Tort świąteczny z czekoladą, wiśniami i bezą (bez mleka)

1

Ostatnie dni grudnia to dla nas czas szczególnej rozpusty. Po uczcie dla ducha i radosnym oczekiwaniu przychodzi moment na świętowanie kolejnych rocznic urodzin dziadka i imienin taty. Na stole musi więc pojawić się tort. W tym roku przygotowałam pomniejszoną wersję próbną, którą delektowaliśmy się już dziś. To delikatny, rozpływający się w ustach deser łączący w sobie intensywna czekoladę z nutą rumu, słodką, piankową bezę i kwaskowate wiśnie. To rozpusta na całego.

8 dużych porcji

Tort z warstwą czekoladową, bezą i wiśniami

składniki

biszkopty
• 6 jajek
• 150 g cukru
• 150 g mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
• 2 łyżki kakao
beza
• 3 białka w temperaturze pokojowej
• 150 g cukru
• 1 łyżka octu winnego
• 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
• szczypta soli
wiśnie
• 400 g mrożonych wiśni
• szklanka wody
• ½ szklanki cukru
masa czekoladowa
• puszka mleka kokosowego
• 100 g gorzkiej czekolady
• 40-50 g cukru
• 2-3 łyżki rumu
dodatkowo
• puszka mleka kokosowego
• 400 ml wody z sokiem z cytryny
• 2 łyżki masy czekoladowej
• wiśnie do ozdoby
• roztopiona czekolada (opcjonalnie)

wykonanie

Zacznij od upieczenia bezy. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na środku ułóż dno tortownicy o średnicy 24 cm i obrysuj ołówkiem. Foremkę odłóż. Białka wlej do miski, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną, śnieżnobiałą pianę. Dodawaj partiami cukier, za każdym razem bardzo dokładnie go rozprowadzając. Na koniec wlej ocet oraz wsyp mąkę i krótko połącz mikserem. Masę bezową wyłóż na przygotowany wcześniej papier. Rozprowadź dokładnie łyżką w obrębie okręgu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i susz 30 min, następnie zmniejsz do 130 i pozostaw na minimum 40 minut.

Przygotuj wszystkie masy. Najpierw wiśnie. Do garnka wyłóż owoce, dodaj cukier i wodę. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj aż większość wody wyparuje. Wtedy zmiksuj zawartość garnka blenderem. Do gęstego dżemu dodaj kilka łyżek zimnej wody i ponownie zmiksuj. Odstaw.

Masa czekoladowa. Puszkę otwórz, wyjmij stałą masę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietanę kokosową ubij za pomocą miksera. Połącz z ciepłą czekoladą. Jeżeli w masie pojawią się grudki śmiało zmiksuj całość blenderem. Dodaj cukier i rum i wymieszaj. Masę umieść w lodówce gdzie znacznie zgęstnieje.

Masa biała. Otwórz kolejną puszkę mleka, wydobądź stałą masę i ubij jak kremówkę. Umieść w lodówce do czasu montowania całego ciasta.

Kiedy beza zwolni piekarnik przygotuj biszkopty.

Tortownice o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. 3 białka ubij na sztywną pianę. Dodaj połowę cukru i wymieszaj mikserem, dodaj żółtka i zmiksuj. Przesiej połowę mąki i 1/2 łyżeczki proszku. Wymieszaj dokładnie za pomocą dużej łyżki. Do formy przełóż 2/3 masy. Wyrównaj i piecz 12-15 minut w temperaturze 190 stopni C.

W ten sam sposób przygotuj ciasto z pozostałych trzech jajek. Kolejny biszkopt upiecz z połączenia masy pozostałej z pierwszego biszkoptu i 1/3 nowo przygotowanego ciasta.

Biszkopt kakaowy upiecz dodając do pozostałego ciasta kakao.

Czas zmontować piękny tort! Na paterze ułóż biszkopt jasny, nasącz obficie wodą z cytryną i pokryj połową masy białej. Przykryj biszkoptem kakaowym, nasącz i pokryj masą czekoladową. Odłóż dwie łyżki kremu jeżeli chcesz ozdobić gotowy tort rozetkami. Następnie ułóż bezę, pokryj wiśniami i przykryj ostatnim już biszkoptem. Tort proponuję schłodzić przez noc.

Następnego dnia wierzch i boki ciasta pokryj pozostałą masą białą. Uwieńcz rozetkami z masy czekoladowej oraz wiśniami. Możesz też ozdobić dyskretnymi wzorkami z rozpuszczonej czekolady.

Tort porcjuj ostrym nożem maczanym w wodzie.

Bon Appetit!

*Polecam niebieskie puszki Thai Coco- stała masa stanowi 90 % całego opakowania.

DSC_8478_Snapseed

DSC_8465_Snapseed

DSC_8487_Snapseed

DSC_8505_Snapseed

free-logo

 

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
29 lipca 2014

Torcik z malinami na kakaowym biszkopcie

bez orzechów, bez soi, torty
Zobacz więcej
15 listopada 2014

Praga

podróże i recenzje
Zobacz więcej
27 sierpnia 2013

Crumble

bez jajek, bez orzechów, bez soi, desery
Zobacz więcej
    • Madgalena
    • 23 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Wygląda rewelacyjnie! Zaryzykuję i zrobię :) mam nadzieję, że się uda

    • Magdalena
    • 25 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Wyszedł cudowny! Na urodziny Dzięciątka Bożego akuratny 😉 ale następnym razem zrobię 2 warstwy bezy bo była pyszna.
    p.s. w przepisie do biszkoptów zabrakło żółtek :)

    • Iza
    • 29 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Witam,
    czy mąkę ziemniaczaną można zastąpić mąką z tapioki?

      • Weronika
      • 29 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Myślę, że tak.

    • Ksena
    • 12 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Witam, a co z żółtkami do ciasta?

      • Weronika
      • 12 stycznia 2016
      Odpowiedz

      Ups, już uzupełniłam. Oczywiście dodajemy zaraz po cukrze :)

    • Małgosia
    • 19 stycznia 2016
    Odpowiedz

    A czy jest możliwość zrobienia biszkoptu bez użycia jajek? Na drugie urodziny synka, tort, który mógłby zjeść, byłby dla mnie zbawieniem :-)

      • Weronika
      • 21 stycznia 2016
      Odpowiedz

      Na pewno jest, niestety ja nie dałam sobie z nim jeszcze rady.

    • Katarzyna
    • 25 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Dziękuję, dziękuję, dziękuję…. urodziny córki uratowane. Tort wyszedł pyszny i każdemu smakował :) Mimo, że nie byłam przekonana do masy z mleczkiem kokosowym to teraz powtórzę go jeszcze nie raz.

    • Nika
    • 15 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Witam bardzo smacznyy tort a mam pytanie jak długo można przechowywać taki tort w lodówce i czy można go mrozic?

      • Weronika
      • 15 grudnia 2016
      Odpowiedz

      Nie mrożę także się nie wypowiem, ale może postać w lodówce jakieś 4 dni :)

    • Asia
    • 21 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Witam ostatnio zrobiłam twój torcik na 7 urodziny synka był rewelacyjny wszyscy się zajadali , stwierdzam że to mój najlepszy tort jaki kiedykolwiek zrobiłam. Dzięki za świetny przepis zwłaszcza że od niedawna jestem na diecie bezglutenowej.

      • Weronika
      • 21 grudnia 2016
      Odpowiedz

      Dzięki za cudną wiadomość! ♥

    • Nika
    • 21 lutego 2017
    Odpowiedz

    Witam kilka razy wykonywalam tort zawsze wychodzi znakomity 😃mam jedno pytanie czy mogę zamiast octu winnego dać jabłkowy do bezy bo taki akurat mam? pozdrawiam

      • Weronika
      • 21 lutego 2017
      Odpowiedz

      Wydaje mi się, że tak :)

    • Agnieszka
    • 1 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Czy moge zastąpić cukier ksylitolem?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Akademia bez glutenu

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Blog roku 2011

Blog roku 2011