Słodkie masło orzechowe i najszybsza na świecie konfitura bez gotowania

17 maja 2018 , In: bez jajek, bez mleka, bez soi
1

W platońskim świecie idei wstaję wraz ze słońcem, popijam zieloną herbatę, biorę naprzemienny prysznic i przystępuję do przygotowania roślinnej misy obfitości. W świecie materialnym, bywa, że budzik dzwoni za cicho, lodówka świeci pustkami, a pokrywka od przyjaznego środowisku kubka, tajemniczo znika tuż przed wyjściem jego właścicielki. Poranny jogging objawia się w wyścigu na przystanek, a zmęczone po tym wysiłku stópki, drepczą same do automatu z kawą. Ups, wydało się. Ale może jest nas więcej? Dzień dobry, łączmy się i formujmy zwarte szyki.

DSC_3164_Snapseed

Wysoko cenię sobie domowe posiłki, proste, dobrej jakości pożywienie i czas spędzony w kuchni. Czasami jednak zamiast przygotować się wieczorem, mam ochotę zapaść się w poduchy i obejrzeć film. Z tego też powodu bardzo cieszę się, że dzisiaj można znaleźć dobre, gotowe, bezglutenowe produkty, które niejednokrotnie „ratują życie”. Często wrzucam je do koszyka wtedy, kiedy wiem, że czeka mnie za dużo pracy i niemal zawsze przed planowaną podróżą. Bo chociaż sałatka jest spoko, lubię poręczne rozwiązania i zamiast pudełek, w torbie wolę upchnąć książki.

DSC_3289_Snapseed

Do pieczywa Schär mam duży sentyment. Jako że kiedyś wytropienie go w sklepie było nie lada wyczynem, rodzice zamawiali wielkie pudła przez Interent i robili miesięczne zapasy. Nałogowo zajadałam się bułeczkami Bon Matin, ciabattą, foccacią i biszkoptowymi ciasteczkami Pausa Ciok. Później, na rynku pojawiło się znacznie więcej produktów. I chociaż odnalazłam się w kuchni, a w temacie jedzenia znalazłam swoją drogę, ta dostępność cały czas  bardzo mnie cieszy.

DSC_3440_Snapseed

Właśnie teraz, kiedy zbliżają się egzaminy, a ja otwarcie przyznaję się do kulinarnego lenistwa, wraz z Schär postanowiliśmy zaserwować Wam kilka propozycji na proste kompozycje z pieczywem w roli głównej. Dzisiaj zdradzam dwa dziecinnie proste sposoby na moje ulubione, słodkie smarowidła, idealne na chrupiącą grzankę, albo jeszcze lepiej- miękkiego rogala.

DSC_3519_Snapseed

Do nasionek chia mam stosunek ambiwalentny. Podatna kiedyś na trendy i nowości, dosypywałam je ochoczo do koktajli i… koktajli właśnie. Chociaż zupełnie nie po drodze mi ze słynnym puddingiem, chia mam w spiżarni z jednego względu. Nazywam go najszybszą na świecie konfiturą. Cały proces jej przygotowania to rozdrobienie owoców, wymieszanie ich z dodatkami i chwila oczekiwania. Dzięki naturalnie żelującemu składnikowi, owoce nie potrzebują już godzin gotowania ani dodanego cukru. W zależności od ilości soku w owocach i użytych ziarenek, taki przetwór można konsumować nawet po piętnastu minutach. Najlepiej w akompaniamencie domowego masła orzechowego. Voila!

 

mały słoiczek

Słodkie masło orzechowe

składniki

  • 200 g uprażonych wcześniej orzeszków ziemnych
  • 1- 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka bezwonnego oleju kokosowego (opcjonalnie)
  • ziarenka wydrążone z laski wanilii

wykonanie

Wystudzone orzeszki wrzuć do naczynia blendera i rozdrobnij na mąkę. Teraz dodaj ziarenka z wanilii oraz rozpuszczony olej. Blenduj tak długo aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Jeżeli lubisz drobinki orzechów miksuj krócej, jeżeli zależy Ci na kremowym, jednolitym maśle- poświęć na tę czynność jeszcze chwilę. Dosłódź do smaku i wymieszaj do połączenia.

PS Masło przechowuję w lodówce. Dodatek oleju kokosowego sprawia, że tężeje i pięknie rozsmarowuje się na pieczywie.

2mały słoiczek

Konfitura chia

składniki

  • 300 g truskawek
  • 1-2 łyżki nasionek chia
  • syrop klonowy do smaku

wykonanie

Truskawki umieść w blenderze i zmiksuj na małe kawałki. Dojrzałe, soczyste owoce wystarczy rozgnieść widelcem by puściły sok. Do truskawek dodaj chia i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15-20 minut do zżelowania. Przed podaniem dosłódź do smaku.

DSC_3542_Snapseed

  1. Odpowiedz

    Wyglada to naprawdę przepysznie :) ja często miksuje bannana z chia zrobione na mleczku kukurydzianym i wrzucam całe borówki :) też pyszne a co do past z chia to awokado, korab lub kakao, cukier kokosowy lub daktyle suszone i nasionka chia, blenderuje to i jest pyszne 😉

      • Weronika
      • 18 maja 2018
      Odpowiedz

      Brzmi bardzo dobrze. Myślę, że właśnie z owocami chia komponuje się najlepiej :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011