Cydrowe mohito

30 grudnia 2015 , In: bez jajek, bez mleka, bez orzechów, bez soi, napoje
0

Choć na rynku pojawia się coraz więcej firm produkujących alkohol zupełnie bezglutenowy, to nie w każdej knajpce możemy liczyć na opcję gluten free. I tak oto wyjście ze znajomymi na piwo wcale nie brzmi zupełnie optymistycznie dla faceta z nietolerancją. W moim rankingu napój chmielowy pozostaje jednak daleko w tyle za klasycznym, kubańskim mohito na bazie białego rumu. Wolę sączyć limonkowo- miętowego drinka niż puchnąć od kolejnej dolewki piwa. Oryginalnie mieszanka cytrusowa dopełniana jest wodą gazowaną, jednak polecam eksperyment z  szalenie popularnym ostatnio delikatnym, musującym cydrem. A później pozostaje już tylko zaprosić na parkiet.

 

dla 2 osób

Cydrowe mohito

składniki

• 2 limonki
• pęczek świeżej mięty
• 500 ml cydru
• 80 ml białego rumu
• lód

wykonanie

Limonki pokrój na ósemki i umieść na dnie szklanek. Dodaj po garść mięty i dobrze rozgnieć specjalnym muddlerem lub końcówką tłuczka by uwolnić aromaty i sok. Wrzuć kostki lodu. Wlej po 40 ml rumu na szklankę i dopełnij musującym cydrem.

Gotowe!

DSC_8906_Snapseed

DSC_8912_Snapseedfree-logo

There are no comments yet. Be the first to comment.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011