Pieczenie dla bliskich to zawsze inny rodzaj motywacji i wielka przyjemność. Moi goście są rozpieszczeni i wiedzą, że jeżeli tylko mam chwilę na odpalenie piekarnika, mogą liczyć na mały lub większy deser. Mama uwielbia dobrze nasączony torcik mocca, jednak z racji jej święta chciałam choć odrobinę ją zaskoczyć. Znając jej gusta zaryzykowałam eksperyment z chałwą i nie pomyliłam się. Torcikowi nie brakuje niczego oprócz… większej ilości słodkiego kremu. W przyszłości na pewno przygotuję dwa razy więcej masy, a tymczasem składniki podwoiłam w przepisie poniżej. Przygotujcie z pojawiającymi się powoli sezonowymi owocami. Warto!
średnica 18 cm
składniki
biszkopt
krem
dodatkowo
wykonanie
Rozpocznij od przygotowania kremu. Z puszek mleka oddziel tylko stałą część. Chałwę rozkrusz i zblenduj na jednolitą masę z łyżką mleka. Pozostałą śmietanę kokosową ubij mikserem, a następnie połącz z masą chałwową. Krem chałwowy schłódź w lodówce przez godzinę, do stężenia.
Z papieru do pieczenia wytnij trzy koła o średnicy 18 cm. Jednym arkuszem wyłóż spód foremki.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo słodzik, a następnie żółtka. Mąkę wymieszaj z proszkiem i przesiej do masy jajecznej. Wymieszaj delikatnie, ale dokładnie za pomocą łyżki.
Do blaszki wyłóż 1/3 ciasta i piecz w temperaturze 190 stopni C przez około 6 minut. Następnie z pozostałego ciasta upiecz dwa pozostałe.
Wystudzone biszkopty nasącz obficie i przełóż kremem. Uwieńcz owocami. Torcik schłódź w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Smacznego!
*użyłam mleka Thai Coco
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Jakiej chałwy użyłaś? Gdzie taką można kupić? Ja tylko raz spotkałam się z bezglutenowa chałwa bez laktozy (taka malutka kostka).
Można kupić w Lidl ale nie każda.Trzeba czytać skąd.
Skład wydaje się idealny dla mnie. Myślę, że wypróbuję go niedługo
Mam pytanie. W jakiej temperaturze piec biszkopt?
Ups, już dopisałam. 190
Czy do kremu nada się chałwa domowej roboty (miód +sezam)?
Witam, czy chałwę można zastapic tahini ??
Pomocy,mój krem poplynal,dosłownie wypłynął i była powódź ;(( co złe zrobiłam?
Z przepisu używam masy. Jest genialna. Biszkopt nasączałam różnymi mieszankami ale dochodzę do wniosku, ze najlepszy jest sok z całej cytryny ze sporym dodatkiem wódki i nieco wody.
Ostatnio miałam niestety ciepłe mleko kokosowe w puszce więc dodałam odpowiednio agar agar i tez dobrze masa się udała.
Polecam!
Pingback: Homepage
Pingback: child porn
Pingback: meritking
Pingback: child porn
Pingback: madridbet
Pingback: meritking
Pingback: mj420.delivery
Pingback: madridbet
Pingback: Albino penis envy mushroom
Pingback: best way to make passive income
Pingback: saxenda weight loss
Pingback: sig mcx spear for sale
Pingback: brians club CVV
Pingback: ยูเรเนียน
Pingback: Locksmith Allendale
Pingback: วางท่อปลวก ภูเก็ต
Pingback: สล็อตวอเลท
Pingback: PUBG Mobile cheats
Pingback: Choices carts
Pingback: beautiful girl massage Bangkok
Pingback: meritking