Ładne babeczki z mąki …owsianej

11 lipca 2011 , In: babeczki i ciastka
0

Używam do nich mąki owsianej bezglutenowej. Zdarzyło Ci się słyszeć o takiej?

Muszę przyznać, że pierwszy raz kiedy zobaczyłam ją w swoim ulubionym sklepie, byłam zaskoczona…  Kto widział takie rzeczy?! Przecież owies ma gluten!

Jednak producent owego wynalazku dobrze przygotował się na spotkanie z osobami nie tyle niedowierzającymi, co ostrożnymi. Na  sklepowej stronie została zamieszczona prezentacja jak to się tą niechcianą substancję zabiera z ziaren, żeby na opakowaniu mógł widnieć znaczek z przekreślonym kłosem. Trudno mi było uwierzyć ale pomyślałam, że nie będę się długo opierać skoro ktoś dla mojego dobra opracował tak fantastyczne rozwiązanie. :) Z serii owsianej, można nabyć nie tylko mąkę, ale również płatki. Można skosztować zarówno tych uniwersalnych, jak i z suszonymi owocami.

Mąkę wykorzystuję na razie powoli, choć podoba mi się coraz bardziej i możliwe, że to właśnie ona zajmie czołowe miejsce w mojej spiżarni. Zachęcam do jej kupienia! Nie w celu promocji sklepu ale po prostu ułatwienia sobie pracy. Jeżeli nie posiadasz jeszcze tej mąki możesz użyć do babeczek używanej dotychczas.

Na zasadzie testowania owego produktu powstał właśnie ten dzisiejszy deser,  którym chcę Ciebie „poczęstować.” Ciasto na nie jest zupełnie inne. Nie wiem jak to zrobiłam ale trzeba przyznać, że ma piękny zapach i delikatny smak. Domowy krem i owoce dopełniają całości.

Zakładasz już fartuch? :)

Spodki z kremem i owocami:

Potrzebne składniki:

¨      100 g maki bezglutenowej, 100 g mąki owsianej bezglutenowej

¨      70 g cukru trzcinowego, 100 g zimnego masła, kilka łyżek zimnej wody

¨      250 g mleka, 2 żółtka, 20 g skrobi kukurydzianej, 50 g cukru

¨      Owoce: kiwi, mandarynki, truskawki (użyłam z puszki), winogrona lub inne

Sposób przygotowania:

Mąkę, cukier i masło połącz. Dodaj wodę i krótko zagniataj. Uformuj w kulę i włóż do lodówki na pół godziny. W tym czasie rozgrzej piekarnik i wysmaruj tłuszczem papilotki. Ciasto wyjmij, rozwałkuj i szklanką wytnij koła. Jeżeli będzie sprawiało problemy, dolej jeszcze trochę wody lub przeciwnie dosyp mąki. W zależności od konsystencji. Wylep nimi foremki papierowe do muffin. Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach.  Piecz ok. 35 min w temp. 160 stopni C. W tym czasie pokrój owoce i przygotuj budyń:

Żółtka ubij z cukrem, dodaj skrobię. Mleko zagotuj. Gorącym zalej żółtka i utrzyj. Masę przelej do garnka i zagotuj ponownie. Ewentualne grudki rozetrzyj mikserem. Wyjmij spodki z piekarnika. Po chwilowym przestygnięciu do środka nałóż krem i udekoruj owocami.

Smacznego!


    • Mama
    • 25 lipca 2011
    Odpowiedz

    Choć owoce mogą dla mnie nie istnieć, a te, które widać na zdjęciach, w szczególności, babeczki z owocami były przepyszne. Prawdziwe delicje!

    • Weronika
    • 29 lipca 2011
    Odpowiedz

    Dla mnie- osoby na diecie bezglutenowej- to na prawdę rarytasik 😉

  1. Odpowiedz

    Mam pytanko. Czy cukier trzcinowy jest konieczny?

      • Weronika
      • 17 sierpnia 2011
      Odpowiedz

      Konieczny nie. Możesz zastąpić zwykłym- białym 😉

      • Odpowiedz

        Aha, dziękuję. To mi ułatwi sprawę, bo nie będę musiała kupować. :)

    • Marysia
    • 18 lutego 2012
    Odpowiedz

    Czy zamiast owsianej mogę użyć pszennej? 😉 podziwiam Twoją pasję i determinację 😉 gratuluję nagrody, oby tak dalej! ;D

      • Weronika
      • 18 lutego 2012
      Odpowiedz

      Tak. Dziękuję 😉

  2. Odpowiedz

    Ile wyjdzie tak mniej więcej tych babeczek?
    Z góry dziękuję i pozdrawiam…

      • Weronika
      • 21 sierpnia 2013
      Odpowiedz

      Aaaa, robiłam sto lat temu :) patrząc na składniki myślę, że tyle co na zdjęciu, może jeszcze dwie na dokładkę.

    • kasia
    • 28 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    jak zwykle sukces. Ja juz nie zagladam na inne strony w poszukiwaniu inspiracji kulinarnych. Wiem, ze jak cos tu znajde, to sie zawsze sprawdzi. Zamias maki kukurydzianej (akurat nie mialam pod reka) uzylam mieszanki gryczanej i ziemniaczanej. Budyn sie udal. Do ciasta uzylm zwyklej maki pszennej i maki owsianej (obie razowe) w proporcjach 50/50.
    Nowi sasiedzi (bo to dla nich byly babeczki) byli oczarowani. Maz i synek tez:)
    Dzieki za fajny przepis.

      • Weronika
      • 29 sierpnia 2016
      Odpowiedz

      Super! Przede mną przeprowadzka- może też przekupię nowych sąsiadów takimi słodkościami 😉

    • Izabela
    • 5 października 2016
    Odpowiedz

    Dzień dobry, chciałam przygotować swojej rodzinie te babeczki, ale moi bezglutenowcy nie tolerują owsa. Jaki bezglutenowy zamiennik się sprawdzi?
    Pozdrawiam
    Iza

      • Weronika
      • 5 października 2016
      Odpowiedz

      Jest wiele wariantów :) Można oczywiście użyć 200 g gotowej mieszanki, ale myślę, że proporcja 100 g ryżowej i 100 g ziemniaczanej oraz 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia też się sprawdzi.

    • Izabela
    • 5 października 2016
    Odpowiedz

    Dziękuję za podpowiedź, spróbuję :-)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Moja książka w sprzedaży od maja 2015

Książka "Bez glutenu" Weronika Madejska

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Obserwuj mnie na Instagramie

  • Elbieta zaprasza na relacj z biaostockich warsztatw A ja przypominamhellip
  •  cookbook
  • Taka sytuacja Zapraszam  christmas glutenfree workshop lublin natchniona
  • Kulisy warsztatowe Uwielbiam tych ludzi i atmosfer w studiokulinarnemaleprzyjemnosc hellip
  • Gdzie kupi bezglutenow przypraw do piernika?pytacie co roku  Zrobihellip
  • Miaam kupi w sklepie ale nie pomieci si w cikichhellip
  • Nowy przepis ju na blogu! newrecipe snickers sweets vegan glutenfreehellip
  • Jesie w Ogrodzie Krasiskich warsaw autumn november
  • Mamy 6 grudnia! hello christmasarecoming christmasareallaround teatime
  • To bdzie dobry dzie  breakfast
  • Na blogu czeka juz relacja z warsztatow z freedelikatesypl ahellip
  • Doskonae pierogi czekaj ju na Was na blogu pierogi glutenfreehellip

Kategorie wpisów

Blog roku 2011

Blog roku 2011