Waniliowy twarożek do kanapek

11 sierpnia 2015 , In: bez cukru, bez jajek, bez mleka, bez soi
1

Nie mam pewności, ale wydaje mi się, że drugim, może trzecim odkryciem wśród roślinożerców, zaraz po mleku i tofu musiał być twarożek z białych orzechów. To klasyka gatunku, którą można posmarować kromkę chleba czy naleśnika, a także przygotować w wersji na słodko i słono.

Wszystko co potrzebujesz do jego ukręcenia to paczka nerkowców lub migdałów bez skórki oraz coś słodkiego, kwaśnego, tłustego i waniliowego. Kanapki z dodatkiem twarożku smakują najlepiej z plasterkami letnich owoców i syropem klonowym, brutalnie spływającym po placach. Nie tylko roślinożercy się uzależnią:)

_DSC8184_Snapseed

Waniliowy twarożek z orzechów

Składniki

– 100 g nerkowców lub blanszowanych migdałów (namoczonych przez noc)

– sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

– 50 ml mleka roślinnego (ok 1/4 szklanki)

– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii

– 4-5 łyżek syropu klonowego

– 1 łyżka oleju (np. kokosowego)

Wykonanie

Napęczniałe nerkowce odcedź i dobrze dobrze opłucz pod wodą.

Orzechy wrzuć do blendera, dodaj sok z cytryny, olej i część mleka i dokładnie zmiksuj.

Jeżeli potrzebujesz dodaj pozostałe mleko i wanilię oraz syrop.

Podawaj na kanapkach albo naleśnikach. Twarożku możesz też użyć jako bazę do innych deserów.

Smacznego!

_DSC8199_Snapseed

_DSC8209_Snapseed

_DSC8213_Snapseedfree-logo

There are no comments yet. Be the first to comment.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011