Wegański eggnog na szary styczeń

0

Eggnog kojarzy mi się ze świątecznymi filmami albo przyjęciem u rodziców Bridget Jones. Klasyczny zimowy napój powinno przygotować się z jajek, tłustej śmietany, mleka i rumu, ale dlaczego by nie pójść na skróty? Wegański eggnog ugotujesz na bazie kaszy jaglanej. Przy pomocy dobrego blendera, wykonanie napoju zamieni się w czystą przyjemność. Dodaj rozgrzewające przyprawy, laskę aromatycznej wanilii i chlust burbonu albo dobrego likieru. Usiądź przy kominku, włącz ulubioną muzykę i zapomnij, że zamiast śniegu pada listopadowy deszcz.

dla 2 osób

Wegański eggnog

składniki:

– 750 ml mleka roślinnego (migdałowe, ryżowe)

– 50 g suchej kaszy jaglanej

– 3/4 szklanki burbonu lub rumu*

– laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

– cukier/ ksylitol do smaku

– dwa espresso (opcjonalnie)

– gałka muszkatołowa i cynamon do oprószenia

wykonanie:

500 ml mleka doprowadź do wrzenia. Kaszę opłucz dokładnie na sitku pod strumieniem gorącej wody, a następnie dodaj do garnka wraz z wanilią. Gotuj 10 minut, do miękkości. Następnie zdejmij z ognia i wlej pozostałe mleko. Wyjmij laskę wanilii. Przelej do kielicha blendera i zmiksuj na jednolity płyn. Dodaj alkohol, dosłódź do smaku. Jeżeli przygotowujesz kawę, wlej espresso i ponownie zmiksuj.

Całość przelej do rondla i podgrzej. Przed podaniem oprósz przyprawami.

Smacznego!

*dodałam Irish Cream Baileys’a

_DSC7698_Snapseed5

freelogo

 

    • Sara
    • 27 stycznia 2015
    Odpowiedz

    Jaki deszcz? Na Śląsku Cieszyńskim mamy śniegu do pół łydki. Blog świetny, zdjęcia cudne, tylko czasu brak, żeby to wszystko ugotować/upiec;-)

      • Weronika
      • 28 stycznia 2015
      Odpowiedz

      Zazdrościmy, na północy szaro buro i śniegu ani śladu :)

  1. Odpowiedz

    Oooo, to musi być pyszne! 😀 Muszę wypróbować! Do tej pory robiłam tylko budyń jaglany i jest taki pyszny, że robię go prawie codziennie :) Tylko, że kaszę mielę najpierw – suchą – tutaj też mogłabym tak zrobić? 😉

    https://www.facebook.com/pages/FitMamu%C5%9Bka/1583642345192586

  2. Odpowiedz

    Fajne, ale Irish Cream nie jest wegański :)

      • Weronika
      • 17 lutego 2015
      Odpowiedz

      ale wtopa :) no pewnie, powinien być rum lub burbon, ale ja nie jestem weganką więc z racji braku wyżej wymienionych wlałam baileysa.

Reply to Weronika. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011