Wilgotne ciasto marchewkowe z kremem

25 października 2016 , In: bez soi, Boże Narodzenie, ciasta
6

Kiedy wpadam na kawę do sieciówek, mogę przejść obojętnie obok wszystkich muffinek, ciast czekoladowych, ogromnych cookies, a nawet bułeczek cynamonowych. Jednak widok perfekcyjnego, puszystego marchewkowca przełożonego twarożkiem sprawia, że w oczekiwaniu na gorący napój leci mi ślinka. Moje ulubione, bezglutenowe ciacho serwują przy Charlotte Place w Londynie. Mam nadzieję tam wrócić jednak póki co muszę poradzić sobie sama. Nie ma lepszej pory na kawałek marchewkowego i łyk gorącej kawy niż ta, kiedy o parapet bębnią wielkie krople deszczu, przypominające jak zimno i ponuro jest za oknem. Upieczcie bo warto. Polecam gorąco!

8-10 kawałków

Wilgotne ciasto marchewkowe z kremem

składniki

  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 50 g mąki ryżowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 160 ml oleju
  • 200 g startej na drobnych oczkach marchewki
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek

twarożek

  • 400 g serka typu philadelphia
  • syrop klonowy do smaku
  • 2 łyżki mleka
  • orzechy do ozdoby (opcjonalnie)

wykonanie

Tortownicę o średnicy 22-24 cm natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.

Rodzynki zalej ciepłą wodą i odstaw do napęcznienia. Orzechy posiekaj.

Wszystkie rodzaje mąki wymieszaj, połącz z cynamonem i przesiej z proszkiem.

Jajka ubij z cukrem przez kilka minut do puszystości. Dodawaj po trochę oleju i kilka łyżek mąki, cały czas miksując.

Na koniec wmieszaj łyżką marchewkę, orzechy oraz odsączone rodzynki.

Połowę ciasta przełóż do foremki. Wyrównaj i piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.

Następnie w ten sam spód upiecz drugą część ciasta. Przekrojenie jednego blatu na pół mogłoby źle się skończyć ze względu na kawałki bakalii.

Gotowe ciasto dobrze wystudź.

Serek zmiksuj z mlekiem i pożądaną ilością syropu. Możesz dodać też odrobinę wanilii lub cynamonu.

Uwieńcz połówkami orzechów.

Schłódź przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

free-logo

 

    • Maja
    • 27 października 2016
    Odpowiedz

    Czy wyjdzie rowniez bez cukru i zamiennikow typu ksylitol itp

      • Weronika
      • 28 października 2016
      Odpowiedz

      Bez żadnego słodziku? Co kto lubi, ale ja bym nie piekła niesłodkiego ciasta.

        • Kacper
        • 16 grudnia 2017
        Odpowiedz

        Czy zamiast oleju można dodać stopionego masła / oliwy z oliwek?

          • Weronika
          • 18 grudnia 2017
          Odpowiedz

          Najlepiej już chyba przestudzone masło.

        • Maja
        • 28 października 2016
        Odpowiedz

        To niestety nie z wyboru lecz z koniecznosci. Corka cierpi na nietolerancje fruktozy i niestety dodatkowo zle znosi wszystkie znane nam zamienniki. W tym przepisie licze na naturalna slodycz marchewki , tylko czy pominiecie cukru nie zaburzy proporcji?

          • akaata
          • 30 października 2016
          Odpowiedz

          Ja również mam problem z fruktozą, jako zamiennika cukru używam erytrytolu.

            • Olga
            • 2 stycznia 2017

            Ksylitol z brzozy nie jest fruktozą, być może stosowaliście ksylitol z kukurydzy i dlatego córka źle reagowała

          • Weronika
          • 29 października 2016
          Odpowiedz

          Rozumiem, ale moim zdaniem ciasto nie będzie smaczne. Dodatkowo rzeczywiście jajka ubite bez cukru nie będą tak puszyste i może wyjść z tego wszystkiego płaski zakalec.

    • Monika
    • 29 października 2016
    Odpowiedz

    Czy mozna upiec w formie jednego ciasta a nie 2 blatow? Wydluzyc wtedy czas pieczenia?

      • Weronika
      • 30 października 2016
      Odpowiedz

      Tak jak napisałam w przepisie- bardzo trudno będzie przekroić estetycznie jedno ciasto ze względu na dużą ilość bakalii. Chyba, że nie chcemy przekładać kremem to owszem, można. Myślę, że powinno upiec się w 35 minut.

    • Ela
    • 20 listopada 2016
    Odpowiedz

    Pyszne! Od teraz moje ulubione ciasto marchewkowe 😁

    • Anna
    • 24 listopada 2016
    Odpowiedz

    Weroniko, to moje pierwsze ciasto marchewkowe od 5 lat (od kiedy wiem o chorobie swej). Przed jego wypiekiem powiedziałam mężowi, że jak ciasto wyjdzie, to publicznie wyznam swe uczucia. Ciasto jest prze-pysz-ne. Od długich 5 lat brakowało mi jego smaku. Za Twoją sprawą powrócił. A zatem: KOCHAM CIĘ Weroniko za udostępnienie tego przepisu;-)

      • Weronika
      • 26 listopada 2016
      Odpowiedz

      Smacznego ♥

    • A
    • 22 maja 2017
    Odpowiedz

    Czy nadawałoby się do upieczenia w formie muffinek?

    • paweł
    • 10 czerwca 2018
    Odpowiedz

    weroniko jakie mąki można jeszcze tutaj zastosować ?. Mam gryczną i kukurydzianą ale one nie są za twarde i suche na to ciasto?

      • Weronika
      • 12 czerwca 2018
      Odpowiedz

      Może być 100 g mieszanki tych dwóch, ale też 100 g ziemniaczanej.

    • Kasia
    • 2 grudnia 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Dzień dobry, jakiej mąki mogę użyć zamiast mąki owsianej?- jaglanej? kukurydzianej? gryczanej? żeby nie popsuć smaku i ew.ile? i co jeśli nie lubię syropu klonowego? jaki zamiennik Pani proponuje?
    Pozdrawiam, Kasia

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011