Wilgotne ciasto marchewkowe z kremem

25 październik 2016 , In: bez soi, Boże Narodzenie, ciasta
7

Kiedy wpadam na kawę do sieciówek, mogę przejść obojętnie obok wszystkich muffinek, ciast czekoladowych, ogromnych cookies, a nawet bułeczek cynamonowych. Jednak widok perfekcyjnego, puszystego marchewkowca przełożonego twarożkiem sprawia, że w oczekiwaniu na gorący napój leci mi ślinka. Moje ulubione, bezglutenowe ciacho serwują przy Charlotte Place w Londynie. Mam nadzieję tam wrócić jednak póki co muszę poradzić sobie sama. Nie ma lepszej pory na kawałek marchewkowego i łyk gorącej kawy niż ta, kiedy o parapet bębnią wielkie krople deszczu, przypominające jak zimno i ponuro jest za oknem. Upieczcie bo warto. Polecam gorąco!

8-10 kawałków

Wilgotne ciasto marchewkowe z kremem

składniki

  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 50 g mąki ryżowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 160 ml oleju
  • 200 g startej na drobnych oczkach marchewki
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek

twarożek

  • 400 g serka typu philadelphia
  • syrop klonowy do smaku
  • 2 łyżki mleka
  • orzechy do ozdoby (opcjonalnie)

wykonanie

Tortownicę o średnicy 22-24 cm natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.

Rodzynki zalej ciepłą wodą i odstaw do napęcznienia. Orzechy posiekaj.

Wszystkie rodzaje mąki wymieszaj, połącz z cynamonem i przesiej z proszkiem.

Jajka ubij z cukrem przez kilka minut do puszystości. Dodawaj po trochę oleju i kilka łyżek mąki, cały czas miksując.

Na koniec wmieszaj łyżką marchewkę, orzechy oraz odsączone rodzynki.

Połowę ciasta przełóż do foremki. Wyrównaj i piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.

Następnie w ten sam spód upiecz drugą część ciasta. Przekrojenie jednego blatu na pół mogłoby źle się skończyć ze względu na kawałki bakalii.

Gotowe ciasto dobrze wystudź.

Serek zmiksuj z mlekiem i pożądaną ilością syropu. Możesz dodać też odrobinę wanilii lub cynamonu.

Uwieńcz połówkami orzechów.

Schłódź przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

free-logo

 

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
27 sierpień 2013

Burger bez bułki

bez cukru, bez jajek, bez mleka, bez orzechów, dania główne, wegańskie
Zobacz więcej
24 wrzesień 2014

Bananowe

babeczki i ciastka, bez mleka, bez orzechów, bez soi
Zobacz więcej
19 styczeń 2013

Mocca

torty
Zobacz więcej
    • Maja
    • 27 październik 2016

    Czy wyjdzie rowniez bez cukru i zamiennikow typu ksylitol itp

      • Weronika
      • 28 październik 2016

      Bez żadnego słodziku? Co kto lubi, ale ja bym nie piekła niesłodkiego ciasta.

        • Kacper
        • 16 grudzień 2017

        Czy zamiast oleju można dodać stopionego masła / oliwy z oliwek?

        • Maja
        • 28 październik 2016

        To niestety nie z wyboru lecz z koniecznosci. Corka cierpi na nietolerancje fruktozy i niestety dodatkowo zle znosi wszystkie znane nam zamienniki. W tym przepisie licze na naturalna slodycz marchewki , tylko czy pominiecie cukru nie zaburzy proporcji?

          • akaata
          • 30 październik 2016

          Ja również mam problem z fruktozą, jako zamiennika cukru używam erytrytolu.

            • Olga
            • 2 styczeń 2017

            Ksylitol z brzozy nie jest fruktozą, być może stosowaliście ksylitol z kukurydzy i dlatego córka źle reagowała

          • Weronika
          • 29 październik 2016

          Rozumiem, ale moim zdaniem ciasto nie będzie smaczne. Dodatkowo rzeczywiście jajka ubite bez cukru nie będą tak puszyste i może wyjść z tego wszystkiego płaski zakalec.

    • Monika
    • 29 październik 2016

    Czy mozna upiec w formie jednego ciasta a nie 2 blatow? Wydluzyc wtedy czas pieczenia?

      • Weronika
      • 30 październik 2016

      Tak jak napisałam w przepisie- bardzo trudno będzie przekroić estetycznie jedno ciasto ze względu na dużą ilość bakalii. Chyba, że nie chcemy przekładać kremem to owszem, można. Myślę, że powinno upiec się w 35 minut.

    • Ela
    • 20 listopad 2016

    Pyszne! Od teraz moje ulubione ciasto marchewkowe 😁

    • Anna
    • 24 listopad 2016

    Weroniko, to moje pierwsze ciasto marchewkowe od 5 lat (od kiedy wiem o chorobie swej). Przed jego wypiekiem powiedziałam mężowi, że jak ciasto wyjdzie, to publicznie wyznam swe uczucia. Ciasto jest prze-pysz-ne. Od długich 5 lat brakowało mi jego smaku. Za Twoją sprawą powrócił. A zatem: KOCHAM CIĘ Weroniko za udostępnienie tego przepisu;-)

  1. Czy nadawałoby się do upieczenia w formie muffinek?

    • paweł
    • 10 czerwiec 2018

    weroniko jakie mąki można jeszcze tutaj zastosować ?. Mam gryczną i kukurydzianą ale one nie są za twarde i suche na to ciasto?

    • Kasia
    • 2 grudzień 2018

    Dzień dobry, jakiej mąki mogę użyć zamiast mąki owsianej?- jaglanej? kukurydzianej? gryczanej? żeby nie popsuć smaku i ew.ile? i co jeśli nie lubię syropu klonowego? jaki zamiennik Pani proponuje?
    Pozdrawiam, Kasia

    • Natalia
    • 4 styczeń 2020

    Hej, a jakiś zamiennik jajka tutaj dałby radę? Np. zmielone siemię lub banan?

    • Marta
    • 2 kwiecień 2020

    Oczywiście serki mi się pomyliły i kupiłam twaróg sernikowy ;D ale zamiast mleka dałam śmietankę i smak nieco złagodniał. Generalnie jestem zakochana w tym cieście 😍

    • Maria
    • 11 listopad 2021

    Niestety mi ciasto wyszło suche i trochę sypkie zamiast wilgotnego:/

Reply to Anna. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

[instagram-feed]

Blog roku 2011

Blog roku 2011