Szarlotka z morelą

30 lipca 2013 , In: bez soi, ciasta
0

Fascynacja morelami przyszła może dlatego, że nigdy nie mieliśmy w zwyczaju kupować ich kilogramami. Pamiętam owszem, soczyste, pachnące, prosto z dziadkowej pasieki, gdzieś, kiedyś z czasów błogiego dzieciństwa kiedy wydawało się, że boso można przemierzyć świat.

W całym swoim życiu zjadłam chyba więcej suszonych moreli, wyciągniętych na szybko z koszyka albo wygrzebywanych w chrupiącej granoli, niż świeżych, w szczycie sezonu.

Ciasto jest pyszniejsze od wszystkich razem wziętych tego lata a na zimę obiecuję sobie ugotować nie jeden i nie dwa słoiczki morelowej przyjemności.

16 kawałków

Szarlotka z morelą

składniki:

– 400 g jabłek*, 600 g moreli, brązowy, nierafinowany cukier lub ulubiony słód do smaku, 2 łyżki tłuszczu**

– 100 g tartych orzechów laskowych, 100 g mąki ryżowej, 50 g mąki z amarantusa, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

– 100 g zimnego masła pokrojonego na małe kosteczki, 2 jajka, 100 g brązowego cukru

wykonanie:

Morele pozbaw pestek. Na patelnię wylej olej i kawałkiem jabłka rozprowadź po całej patelni. Wyłóż owoce. Przykryj pokrywką i pozostaw do rozmięknięcia owoców, od czasu do czasu zaglądając i mieszając zawartość.

Ze wszystkich składników na ciasto zagnieć ciasto szybko ciasto. Owiń folią i schłódź w lodówce.

Owoce dosłódź do smaku, a kiedy puszczą dużo soku zdejmij pokrywkę, wyłącz ogień i pozostaw do odparowania.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyklej 2/3 ilości ciasta. Podpiecz 15 minut.

Wyłóż szarlotkowe nadzienie i pokrusz pozostałe ciasto na wierzch.

Piecz jeszcze 30 minut.

Schłódź przed podaniem.

Smacznego!

*zważonych bez skórki i gniazd nasiennych

** użyłam oleju sezamowego

 

_DSC3955_Snapseed

_DSC4107_Snapseed

_DSC4169_Snapseed

  1. Odpowiedz

    robiłam to ciasto do 1 w nocy, ale naprawdę było warto :) przed chwilą był pierwszy kęs, drugi i kawałka już nie ma
    … ciasto wyszło pyszne!

      • Weronika
      • 21 sierpnia 2013
      Odpowiedz

      Juhuu. Dla mnie numer 1 w tym roku :) Kochani, pieczcie szarlotkę!

    • Renata
    • 11 lipca 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    A jaka temp. pieczenia?

    • Katarzyna
    • 25 lipca 2019
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Dzień dobry, w przepisie nie ma informacji o temperaturze pieczenia, jutro zamierzam upiec polecane ciasto. Pozdrawiam, Kasia

Reply to karolina. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011