Tagliatelle z czerwoną cebulą, jarmużem i orzechami

1

Mam wielką słabość do makaronu, a jeszcze bardziej cenię proste, acz sensowne i dopracowane połączenia. Świeża cebula jest moją wielką zmorą, ale ta zrumieniona na patelni, powoli uwalniająca jeden z najbardziej zniewalających aromatów, sprawia, że moje kubki smakowe tańczą. Ciepły, delikatny, pożywny jarmuż, chrupiące, prażone orzechy i nuta uzależniającego sosu sojowego to zdecydowanie moje klimaty. Do takiego makaronu nie potrzebuję talerza, ani żadnych zbędnych gadżetów. Wyjadanie oblepionych warzywami nitek prosto z patelni, samo w sobie jest doskonałym rytuałem.

dla 2 osób

Tagliatelle z czerwoną cebulą, jarmużem i orzechami

składniki

• 200 g bezglutenowych wstążek
• 3 szczodre garści jarmużu
• 3 czerwone cebule
• 100 g orzechów włoskich
• sos sojowy tamari
• oliwa

wykonanie

Cebulę obierz i pokrój w półksiężyce. Na patelni rozgrzej minimalną ilość oliwy i wrzuć cebulę. Zrumień, a kiedy aromat wypełni kuchnię dodaj liście jarmużu. Zmniejsz ogień, podlej większą ilością oliwy lub po prostu wodą i mieszaj od czasu do czasu. Dopraw sosem tamari.

Makaron ugotuj al dente. Orzechy zrumień na patelni.
Wszystkie składniki połącz i serwuj na gorąco.

Bon appetit!

DSC_0695_Snapseed

free-logo

    • Monika
    • 18 lutego 2016
    Odpowiedz

    Nie mogę jeść soji.Co można dodać zamiast sosu sojowego?

      • Weronika
      • 19 lutego 2016
      Odpowiedz

      Sól, pieprz i przyprawy :) Może pieprz ziołowy?

    • Magdalena
    • 27 lutego 2016
    Odpowiedz

    Piękne i proste danie ;D a będą tu pasować orzechy nerkowca ??

Reply to Monika. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011