Orzechowy

5 marca 2014 , In: bez soi, Boże Narodzenie, ciasta, Wielkanoc
0

Genialna, gładka, zwarta ale i delikatna, intensywnie orzechowa masa serowa na kruchym spodzie. Bez grama kukurydzy.  Propozycja bardzo niewielkopostna ale już wieczorem zapraszam do zrobienia na jutrzejszy dzień. Gdyby jakiś pan skusił się na wykonanie go dla swojej kobiety 8 marca, z pewnością trafi w dziesiątkę!

Swój, uwieńczyłam karmelowym masłem orzechowym z berlińskiego eko marketu ale może być każde inne.

_DSC9730_Snapseed

8 kawałków

 

Sernik orzechowy 

składniki:

spód: 150 g orzeszków ziemnych, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka oleju kokosowego (lub masła), 1 łyżka mąki (dowolnej)

masa serowa: 0,5 kg sera mielonego trzykrotnie, 5 łyżek masła orzechowego, 120 g cukru, 2 jajka, 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej, 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

dodatkowo: masło orzechowe i orzeszki do wykończenia ciasta

wykonanie:

Orzechy podpraż na suchej. rozgrzanej patelni. Umieść w blenderze i rozdrobnij na drobno. Dodaj pozostałe składniki i powstałą mieszanką wyłóż równo wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy (18- 20 cm). Boki leciutko natłuść.

Masło orzechowe ucieraj z cukrem i wanilią. Dodaj po jednym jajku, a następnie po łyżce sera a na końcu mąkę.

Masę serową wyłóż na wcześniej przygotowany spód i piecz ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Upieczony sernik najlepiej pozostaw w piekarniku na całą noc.

Rano posmaruj wierzch masłem orzechowym i posyp podprażonymi orzeszkami.

Smacznego!

_DSC9728_Snapseed

    • Avi
    • 6 marca 2014
    Odpowiedz

    Wygląda bardzo apetycznie

  1. Odpowiedz

    A czy orzechy ziemne można zastąpić innymi? Włoskimi / laskowymi?

      • Weronika
      • 23 marca 2014
      Odpowiedz

      A mamy w zapasie masło z tych orzechów? :)

  2. Odpowiedz

    Czy ten sernik można również piec w kąpieli wodnej? A jeśli tak czy każdy sernik można w ten sposób potraktować?

      • Weronika
      • 23 grudnia 2014
      Odpowiedz

      Można, wtedy struktura sernika jest dość zwarta. Nie każdy sernik ma być taki więc to nie zawsze jest dobry pomysł.

    • Joasia
    • 5 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Jaki rozmiar tortownicy Pani uzywa?

      • Weronika
      • 7 sierpnia 2017
      Odpowiedz

      Takie informacje podaję w przepisie. Tutaj mała- 18-20 cm.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011