Ładne babeczki z mąki …owsianej

11 lipca 2011 , In: babeczki i ciastka
0

Używam do nich mąki owsianej bezglutenowej. Zdarzyło Ci się słyszeć o takiej?

Muszę przyznać, że pierwszy raz kiedy zobaczyłam ją w swoim ulubionym sklepie, byłam zaskoczona…  Kto widział takie rzeczy?! Przecież owies ma gluten!

Jednak producent owego wynalazku dobrze przygotował się na spotkanie z osobami nie tyle niedowierzającymi, co ostrożnymi. Na  sklepowej stronie została zamieszczona prezentacja jak to się tą niechcianą substancję zabiera z ziaren, żeby na opakowaniu mógł widnieć znaczek z przekreślonym kłosem. Trudno mi było uwierzyć ale pomyślałam, że nie będę się długo opierać skoro ktoś dla mojego dobra opracował tak fantastyczne rozwiązanie. :) Z serii owsianej, można nabyć nie tylko mąkę, ale również płatki. Można skosztować zarówno tych uniwersalnych, jak i z suszonymi owocami.

Mąkę wykorzystuję na razie powoli, choć podoba mi się coraz bardziej i możliwe, że to właśnie ona zajmie czołowe miejsce w mojej spiżarni. Zachęcam do jej kupienia! Nie w celu promocji sklepu ale po prostu ułatwienia sobie pracy. Jeżeli nie posiadasz jeszcze tej mąki możesz użyć do babeczek używanej dotychczas.

Na zasadzie testowania owego produktu powstał właśnie ten dzisiejszy deser,  którym chcę Ciebie „poczęstować.” Ciasto na nie jest zupełnie inne. Nie wiem jak to zrobiłam ale trzeba przyznać, że ma piękny zapach i delikatny smak. Domowy krem i owoce dopełniają całości.

Zakładasz już fartuch? :)

Spodki z kremem i owocami:

Potrzebne składniki:

¨      100 g maki bezglutenowej, 100 g mąki owsianej bezglutenowej

¨      70 g cukru trzcinowego, 100 g zimnego masła, kilka łyżek zimnej wody

¨      250 g mleka, 2 żółtka, 20 g skrobi kukurydzianej, 50 g cukru

¨      Owoce: kiwi, mandarynki, truskawki (użyłam z puszki), winogrona lub inne

Sposób przygotowania:

Mąkę, cukier i masło połącz. Dodaj wodę i krótko zagniataj. Uformuj w kulę i włóż do lodówki na pół godziny. W tym czasie rozgrzej piekarnik i wysmaruj tłuszczem papilotki. Ciasto wyjmij, rozwałkuj i szklanką wytnij koła. Jeżeli będzie sprawiało problemy, dolej jeszcze trochę wody lub przeciwnie dosyp mąki. W zależności od konsystencji. Wylep nimi foremki papierowe do muffin. Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach.  Piecz ok. 35 min w temp. 160 stopni C. W tym czasie pokrój owoce i przygotuj budyń:

Żółtka ubij z cukrem, dodaj skrobię. Mleko zagotuj. Gorącym zalej żółtka i utrzyj. Masę przelej do garnka i zagotuj ponownie. Ewentualne grudki rozetrzyj mikserem. Wyjmij spodki z piekarnika. Po chwilowym przestygnięciu do środka nałóż krem i udekoruj owocami.

Smacznego!


    • Mama
    • 25 lipca 2011
    Odpowiedz

    Choć owoce mogą dla mnie nie istnieć, a te, które widać na zdjęciach, w szczególności, babeczki z owocami były przepyszne. Prawdziwe delicje!

    • Weronika
    • 29 lipca 2011
    Odpowiedz

    Dla mnie- osoby na diecie bezglutenowej- to na prawdę rarytasik 😉

  1. Odpowiedz

    Mam pytanko. Czy cukier trzcinowy jest konieczny?

      • Weronika
      • 17 sierpnia 2011
      Odpowiedz

      Konieczny nie. Możesz zastąpić zwykłym- białym 😉

      • Odpowiedz

        Aha, dziękuję. To mi ułatwi sprawę, bo nie będę musiała kupować. :)

    • Marysia
    • 18 lutego 2012
    Odpowiedz

    Czy zamiast owsianej mogę użyć pszennej? 😉 podziwiam Twoją pasję i determinację 😉 gratuluję nagrody, oby tak dalej! ;D

      • Weronika
      • 18 lutego 2012
      Odpowiedz

      Tak. Dziękuję 😉

  2. Odpowiedz

    Ile wyjdzie tak mniej więcej tych babeczek?
    Z góry dziękuję i pozdrawiam…

      • Weronika
      • 21 sierpnia 2013
      Odpowiedz

      Aaaa, robiłam sto lat temu :) patrząc na składniki myślę, że tyle co na zdjęciu, może jeszcze dwie na dokładkę.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Moja książka już w sprzedaży

Książka "Bez glutenu" Weronika Madejska

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Obserwuj mnie na Instagramie

Kategorie wpisów

Blog roku 2011

Blog roku 2011