Tort bezmleczny z „karmelem” i malinami

11 września 2015 , In: bez mleka, bez soi, torty
1

Kiedyś mój blog opierał się na recepturach na ciasta, babeczki i karmelki. Tort bez sacharozy był dla mnie zupełnie poza zasięgiem ponieważ jak większość, nie słyszałam jeszcze o ksylitolu, który dzisiaj pod wdzięczną nazwą cukru brzozowego oswoiła już niejedna gospodyni.

Długo testowałam rozmaite składniki, tracąc nerwy i zostawiając za dużo środków w sklepach ze zdrową żywnością. Lata temu używałam jedynie śmieciowej, sztucznie spulchnionej mąki by upiec ciasto, które i tak odbiegało od ideału. Gdy ktoś prosił mnie o przepis na tort bez mleka miałam ochotę schować się do kuchennej szafki. Dzisiaj na pytanie siostry traktujące o takimże cieście na jej bajkowym przyjęciu weselnym odpowiadam: no pewnie, tylko się nie wypłacicie! W ostatnim czasie wokół diet wykluczających pojawiła się niekończąca ilość teorii spiskowych i wodospad nienawiści. Bez glutenu, bez mleka, bez smaku…

Na przekór niepotrzebnym, nowym prądom, sceptykom i pogardzie, coraz częściej piekę dla alergików oraz tych, którzy świadomie wybierają inną drogę. Niesamowitą radość i satysfakcję czerpię ze spojrzeń, gestów i mimiki tych, którzy próbują tego co przygotuję. A sceptykowi szepnę na ucho: hej, jak to tak bez mleka.

torcio

dla 10 osób

Tort bezmleczny z „karmelem” i malinami

Składniki

biszkopt

– 9 jajek

– 3x 80 g cukru pudru

– 3 x 80 g mąki ziemniaczanej

– 3 x 1/4 łyżeczki sody

surowy karmel

– 1 dojrzały banan

– 50 g masła orzechowego

– 50 g oleju kokosowego

– 40 g cukru pudru

dodatki

– śmietana kokosowa z 2 puszek mleka kokosowego

– cukier puder do smaku

– 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

– 150 g malin

– woda z dużą ilością soku z cytryny lub alkoholowy poncz do nasączenia

– garść małych bezików

– rozpuszczona czekolada do wykończenia

Wykonanie

Upiecz biszkopty.

3 białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier, a następnie żółtka. Przesiej mąkę z sodą i połącz delikatnie za pomocą łyżki.

Przełóż do formy o średnicy 24 cm i piecz 15 minut w temperaturze 190 stopni C.

W ten sam sposób upiecz pozostałe biszkopty.

Oddzieloną śmietanę kokosową ubij mikserem. Dodaj ekstrakt i cukier do smaku. Schłódź w lodówce do czasu przełożenia ciasta.

Przygotuj karmel: wszystkie składniki połącz dokładnie w blenderze.

Pierwszy biszkopt nasącz i pokryj warstwą śmietany. Ułóż maliny i dociśnij kolejnym blatem. Nasącz, posmaruj karmelem i przykryj ostatnim biszkoptem. Wierzch i boki pokryj pozostałą śmietaną. Tort schłódź w lodówce przez kilka godzin.

Krótko przed serwowaniem uwieńcz bezami i wzorami z czekolady.

Krój porządnie naostrzonym nożem maczanym w ciepłej wodzie.

Smacznego!

DSC_1736_Snapseedfree-logo

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
6 grudnia 2012

Biały puch i pierniczki

babeczki i ciastka, bez soi, Boże Narodzenie
Zobacz więcej
19 stycznia 2013

Mocca

torty
Zobacz więcej
5 stycznia 2013

Słyszałam o grypie

napoje
Zobacz więcej
    • Meg
    • 13 października 2015
    Odpowiedz

    Mogę napisać tylko „Szacun” – naprawdę rewelacja :)

    • Ira
    • 4 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Wyglada pinkie i smakowicie!

    • Melissa
    • 1 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Mam pytanie. Jaka objętość puszki mleka kokosowego? 400 ml?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

      • Weronika
      • 5 sierpnia 2016
      Odpowiedz

      Dokładnie.

    • MARIOLA
    • 26 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Hej, planuje zrobić wieczorem ten piękny tor;). Mam pytanie tylko czy jak tak 1biszkopt będę piekła to masa mi nie opadnie czy coś zanim wyłożę i upiekę ten pierwszy,a później drugi i trzeci?;( Czy trzymać ją w lodówce czy nie ma potrzeby?

      • Mariola
      • 26 sierpnia 2016
      Odpowiedz

      Och, już wszystko jasne coś mnie rozkojrzyło. Biorę siè do roboty;)

    • Marlena
    • 25 lipca 2017
    Odpowiedz

    Witam. Czym mogę zastąpić masło orzechowe? To silny alergen a tort chciałabym zrobić dla dwulatka więc ryzykować nie chcę…Pozdrawiam

      • Weronika
      • 28 lipca 2017
      Odpowiedz

      Niestety, taki karmel jest charakterny właśnie za sprawą masła. Można przygotować masę ze zblendowanych daktyli jednak ona też gra najlepiej z nutą orzechową. Może tym razem po prostu zrezygnujecie z masła, na rzecz większej ilości owoców albo warstwy czekoladowej?

    • Maugo
    • 26 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Piękny! Myślisz, że maliny można by zastąpić bananami?

      • Weronika
      • 31 sierpnia 2017
      Odpowiedz

      Tak, a biszkopty udadzą się z trzcinowym.

      • Maugo
      • 26 sierpnia 2017
      Odpowiedz

      I czy biszkopty wyjdą z cukrem pudrem trzcinowym? :)

    • Lidia
    • 12 października 2017
    Odpowiedz

    Czy zamiast cukru pudru mozna dodać ksylitol?

    • Anka
    • 24 marca 2018
    Odpowiedz

    Czy zamiast malin lub innych owoców można dodać
    np. galaretkę malinowa pokrojoną w kostkę ? Dzieki z góry za odpowiedź. Ja właśnie działam:)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011