Nie mam pewności, ale wydaje mi się, że drugim, może trzecim odkryciem wśród roślinożerców, zaraz po mleku i tofu musiał być twarożek z białych orzechów. To klasyka gatunku, którą można posmarować kromkę chleba czy naleśnika, a także przygotować w wersji na słodko i słono.
Wszystko co potrzebujesz do jego ukręcenia to paczka nerkowców lub migdałów bez skórki oraz coś słodkiego, kwaśnego, tłustego i waniliowego. Kanapki z dodatkiem twarożku smakują najlepiej z plasterkami letnich owoców i syropem klonowym, brutalnie spływającym po placach. Nie tylko roślinożercy się uzależnią:)
Składniki
– 100 g nerkowców lub blanszowanych migdałów (namoczonych przez noc)
– sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
– 50 ml mleka roślinnego (ok 1/4 szklanki)
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
– 4-5 łyżek syropu klonowego
– 1 łyżka oleju (np. kokosowego)
Wykonanie
Napęczniałe nerkowce odcedź i dobrze dobrze opłucz pod wodą.
Orzechy wrzuć do blendera, dodaj sok z cytryny, olej i część mleka i dokładnie zmiksuj.
Jeżeli potrzebujesz dodaj pozostałe mleko i wanilię oraz syrop.
Podawaj na kanapkach albo naleśnikach. Twarożku możesz też użyć jako bazę do innych deserów.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.