Cydrowe mohito

30 grudnia 2015 , In: bez jajek, bez mleka, bez orzechów, bez soi, napoje
0

Choć na rynku pojawia się coraz więcej firm produkujących alkohol zupełnie bezglutenowy, to nie w każdej knajpce możemy liczyć na opcję gluten free. I tak oto wyjście ze znajomymi na piwo wcale nie brzmi zupełnie optymistycznie dla faceta z nietolerancją. W moim rankingu napój chmielowy pozostaje jednak daleko w tyle za klasycznym, kubańskim mohito na bazie białego rumu. Wolę sączyć limonkowo- miętowego drinka niż puchnąć od kolejnej dolewki piwa. Oryginalnie mieszanka cytrusowa dopełniana jest wodą gazowaną, jednak polecam eksperyment z  szalenie popularnym ostatnio delikatnym, musującym cydrem. A później pozostaje już tylko zaprosić na parkiet.

 

dla 2 osób

Cydrowe mohito

składniki

• 2 limonki
• pęczek świeżej mięty
• 500 ml cydru
• 80 ml białego rumu
• lód

wykonanie

Limonki pokrój na ósemki i umieść na dnie szklanek. Dodaj po garść mięty i dobrze rozgnieć specjalnym muddlerem lub końcówką tłuczka by uwolnić aromaty i sok. Wrzuć kostki lodu. Wlej po 40 ml rumu na szklankę i dopełnij musującym cydrem.

Gotowe!

DSC_8906_Snapseed

DSC_8912_Snapseedfree-logo

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
15 lutego 2015

Rosół wegetarianki

bez jajek, bez mleka, bez orzechów, wegańskie, zupy
Zobacz więcej
14 października 2011

Chrupiące ciasteczka

Bez kategorii
Zobacz więcej
6 września 2011

Szybki sernik

Bez kategorii
Zobacz więcej
There are no comments yet. Be the first to comment.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011