Kiedyś mój blog opierał się na recepturach na ciasta, babeczki i karmelki. Tort bez sacharozy był dla mnie zupełnie poza zasięgiem ponieważ jak większość, nie słyszałam jeszcze o ksylitolu, który dzisiaj pod wdzięczną nazwą cukru brzozowego oswoiła już niejedna gospodyni.
Długo testowałam rozmaite składniki, tracąc nerwy i zostawiając za dużo środków w sklepach ze zdrową żywnością. Lata temu używałam jedynie śmieciowej, sztucznie spulchnionej mąki by upiec ciasto, które i tak odbiegało od ideału. Gdy ktoś prosił mnie o przepis na tort bez mleka miałam ochotę schować się do kuchennej szafki. Dzisiaj na pytanie siostry traktujące o takimże cieście na jej bajkowym przyjęciu weselnym odpowiadam: no pewnie, tylko się nie wypłacicie! W ostatnim czasie wokół diet wykluczających pojawiła się niekończąca ilość teorii spiskowych i wodospad nienawiści. Bez glutenu, bez mleka, bez smaku…
Na przekór niepotrzebnym, nowym prądom, sceptykom i pogardzie, coraz częściej piekę dla alergików oraz tych, którzy świadomie wybierają inną drogę. Niesamowitą radość i satysfakcję czerpię ze spojrzeń, gestów i mimiki tych, którzy próbują tego co przygotuję. A sceptykowi szepnę na ucho: hej, jak to tak bez mleka.
dla 10 osób
Składniki
biszkopt
– 9 jajek
– 3x 80 g cukru pudru
– 3 x 80 g mąki ziemniaczanej
– 3 x 1/4 łyżeczki sody
surowy karmel
– 1 dojrzały banan
– 50 g masła orzechowego
– 50 g oleju kokosowego
– 40 g cukru pudru
dodatki
– śmietana kokosowa z 2 puszek mleka kokosowego
– cukier puder do smaku
– 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
– 150 g malin
– woda z dużą ilością soku z cytryny lub alkoholowy poncz do nasączenia
– garść małych bezików
– rozpuszczona czekolada do wykończenia
Wykonanie
Upiecz biszkopty.
3 białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier, a następnie żółtka. Przesiej mąkę z sodą i połącz delikatnie za pomocą łyżki.
Przełóż do formy o średnicy 24 cm i piecz 15 minut w temperaturze 190 stopni C.
W ten sam sposób upiecz pozostałe biszkopty.
Oddzieloną śmietanę kokosową ubij mikserem. Dodaj ekstrakt i cukier do smaku. Schłódź w lodówce do czasu przełożenia ciasta.
Przygotuj karmel: wszystkie składniki połącz dokładnie w blenderze.
Pierwszy biszkopt nasącz i pokryj warstwą śmietany. Ułóż maliny i dociśnij kolejnym blatem. Nasącz, posmaruj karmelem i przykryj ostatnim biszkoptem. Wierzch i boki pokryj pozostałą śmietaną. Tort schłódź w lodówce przez kilka godzin.
Krótko przed serwowaniem uwieńcz bezami i wzorami z czekolady.
Krój porządnie naostrzonym nożem maczanym w ciepłej wodzie.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Mogę napisać tylko „Szacun” – naprawdę rewelacja
Wyglada pinkie i smakowicie!
Mam pytanie. Jaka objętość puszki mleka kokosowego? 400 ml?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Dokładnie.
Hej, planuje zrobić wieczorem ten piękny tor;). Mam pytanie tylko czy jak tak 1biszkopt będę piekła to masa mi nie opadnie czy coś zanim wyłożę i upiekę ten pierwszy,a później drugi i trzeci?;( Czy trzymać ją w lodówce czy nie ma potrzeby?
Och, już wszystko jasne coś mnie rozkojrzyło. Biorę siè do roboty;)
Witam. Czym mogę zastąpić masło orzechowe? To silny alergen a tort chciałabym zrobić dla dwulatka więc ryzykować nie chcę…Pozdrawiam
Niestety, taki karmel jest charakterny właśnie za sprawą masła. Można przygotować masę ze zblendowanych daktyli jednak ona też gra najlepiej z nutą orzechową. Może tym razem po prostu zrezygnujecie z masła, na rzecz większej ilości owoców albo warstwy czekoladowej?
Piękny! Myślisz, że maliny można by zastąpić bananami?
Tak, a biszkopty udadzą się z trzcinowym.
I czy biszkopty wyjdą z cukrem pudrem trzcinowym?
Czy zamiast cukru pudru mozna dodać ksylitol?
podbijam
Czy zamiast malin lub innych owoców można dodać
np. galaretkę malinowa pokrojoną w kostkę ? Dzieki z góry za odpowiedź. Ja właśnie działam:)
Jasne