Choć na rynku pojawia się coraz więcej firm produkujących alkohol zupełnie bezglutenowy, to nie w każdej knajpce możemy liczyć na opcję gluten free. I tak oto wyjście ze znajomymi na piwo wcale nie brzmi zupełnie optymistycznie dla faceta z nietolerancją. W moim rankingu napój chmielowy pozostaje jednak daleko w tyle za klasycznym, kubańskim mohito na bazie białego rumu. Wolę sączyć limonkowo- miętowego drinka niż puchnąć od kolejnej dolewki piwa. Oryginalnie mieszanka cytrusowa dopełniana jest wodą gazowaną, jednak polecam eksperyment z szalenie popularnym ostatnio delikatnym, musującym cydrem. A później pozostaje już tylko zaprosić na parkiet.
dla 2 osób
składniki
• 2 limonki
• pęczek świeżej mięty
• 500 ml cydru
• 80 ml białego rumu
• lód
wykonanie
Limonki pokrój na ósemki i umieść na dnie szklanek. Dodaj po garść mięty i dobrze rozgnieć specjalnym muddlerem lub końcówką tłuczka by uwolnić aromaty i sok. Wrzuć kostki lodu. Wlej po 40 ml rumu na szklankę i dopełnij musującym cydrem.
Gotowe!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.