Torcik różano- piernikowy

25 listopad 2013 , In: bez soi, Boże Narodzenie, ciasta, torty
0

Mróz daje się coraz mocniej we znaki i trudno wybrać się gdziekolwiek bez rękawiczek. Lada moment będziemy zapalać kolejne płomyczki w adwentowym wieńcu i przecierać z kurzu świąteczne płyty, które mimo powtarzalności mają swój klimat. 

Puszysty biszkopt z różą i cudownie delikatnym kremem z piernikową nutą to subtelna zapowiedź grudniowego uroku.

Nie spodziewałam się, że pieczony dla otwartego słoiczka konfitury, zyska tak wysokie noty.

 

8 małych kawałków

Biszkopt

przekładany konfiturą z płatków róż i lekkim serkiem piernikowym

składniki:

– biszkopt: 3 jajka, 75 g cukru, 3 łyżki mąki bezglutenowej + 2 ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

– masa: 150 g serka mascarpone + kilka łyżek mleka, 1 łyżka cukru trzcinowego, 2 łyżeczki przyprawy korzennej (bez kakao),  garść posiekanych orzechów włoskich

– słoiczek konfitury z płatków róż

– mocna herbata do nasączenia

wykonanie:

Białka ubij w czystej misce na sztywną pianę. Dodawaj po łyżce cukru a następnie żółtka. Mąkę wraz z proszkiem przesiej do jajek i wymieszaj delikatnie łyżką. Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 20 cm i piecz 15-20 minut w temp. 190 stopni C.

Serek mascarpone ubij z mlekiem i cukrem do uzyskania kremowej konsystencji. Wymieszaj z przyprawami.

Wystudzony biszkopt przekrój w poziomie na pół. Nasącz dół naparem herbaty i rozsmaruj konfiturę. Przykryj drugim blatem, nasącz i pokryj gładkim kremem. Całość posyp posiekanymi orzechami i mielonymi przyprawami.

Smacznego!

_DSC3930_Snapseed

_DSC3938_Snapseed

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
28 październik 2012

Gorące mleko bananowe

napoje
Zobacz więcej
24 wrzesień 2015

Ketchup

bez cukru, bez jajek, bez mleka, bez orzechów, bez soi, przetwory, wegańskie
Zobacz więcej
20 czerwiec 2014

Krówkowy flapjack

bez jajek, bez soi, ciasta
Zobacz więcej
  1. mmm 😀 chyba zrobię 😉

    • Mama
    • 26 listopad 2013

    Absolutny rarytas. Rewelacja!
    Polecam

  2. Mam pytanko 😉 : Nie za bardzo lubię smak piernika…czym mogłabym zastąpić przyprawę korzenną ? :-)
    I jeszcze : u mnie w mieście trudno dostać konfiturę z róży, a jak się pojawi to w bardzo wysokiej cenie, czy tą konfiturę mogę zastąpić innym smakiem, jeśli tak to jaki polecasz? :)
    Pozdrawiam i ściskam Cię!! Dzięki Tobie nauczyłam się piec bezglutenowo 😀

  3. Reklamacja… nie bardzo rozumiem jednostkę kilka łyżek mleka… Następnym razem proszę precyzyjniej

      • Weronika
      • 16 marzec 2014

      Kupujemy różne serki, konsystencja może się nieco różnić więc trzeba dodać troszkę mleka i samemu sprawdzić czy masa jest już wystarczająco kremowa żeby przełożyć biszkopt.

    • Marlena
    • 27 listopad 2017

    Czy w wersji wegańskiej można dać zamiast mascarpone i dodatków, po prostu śmietanę kokosową ubitą z przyprawą piernikową?Jeśli tak to jakie proporcje? Z góry dziękuję

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

[instagram-feed]

Blog roku 2011

Blog roku 2011