Chociaż powinnam pakować już książki do plecaka, chcę jeszcze dziś choć na chwilę wyjść Ci na spotkanie i…
poczęstować babeczkami z malinami. Przepyszne ciasto biszkoptowe i jedne z moich ulubionych owoców. Do tego trochę śmietanki i startej czekolady. Poezja.
Nie są pracochłonne, więc zachęcam do zrobienia!
Babeczki z malinami:
Potrzebne składniki:
¨ 3 jajka w temp. pokojowej, 150 g cukru (polecam drobny), 125 g mąki bezglutenowej lub pszennej (razowa też się nada), ¼ łyżeczki sody, 3 łyżki oliwy (lub oleju)
¨ Szklanka malin + kilka do ozdoby, 50 g gorzkiej czekolady, 250 ml śmietany 30 %
¨ 12 papierowych foremek, tłuszcz do papilotek
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Foremki natłuść i umieść w formie na 12 muffin.
Jajka ubij około 7 min. Stopniowo dodaj cukier i oliwę. Mąkę wymieszaj z sodą i wsyp do ciasta. Łyżką wmieszaj maliny. Przełóż do foremek do ¾ wysokości. Piecz 35-40 minut. Ostudź.
Śmietanę ubij na największych obrotach miksera. Czekoladę zetrzyj na tarce.
Gotowe babeczki ozdób śmietaną, malinami i czekoladą.
Mniam, mniam
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
I urocze i smaczne.
Tak, tak, tak
Jejku jakie te babeczki są śliczne!
Śliczne jak śliczne ale na pewno bardzo smaczne
Zwłaszcza dla takich maniaków malin jak ja 
jednym słowem czad
Podzielam opinię 😀
próbowałaś kiedyś z czekoladą zamiast śmietany?? bo muszę je wziąć gdzieś ze sobą i ta śmietana utrudnia sprawę:)
A ile ich wychodzi?
Wyglądają przepięknie.
Nie próbowałam, ale zawsze można
Bez warstwy wierzchniej, z samymi owocami też smakują wybornie.
Skurczyły się po wyciągnięciu z piekarnika
Mąki bezglutenowej czyli konkretnie jaka ?