Tost z mozzarellą

12 lipca 2013 , In: bez cukru, bez jajek, bez orzechów, bez soi
0

Zorientowałam się, że od kiedy nie jadam mięsa nie muszę uderzać ręką w czoło bo w biegu zapomniałam o piątkowym poście.  Dzięki temu moje menu stało się o niebo ciekawsze i moim zdaniem wyborniejsze!

Znam (o zgrozo!) bardzo dużo osób uwielbiających super odżywczy posiłek pt. tost z serem i ketchupem. Ale litości, tost może być naprawdę pyszny tak jak cała gama ulicznego, źle rozumianego jedzenia. Uwielbiam pokazywać znajomym, że w prosty sposób można to wszystko ugryźć od innej strony.

Na piątkową- ale nie tylko- kolację tost w wersji śródziemnomorskiej. Choć mozzarella na pizzy jest ok, w opiekanym 3 minutki toście jest idealna! Ciągnąca, ciepła, pyszna ale nie płynąca. Polecam gorąco!

 

2 sztuki

Tosty na śródziemnomorsko

składniki:

– 4 kromki chleba bezglutenowego

– kilka plastrów mozzarelli i świeżego, soczystego pomidora, czarne oliwki, 1 łyżeczka suszonego oregano lub ziół prowansalskich, listki świeżej bazylii

wykonanie:

Zanim zapieczesz tosta możesz odkroić krawędzie kromek aby nadać kwadratowy kształt.

Na jednej części przyszłego tosta ułóż plastry mozzarelli, pomidora oraz pokrojone w krążki oliwki. Posyp ziołami i złóż jak kanapki.

W nagrzanym tosterze opiecz grzanki ok 3 minut.

Podawaj cieplusie.

Smacznego!

_DSC1720_Snapseed

_DSC1774_Snapseed

  1. Odpowiedz

    do tego co masz użyj pesto do posmarowania kromek, dodaj do tego rukole i odrobinę czerwonej cebuli… Tosty wtedy są boskie :)

      • Weronika
      • 12 lipca 2013
      Odpowiedz

      Niewykluczone! :)

  2. robie takie tosty :) idealne do tego celu jest pieczywo schara

  3. Odpowiedz

    Jeśli mogę zapytać, jakiej marki używasz ziół? Bo ja średno mogę znaleźć coś, bo nie zawierało by nawet śladowych ilości glutenu.

      • Weronika
      • 13 lipca 2013
      Odpowiedz

      Najlepiej świeżych, które cały rok można hodować w doniczkach. Może nie cały arsenał ale kilka ulubionych. Najlepiej suszone kupować w ekologicznych sklepach, np. freedelikatesach. Stowarzyszenie jednak w swoich badaniach dowiodło, że przyprawy, które mają zawarte informacje na opakowaniu o śladowych ilościach, w rzeczywistości go nie zawierają więc możemy używać jednoskładnikowych, ale lepiej nie mieszanek.

Reply to Weronika. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011