Torcik różano- piernikowy

25 listopada 2013 , In: bez soi, Boże Narodzenie, ciasta, torty
0

Mróz daje się coraz mocniej we znaki i trudno wybrać się gdziekolwiek bez rękawiczek. Lada moment będziemy zapalać kolejne płomyczki w adwentowym wieńcu i przecierać z kurzu świąteczne płyty, które mimo powtarzalności mają swój klimat. 

Puszysty biszkopt z różą i cudownie delikatnym kremem z piernikową nutą to subtelna zapowiedź grudniowego uroku.

Nie spodziewałam się, że pieczony dla otwartego słoiczka konfitury, zyska tak wysokie noty.

 

8 małych kawałków

Biszkopt

przekładany konfiturą z płatków róż i lekkim serkiem piernikowym

składniki:

– biszkopt: 3 jajka, 75 g cukru, 3 łyżki mąki bezglutenowej + 2 ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

– masa: 150 g serka mascarpone + kilka łyżek mleka, 1 łyżka cukru trzcinowego, 2 łyżeczki przyprawy korzennej (bez kakao),  garść posiekanych orzechów włoskich

– słoiczek konfitury z płatków róż

– mocna herbata do nasączenia

wykonanie:

Białka ubij w czystej misce na sztywną pianę. Dodawaj po łyżce cukru a następnie żółtka. Mąkę wraz z proszkiem przesiej do jajek i wymieszaj delikatnie łyżką. Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 20 cm i piecz 15-20 minut w temp. 190 stopni C.

Serek mascarpone ubij z mlekiem i cukrem do uzyskania kremowej konsystencji. Wymieszaj z przyprawami.

Wystudzony biszkopt przekrój w poziomie na pół. Nasącz dół naparem herbaty i rozsmaruj konfiturę. Przykryj drugim blatem, nasącz i pokryj gładkim kremem. Całość posyp posiekanymi orzechami i mielonymi przyprawami.

Smacznego!

_DSC3930_Snapseed

_DSC3938_Snapseed

  1. Odpowiedz

    mmm 😀 chyba zrobię 😉

    • Mama
    • 26 listopada 2013
    Odpowiedz

    Absolutny rarytas. Rewelacja!
    Polecam

  2. Odpowiedz

    Mam pytanko 😉 : Nie za bardzo lubię smak piernika…czym mogłabym zastąpić przyprawę korzenną ? :-)
    I jeszcze : u mnie w mieście trudno dostać konfiturę z róży, a jak się pojawi to w bardzo wysokiej cenie, czy tą konfiturę mogę zastąpić innym smakiem, jeśli tak to jaki polecasz? :)
    Pozdrawiam i ściskam Cię!! Dzięki Tobie nauczyłam się piec bezglutenowo 😀

      • Weronika
      • 21 grudnia 2013
      Odpowiedz

      Może powidła śliwkowe? Albo coś wiśniowego. Jeżeli nie piernik to może kakao? Można i rozpuścić białą czekoladę i wymieszać z serkiem. Albo po prostu wanilia :)

      • Odpowiedz

        Dziękuję za odpowiedź :-) Zrobię na Nowy Rok 😀

  3. Odpowiedz

    Reklamacja… nie bardzo rozumiem jednostkę kilka łyżek mleka… Następnym razem proszę precyzyjniej

      • Weronika
      • 16 marca 2014
      Odpowiedz

      Kupujemy różne serki, konsystencja może się nieco różnić więc trzeba dodać troszkę mleka i samemu sprawdzić czy masa jest już wystarczająco kremowa żeby przełożyć biszkopt.

    • Marlena
    • 27 listopada 2017
    Odpowiedz

    Czy w wersji wegańskiej można dać zamiast mascarpone i dodatków, po prostu śmietanę kokosową ubitą z przyprawą piernikową?Jeśli tak to jakie proporcje? Z góry dziękuję

      • Weronika
      • 3 grudnia 2017
      Odpowiedz

      Jasne, stała masa z jednej puszki będzie wystarczająca (Thai Coco, Real Thai).

        • Marlena
        • 6 grudnia 2017
        Odpowiedz

        Bardzo dziekuje!

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011