Sernik z mąką z ciecierzycy i krówką jak cukierek

0

Nie marzę o niczym innym jak zasłużonych wakacjach, zdrowym leniuchowaniu i jedzeniu, które będę mogła bez końca przygotowywać i jeść.

Dawno nie piekłam serników, może dlatego, że staram się nie szaleć z mlekiem i zawsze znajdzie się tysiąc innych pomysłów na ciasto. Kiedy w szufladzie kończą się zapasy mąki, a ja uparcie myślę, że gdzieś znajdzie się choć kilogram, wyciągam te, które kupuję eksperymentalnie, „na kiedyś tam”.  Spód i kruszonka z mąki z ciecierzycy w niczym nie ustępuje innym. Jeżeli macie kilka łyżek, gorąco polecam. Z każdą inną również upieczcie pyszny sernik. Konkretny, ale bardzo puszysty z warstewką cukierkowej masy krówkowej.

 

8 kawałków

Sernik na spodzie, z kruszonką i warstwą krówki:

Potrzebne składniki:

spód kruchy, kruszonka: 75 g zimnego masła posiekanego na kawałeczki, 3 łyżki cukru, 1 żółtko, szczypta soli, 125 g mąki z ciecierzycy lub innej bezglutenowej/ pszennej etc.

masa serowa: 125 g miękkiego masła, 500 g twarogu mielonego trzykrotnie, 150 g cukru drobnego, 3 jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej

krówka: 50 ml śmietanki 30 %, 40 g masła, 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto rozdrobnij mikserem bądź blenderem. 1/3 wyłóż spód tortownicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia (boki dodatkowo natłuść lekko masłem). Nakłuj widelcem i piecz 15 minut w temp. 200 stopni C.

Przygotuj duże naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Tortownicę zabezpiecz dodatkowo od spodu folią aluminiową żeby ani kropelka nie dostała się do sernika w trakcie pieczenia.

Masło ubij z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, a następnie łyżce sera. Wsyp mąkę i rozetrzyj by nie pozostała żadna grudka. Masę serową wylej na spód kruchy. Posyp pozostałą kruszonką i piecz w kąpieli wodnej 1 h w temp. zmniejszonej do 180 stopni C.

Składniki na krówkę zagotuj w rondelku i mieszaj do zgęstnienia i zbrązowienia, uważając jednak by nie przypalić.

Gotową masą polej wierzch upieczonego sernika.

Sernik proponuję chłodzić całą noc w lodówce.
Smacznego!

_DSC4762_Snapseed

  1. Odpowiedz

    Taki słoodki i mięciutki, NAJLEPSZY <3 Polecam! 😀

  2. Odpowiedz

    Świetny pomysł na sernik, jeszcze nie spotkałam nigdzie mąki z ciecierzycy. My jesteśmy bezglutenowi i bez laktozowi, ale sernik spróbuję zrobić dla gości, bardzo jestem ciekawa tego przepisu.

    Pozdrawiam,
    M

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011