Świąteczne marchewkowe

8 grudnia 2013 , In: bez mleka, bez soi, Boże Narodzenie, ciasta
2

Nim się obejrzeliśmy, w adwentowym wieńcu czas wskrzesić drugi płomyczek. Śnieg wkroczył w wielkim stylu, w dodatku w towarzystwie silnego, niebezpiecznego wiatru. Mróz zachęca do ukrycia się pod kołdrą albo „przytulenia” do ciepłego piekarnika. Przydreptał i Mikołaj, a wraz z nim ulice rozświetlone piękniej niż zwykle. 

Ciasto na grudzień? Marchewkowe. Ile piekących, tyle wersji. Spróbujcie tego podkręconego soczystym ananasem, orzechami i świeżym imbirem.

 

16 niewielkich kawałków

Ciasto marchewkowe

składniki:

– 2 szklanki drobno startej marchewki, 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 1/2 szklanki drobno pokrojonego ananasa, 5 cm kawałek imbiru- starty

– 3 szklanki mąki bezglutenowej, 1 łyżeczka sody, 2 łyżeczki przyprawy korzennej, 1 łyżeczka cynamonu

– 2 jajka, 1 niepełna szklanka oliwy, 200 g cukru

– lukier: 2 szklanki cukru pudru, 2-3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy

wykonanie:

Mąkę przesiej, wymieszaj z przyprawą i sodą. W drugiej misce połącz marchewkę, ananasa i imbir.

Jajka ubij z cukrem do puszystości a następnie dodaj strumyczkiem oliwę, miksując na średnich obrotach.

Z masą wymieszaj połowę marchewki. Dodaj część mąki, następnie pozostałą marchewkę i mąkę. Za każdym razem mieszając.

Łyżką wmieszaj orzechy.

Ciasto przełóż do kwadratowej foremki i piecz 1 h w temp. 170 stopni C.

Cukier wymieszaj z sokiem i pokryj wierzch gotowego, ciepłego ciasta.

Smacznego!

_DSC4709_Snapseed

_DSC4663_Snapseed

  1. Odpowiedz

    Uwielbiam wszystko co marchewkowe! Muszę spróbować je wykonać!

  2. Odpowiedz

    Wygląda wyśmienicie!
    Mam pytanie – w jakiej temperaturze piec ciasto? i czy zamiast łyżeczki sody, można użyć proszku do pieczenia w takiej samej ilości?

      • Weronika
      • 11 grudnia 2013
      Odpowiedz

      170 stopni. Proszku to 2 x więcej :)

  3. Odpowiedz

    Witaj mam 2 pytania. Czy tylko 2 jajka i jakiej wielkości M, czy L? Jaka mąka, czy Shcar MixC się sprawdzi? Z góry dziękuję i już życzę Wesołych Świąt!!! :)

      • Weronika
      • 15 grudnia 2013
      Odpowiedz

      Ale zagwostka :) Tak, dwa ale używam takich babcinych, nie ma literki. Myślę, że M. Mix C będzie dobry. Wzajemnie!

  4. Odpowiedz

    Jakiej firmy przyprawy korzennej użyłaś?

      • Weronika
      • 17 grudnia 2013
      Odpowiedz

      Trzeba samemu zamieszać różne: cynamon, gałkę, goździki, imbir czy nawet troszkę wanilii :) Z takich gotowych wydaję mi się, że dr.Oetker nie ma glutenu.

    • basia
    • 19 grudnia 2013
    Odpowiedz

    Z chęcią spróbuję Twojego przepisu, bo ostatnio sama przerabiałam na różne sposoby glutenowe przepisy na marchewkowca.
    Powiedz mi tylko proszę jaka oliwa/olej i czy marchewkę po starciu trzeba odcisnąć z soku?
    Aha a niepełna szklanka to tak 3/4?
    pozdrawiam ciepło :)

      • Weronika
      • 21 grudnia 2013
      Odpowiedz

      Ja używam często Goccia Doro. Marchewki nie odciskamy, a ta niepełna szklanka to właśnie trochę więcej niż 3/4 :)

    • EWA
    • 21 grudnia 2013
    Odpowiedz

    Z przyjemnością wezmę się za to marchewkowo-ananasowe ciacho tylko mam pytanie,- Weroniko jakiej wielkości formy do tego ciasta użyć?
    Pozdrawiam i Wesołych świąt dla Ciebie i Twojej rodziny,.

      • Weronika
      • 21 grudnia 2013
      Odpowiedz

      Ok 24x 28, nie za duża :)

  5. Odpowiedz

    Po pierwsze uwielbiam czytać Twój blog. Tak lekko piszesz. To ciasto zrobilam jako drugie marchewki we ( pierwsze to z ucieranymi jajkami które wielu osobom nie wyszło i które uwielbiam za jego puchatosc). Ok ale komentarz nie o tym cieście :) Wprowadziłam kilka zmian: zmniejszylam ilość cukru do 140g, mąki dalam 2 szklanki ale ciasto było nadal za gęste więc dodalam trochę soku pomarańczowego. Podsumowując bardzo dobre,nawet na drugi dzień.

    • Anna
    • 11 grudnia 2015
    Odpowiedz

    jaką inna mąkę można użyć?

      • Weronika
      • 11 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Szklankę ryżowej/gryczanej, owsianej/jaglanej i ziemniaczanej :)

    • gosia
    • 10 marca 2016
    Odpowiedz

    Czy macie pomysł czemu ciasto wyszło suche? Zamiast cukru dałam ksylitol,maka jaglana,pozostale elementy z przepisu. W smaku jest dobre ale suche I się kruszy :(

      • Weronika
      • 10 marca 2016
      Odpowiedz

      No właśnie z powodu mąki :) Sama jaglanka nie jest najlepszym rozwiązaniem. Następnym razem proszę pomieszać ją z mąką ziemniaczaną i ryżową/owsianą bezglutenową. Tutaj chodziło o gotową mieszankę, która automatycznie nadaje ciastu puszystości.

    • Marta
    • 12 października 2016
    Odpowiedz

    niestety, wyszło bardzo suche, wogóle nie czuje że to marchewkowe…musze zmienic proporcje z mąką ,dałam najwięcej m.owsianej.

    • Ania
    • 20 grudnia 2017
    Odpowiedz

    A gdyby pominąć cukier? Mam tylko miód ile go dodać, nie lubię słonich ciast?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011