Truskawki, mango

20 styczeń 2014 , In: bez orzechów, bez soi, ciasta, torty
0

20 minut do odjazdu pociągu. Za mało by przejść się po czasopismo i oczekiwać wciąż wolnego miejsca, za dużo by siedzieć bezczynnie. Wyciągam mały notesik i długopis. Ciągiem zapisuję propozycje na weekend. Mam ochotę na torcik z kremową, owocową masą.

Wieczorem w sklepie do koszyka wrzucę jeszcze foremkę 18 cm. Rozmiar jak dla skrzata, ale za to mniej kalorii do wtłoczenia.

8 malutkich kawałków (średnica 18 cm)

Torcik truskawkowy z mango 

składniki:

– 3 jajka, 75 g cukru, 1/4 łyżeczki sody, 2 łyżki mąki ziemniaczanej,  3 łyżki mąki bezglutenowej

– 100 ml śmietanki 30%, 250 g serka mascarpone, 200 g mrożonych truskawek, połowa dojrzałego mango pokrojona na małe kawałki, brązowy cukier do smaku, 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

– 3/4 szklanki wody z sokiem wyciśniętym z 1 niewielkiej pomarańczy

wykonanie:

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę wymieszaj z sodą, przesiej do jajek i połącz delikatnie łyżką. 1/3 ciasta przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 190 stopniach C 10 minut.

Upiecz też pozostałe 2 biszkopty. Wystudź.

Śmietankę ubij na sztywno. Do drugiej miski wyłóż mascarpone i miksując dodawaj po łyżce śmietany. Połącz z owocami i cukrem.

Biszkopty nasącz i przełóż kremem.

Schłódź najlepiej całą noc.

Smacznego!

_DSC7063_Snapseed

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
19 styczeń 2013

Kasza na śniadanie

bez jajek, bez mleka, bez soi, Boże Narodzenie
Zobacz więcej
13 październik 2013

Kruche ze śliwkami

bez orzechów, bez soi, ciasta
Zobacz więcej
26 maj 2012

Dzień naszych Mam

desery, torty
Zobacz więcej
  1. Witam ponownie
    Ostatnio często korzystam z przepisów a każdy kuszący!
    Mam pytanie
    Czy zamiast piec 3 osobne ciasta mogę upiec 1.
    Może to głupie że oto pytam ale dopiero uczę się tej diety a już kilka razy gdy nie trzymałam się przepisu coś nie wyszło?
    Pozdrawiam i dziękuję za bloga i odpowiedzi!

  2. A jeszcze zapomniałam jedno pytanie.Rozumie że łączę z mrożonymi owocami? cy też nie?
    Pozdrawiam

  3. Cześć,
    dziękuję za fantastycznego bloga – właśnie takich przepisów szukałam :)
    Jakie proporcje w ilości kakao byś zaproponowała gdybym chciała przerobić ten biszkopt na biszkopt czekoladowy?
    Co Ty na to, by upiec całe ciasto w jednej tortownicy a do środka wrzucić np. jabłka?

      • Weronika
      • 22 kwiecień 2014

      Dodałabym 2 łyżeczki kakao na jeden blat. Biszkopt ma być lekki jak chmurka więc jabłka w tym wypadku zupełnie nie podołają.
      Pozdrawiam :)

        • Ewa
        • 7 kwiecień 2016

        A czym nasączasz biszkopt? Bo ten bezglutenowy jest szczególnie suchy.

          • Weronika
          • 7 kwiecień 2016

          Ależ skąd! Biszkopt na mące ziemniaczanej jest najbardziej puszysty ze wszelkich mi znanych. Nasączam przeróżnie, ale w przepisie jest informacja.

Reply to Ewa. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

[instagram-feed]

Blog roku 2011

Blog roku 2011