, że na własną rękę wykonywali badania. Gluten zawierają tylko ichnie płatki cebuli, ale są produkowane oddzielnie.

    • Kasia
    • 20 listopada 2016
    Odpowiedz

    Dziękuję ślicznie! Już złożyłam zamówienie:) Gratuluję świetnego bloga, książki i życzę dalszych sukcesów!!!

    • Magda
    • 8 lutego 2017
    Odpowiedz

    Właśnie gotuję bulion warzywny pod tę zupę. Już nie mogę doczekać się jutrzejszego obiadu :)

      • Weronika
      • 8 lutego 2017
      Odpowiedz

      Ależ bym zjadła! Na pewno będzie pyszna i rozgrzewająca :)

        • Magda
        • 9 lutego 2017
        Odpowiedz

        Jest pyszna! Przepyszna. Zjedliśmy pół garnka na kolację, powstrzymując się, żeby coś na obiad zostało :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Obserwuj mnie na Instagramie

  • Pan nalenik  crepes glutenfree newpost
  • driptime w ministerstwokawy
  • Owsianka na mleku jaglanym goodmorning
  • sundaymorning glutenfree vegan
  • Siup do pieca glutenfreevegancupcakes
  • sundayafternoon coffeetime
  • Cze w niedziel  sunday glutenfree
  • Rodzicowy bo s ze sob ju 28 lat Cho podobnohellip
  • Osadzam rodek tygodnia thelastpieceofcake
  • Ponad 100 przepisw bez glutenu mleka jajek i cukru Sodkiehellip
  • Mae przyjemnoci w studiokulinarnemaleprzyjemnosc coffeetime
  • Dobranoc warsawbynight

Blog roku 2011

Blog roku 2011