Tort bezmleczny z „karmelem” i malinami

11 wrzesień 2015 , In: bez mleka, bez soi, torty
1

Kiedyś mój blog opierał się na recepturach na ciasta, babeczki i karmelki. Tort bez sacharozy był dla mnie zupełnie poza zasięgiem ponieważ jak większość, nie słyszałam jeszcze o ksylitolu, który dzisiaj pod wdzięczną nazwą cukru brzozowego oswoiła już niejedna gospodyni.

Długo testowałam rozmaite składniki, tracąc nerwy i zostawiając za dużo środków w sklepach ze zdrową żywnością. Lata temu używałam jedynie śmieciowej, sztucznie spulchnionej mąki by upiec ciasto, które i tak odbiegało od ideału. Gdy ktoś prosił mnie o przepis na tort bez mleka miałam ochotę schować się do kuchennej szafki. Dzisiaj na pytanie siostry traktujące o takimże cieście na jej bajkowym przyjęciu weselnym odpowiadam: no pewnie, tylko się nie wypłacicie! W ostatnim czasie wokół diet wykluczających pojawiła się niekończąca ilość teorii spiskowych i wodospad nienawiści. Bez glutenu, bez mleka, bez smaku…

Na przekór niepotrzebnym, nowym prądom, sceptykom i pogardzie, coraz częściej piekę dla alergików oraz tych, którzy świadomie wybierają inną drogę. Niesamowitą radość i satysfakcję czerpię ze spojrzeń, gestów i mimiki tych, którzy próbują tego co przygotuję. A sceptykowi szepnę na ucho: hej, jak to tak bez mleka.

torcio

dla 10 osób

Tort bezmleczny z „karmelem” i malinami

Składniki

biszkopt

– 9 jajek

– 3x 80 g cukru pudru

– 3 x 80 g mąki ziemniaczanej

– 3 x 1/4 łyżeczki sody

surowy karmel

– 1 dojrzały banan

– 50 g masła orzechowego

– 50 g oleju kokosowego

– 40 g cukru pudru

dodatki

– śmietana kokosowa z 2 puszek mleka kokosowego

– cukier puder do smaku

– 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

– 150 g malin

– woda z dużą ilością soku z cytryny lub alkoholowy poncz do nasączenia

– garść małych bezików

– rozpuszczona czekolada do wykończenia

Wykonanie

Upiecz biszkopty.

3 białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier, a następnie żółtka. Przesiej mąkę z sodą i połącz delikatnie za pomocą łyżki.

Przełóż do formy o średnicy 24 cm i piecz 15 minut w temperaturze 190 stopni C.

W ten sam sposób upiecz pozostałe biszkopty.

Oddzieloną śmietanę kokosową ubij mikserem. Dodaj ekstrakt i cukier do smaku. Schłódź w lodówce do czasu przełożenia ciasta.

Przygotuj karmel: wszystkie składniki połącz dokładnie w blenderze.

Pierwszy biszkopt nasącz i pokryj warstwą śmietany. Ułóż maliny i dociśnij kolejnym blatem. Nasącz, posmaruj karmelem i przykryj ostatnim biszkoptem. Wierzch i boki pokryj pozostałą śmietaną. Tort schłódź w lodówce przez kilka godzin.

Krótko przed serwowaniem uwieńcz bezami i wzorami z czekolady.

Krój porządnie naostrzonym nożem maczanym w ciepłej wodzie.

Smacznego!

DSC_1736_Snapseedfree-logo

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
5 sierpień 2013

Krem jaglany

bez jajek, bez mleka, desery, wegańskie
Zobacz więcej
2 czerwiec 2012

Trzy truskawki

ciasta
Zobacz więcej
12 lipiec 2013

Tost z mozzarellą

bez cukru, bez jajek, bez orzechów, bez soi
Zobacz więcej
    • Meg
    • 13 październik 2015
    Odpowiedz

    Mogę napisać tylko „Szacun” – naprawdę rewelacja :)

    • Ira
    • 4 grudzień 2015
    Odpowiedz

    Wyglada pinkie i smakowicie!

    • Melissa
    • 1 sierpień 2016
    Odpowiedz

    Mam pytanie. Jaka objętość puszki mleka kokosowego? 400 ml?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

      • Weronika
      • 5 sierpień 2016
      Odpowiedz

      Dokładnie.

    • MARIOLA
    • 26 sierpień 2016
    Odpowiedz

    Hej, planuje zrobić wieczorem ten piękny tor;). Mam pytanie tylko czy jak tak 1biszkopt będę piekła to masa mi nie opadnie czy coś zanim wyłożę i upiekę ten pierwszy,a później drugi i trzeci?;( Czy trzymać ją w lodówce czy nie ma potrzeby?

      • Mariola
      • 26 sierpień 2016
      Odpowiedz

      Och, już wszystko jasne coś mnie rozkojrzyło. Biorę siè do roboty;)

    • Marlena
    • 25 lipiec 2017
    Odpowiedz

    Witam. Czym mogę zastąpić masło orzechowe? To silny alergen a tort chciałabym zrobić dla dwulatka więc ryzykować nie chcę…Pozdrawiam

      • Weronika
      • 28 lipiec 2017
      Odpowiedz

      Niestety, taki karmel jest charakterny właśnie za sprawą masła. Można przygotować masę ze zblendowanych daktyli jednak ona też gra najlepiej z nutą orzechową. Może tym razem po prostu zrezygnujecie z masła, na rzecz większej ilości owoców albo warstwy czekoladowej?

    • Maugo
    • 26 sierpień 2017
    Odpowiedz

    Piękny! Myślisz, że maliny można by zastąpić bananami?

      • Weronika
      • 31 sierpień 2017
      Odpowiedz

      Tak, a biszkopty udadzą się z trzcinowym.

      • Maugo
      • 26 sierpień 2017
      Odpowiedz

      I czy biszkopty wyjdą z cukrem pudrem trzcinowym? :)

    • Lidia
    • 12 październik 2017
    Odpowiedz

    Czy zamiast cukru pudru mozna dodać ksylitol?

    • Anka
    • 24 marzec 2018
    Odpowiedz

    Czy zamiast malin lub innych owoców można dodać
    np. galaretkę malinowa pokrojoną w kostkę ? Dzieki z góry za odpowiedź. Ja właśnie działam:)

  1. Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Tort brzmi idealnie dla mnie, bo jest bezmleczny i zawiera banany :)
    Jak długo przed podaniem mogę go przygotować? Jeden dzień to nie za długo? Śmietanka kokosowa nie kojarzy mi się, niestety, z najdłuższą trwałością.

    • Dorota
    • 20 grudzień 2020
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Marcelina, już pewnie dawno upieklas tort, ale jakby co to jak najbardziej można upiec dzień wcześniej, wtedy śmietanka kokosowa będzie sztywniejsza (twardsza). Niestety nie każde mleczko się dobrze ubija i daje dużo śmietanki. Mnie na razie najwięcej sztywnej śmietanki wyszło z lidlowego mleczka w puszce, spokojnie wystarcza na dwie warstwy i pokrycie tortu dookoła.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011