Szarlotka z kratką

10 listopada 2016 , In: bez orzechów, bez soi, ciasta
8

Tydzień temu, przesuwając się w wężyku pasażerów pragnących opuścić zatłoczony pociąg, zamarzyłam o cieście wypełnionym po brzegi nadzieniem jabłkowym. Wiedziałam, że przygotuję je kiedy tylko znajdzie się wolna chwila. Moja szarlotka jest zawsze prosta. Nie zgadzam się na wymyślne dodatki w postaci kolorowych warstw. Nie podchodzą mi budynie, pianki, galaretki i co kto jeszcze widział na szkolnych festynach. Do nadzienia wmieszałam jednak białka pozostałe po zagniataniu ciasta, wiedząc, że w innym wypadku niesłusznie by się zmarnowały. Bardzo ważne jest by dodać tylko tyle cukru ile lubimy. Przesłodzona szarlotka to również poważne wykroczenie :)

Pięknego weekendu!

 

12 kawałków

Szarlotka z kratką

składniki

ciasto kruche

  • 75 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 75 g mąki ryżowej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • ¼ łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 100 g zimnego masła

nadzienie

  • 1,5 -2 kg jabłek
  • cukier do smaku
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 białka (opcjonalnie)
  • 40 g masła

wykonanie

Blaszkę o wymiarach zbliżonych do 20×30 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Wszystkie suche składniki połącz w misce. Dodaj żółtka i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wyrób sprawnie jednolite ciasto. Możesz wspomóc się robotem kuchennym.

Połową ciasta wylep spód blaszki. Wyrównaj, nakłuj widelcem i podpiecz przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C.

W tym czasie obierz jabłka. W garnku rozpuść masło. Dodaj pokrojone owoce i oprósz cynamonem. Duś do miękkości. Od czasu do czasu przemieszaj i podlej wodą aby uniknąć przypalenia. Dosłódź do smaku.

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj łyżkę cukru i zmiksuj do połączenia. Wmieszaj w jabłka.

Nadzienie wyłóż na podpieczony spód.

Pozostałe ciasto rozwałkuj na cienki placek i pokrój w paski. Szarlotkę uwieńcz kratą.

Piecz jeszcze 35-40 minut.

Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

dsc_4272_snapseedfree-logo

    • Magda
    • 10 listopada 2016
    Odpowiedz

    Czekałam na taki prosty przepis na bezglutenową szarlotkę. Ale czy zamiast masła można użyć oleju kokosowego? (unikamy nabiału)

      • Weronika
      • 10 listopada 2016
      Odpowiedz

      Myślę, że tak, ale mogę też zaproponować wegańskie ciasto kruche z przepisu na mazurek z solonym karmelem :)

    • Ewa
    • 11 listopada 2016
    Odpowiedz

    Zrobiłam dzisiaj, bo prosty przepis, ale bez zachwytu. Ciasto bardzo się sypie.

      • Weronika
      • 11 listopada 2016
      Odpowiedz

      Ależ skąd! Opcjonalnie można dodać 1-2 łyżki zimnej wody jeżeli zajdzie taka potrzeba. Było zagniatane ręcznie czy w robocie? Drugim sposobem będzie łatwiej i szybciej.

        • Ewa
        • 12 listopada 2016
        Odpowiedz

        Zagniatane w robocie, składniki połączyły się idealnie, formę wylepiłam bez problemu.
        Mówiąc, że się sypie miałam na myśli upieczone już ciasto. Dzisiaj /na drugi dzień/ już lepiej, ale po upieczeniu ciasto za bardzo piaskowe. Ogólnie smaczne.

          • Weronika
          • 14 listopada 2016
          Odpowiedz

          Ach, rozumiem! Jednak ciacho nie powinno się sypać również po upieczeniu.

    • Olga
    • 12 listopada 2016
    Odpowiedz

    Szarlotka była przepyszna 😄 Odpowiednia ilość jabłek w stosunku do ciasta, które smakowało ciekawiej niż to na zwykłej białej mące. Idealnie do gorącej herbaty w miłym towarzystwie.

    • Monika
    • 14 listopada 2016
    Odpowiedz

    Czy masło moze być klarowane? W takiej samej ilości?

      • Weronika
      • 14 listopada 2016
      Odpowiedz

      Wstyd się przyznać, ale nigdy nie używałam.

    • Magdalena
    • 18 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Czy mogę zastąpić mąkę owsianą jakąś inną? Pozdrawiam :)

      • Weronika
      • 20 grudnia 2016
      Odpowiedz

      Z kaszy gryczanej niepalonej byłoby ok. Ale może być też po prostu większa ilość ryżowej.

        • Aga
        • 6 lutego 2017
        Odpowiedz

        A kukurydziana?

    • Michalina
    • 25 lutego 2017
    Odpowiedz

    jak wmieszalam białka w jabłka to się sciely…. mam nadzieję ze to nie zaszkodzi szarlotkę. już się piecze :)

    • Agata
    • 7 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Skończyła sie maka ryzowa😞 jaka inna moge dac?

      • Weronika
      • 12 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Nie wiem jaki mam wybór :) Więcej owsianej, kasztanowa, gryczana niepalona?

    • olggee
    • 8 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Czym zastąpić w tym przepisie jajka i masło żeby cisto było wegańskie? Uda się? ;]

      • Weronika
      • 12 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Przepis na przepyszną wegańską szarlotkę jest w mojej nowej książce :) Ale mogę zdradzić, że trzeba na blogu poszukać receptury na roślinne ciasto kruche (chociażby przy ostatnich mazurkach). Niestety nie uda się zrobić kratki, ale wierzch można po prostu posypać okruszkami pozostałego ciasta.

    • Gosia
    • 19 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Czy ten spód nada się pod sernik? I czy wcześniejsze podpiekanie jest konieczne ?

      • Weronika
      • 21 sierpnia 2017
      Odpowiedz

      Jasne, nada. Warto podpiec wcześniej. W innym przypadku namoknie masą serową i nie będzie dobrze wypieczony.

    • Ola
    • 20 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Jaka mąka owsiana polecasz sprawdzoną ?

      • Weronika
      • 22 grudnia 2017
      Odpowiedz

      Provena.

    • Ela
    • 17 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Upiekłam przed chwila tę szarlotkę, w smaku jest dobra, szczególnie pyszne jabłka z pianą, jednak jest zbyt krucha, zupełnie się sypie, no i ciasta było tak mało, że ledwie wylepiłam blaszkę 22/25 cm, na wierzch prawie nic nie zostało. Jak mogę zmniejszyć kruchość ciasta? Czy te proporcje faktycznie wystarcza na formę 20/30cm?

      • Kmk
      • 30 października 2018
      Odpowiedz

      Your comment is awaiting moderation.

      Racja u mnie to samo, maluteńko ciasta wyszło niestety na wierz nic nei zostalo, bo i tak cieniutka ta szarlotka, ale w smaku dla bezglutenowca dobra, dla innych…. niebardzo;)

  1. Odpowiedz

    Fajna propozycja, bo szarlotka sama z siebie nie jest jakaś bardzo kaloryczna http://ezdrowo.pl/szarlotka-kalorie-waga-deseru/

    • Ula
    • 15 czerwca 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    ciasto jest zbyt kruche aby bylo mozna wylepić kratke, mi sie nie udalo.

    • janina
    • 24 kwietnia 2019
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Bardzo smaczna szarlotka, ale przy następnym pieczeniu zwiększę ilość składników na ciasto kruche. Pozdrawiam i ściągam sobie ten przepis

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011