Mróz daje się coraz mocniej we znaki i trudno wybrać się gdziekolwiek bez rękawiczek. Lada moment będziemy zapalać kolejne płomyczki w adwentowym wieńcu i przecierać z kurzu świąteczne płyty, które mimo powtarzalności mają swój klimat.
Puszysty biszkopt z różą i cudownie delikatnym kremem z piernikową nutą to subtelna zapowiedź grudniowego uroku.
Nie spodziewałam się, że pieczony dla otwartego słoiczka konfitury, zyska tak wysokie noty.
8 małych kawałków
Biszkopt
przekładany konfiturą z płatków róż i lekkim serkiem piernikowym
składniki:
– biszkopt: 3 jajka, 75 g cukru, 3 łyżki mąki bezglutenowej + 2 ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– masa: 150 g serka mascarpone + kilka łyżek mleka, 1 łyżka cukru trzcinowego, 2 łyżeczki przyprawy korzennej (bez kakao), garść posiekanych orzechów włoskich
– słoiczek konfitury z płatków róż
– mocna herbata do nasączenia
wykonanie:
Białka ubij w czystej misce na sztywną pianę. Dodawaj po łyżce cukru a następnie żółtka. Mąkę wraz z proszkiem przesiej do jajek i wymieszaj delikatnie łyżką. Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 20 cm i piecz 15-20 minut w temp. 190 stopni C.
Serek mascarpone ubij z mlekiem i cukrem do uzyskania kremowej konsystencji. Wymieszaj z przyprawami.
Wystudzony biszkopt przekrój w poziomie na pół. Nasącz dół naparem herbaty i rozsmaruj konfiturę. Przykryj drugim blatem, nasącz i pokryj gładkim kremem. Całość posyp posiekanymi orzechami i mielonymi przyprawami.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
mmm 😀 chyba zrobię 😉
Absolutny rarytas. Rewelacja!
Polecam
Mam pytanko 😉 : Nie za bardzo lubię smak piernika…czym mogłabym zastąpić przyprawę korzenną ?

I jeszcze : u mnie w mieście trudno dostać konfiturę z róży, a jak się pojawi to w bardzo wysokiej cenie, czy tą konfiturę mogę zastąpić innym smakiem, jeśli tak to jaki polecasz?
Pozdrawiam i ściskam Cię!! Dzięki Tobie nauczyłam się piec bezglutenowo 😀
Może powidła śliwkowe? Albo coś wiśniowego. Jeżeli nie piernik to może kakao? Można i rozpuścić białą czekoladę i wymieszać z serkiem. Albo po prostu wanilia
Dziękuję za odpowiedź
Zrobię na Nowy Rok 😀
Reklamacja… nie bardzo rozumiem jednostkę kilka łyżek mleka… Następnym razem proszę precyzyjniej
Kupujemy różne serki, konsystencja może się nieco różnić więc trzeba dodać troszkę mleka i samemu sprawdzić czy masa jest już wystarczająco kremowa żeby przełożyć biszkopt.
Czy w wersji wegańskiej można dać zamiast mascarpone i dodatków, po prostu śmietanę kokosową ubitą z przyprawą piernikową?Jeśli tak to jakie proporcje? Z góry dziękuję
Jasne, stała masa z jednej puszki będzie wystarczająca (Thai Coco, Real Thai).
Bardzo dziekuje!