Wuzetka

10 listopad 2012 , In: bez orzechów, bez soi, ciasta
0

Przekładaniec na każdą porę. Dwa biszkopty, kremowa masa, gładka czekolada i biała jak śnieg rozetka na szczycie.

W mojej, jak zwykle nie klasycznej wersji- włoski mascarpone zamiast żelatyny.

Pięknej soboty!

 Wuzetka:

Potrzebne składniki:

– 6 jajek, 200 g cukru, 6 łyżek mąki bezglutenowej lub pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobii kukurydzianej, 4 stołowe łyżki kakao, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

– 500 ml dobrze schłodzonej kremówki, 200 g cukru, 250 g mascarpone*

– szklanka czarnej herbaty, bądź wody z dowolnym alkoholem, 100 g czekolady, 50 g śmietanki

Sposób przygotowania:

3 białka ubij na sztywną pianę. Dodaj stopniowo cukier, a następnie 3 żółtka. Połowę mąk wymieszaj z 1/2 łyżeczki sody, kakao i przesiej do masy. Wymieszaj dużą lyżką, aby nie pozostała ani jedna grudka.

Masę przelej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temp. 190 stopni C przez około 10 minut.

W ten sam sposób przygotuj drugi biszkopt z pozostałych składników.

Śmietanę ubij na sztywną masę. Dodaj cukier, a następnie po łyżce mascarpone.

Biszkopt dobrze nasącz, a następnie pokryj białą masą (zostawiając kilka łyżek do ozdoby). Przykryj drugim, lekko dociśnij i nasącz.

Czekoladę rozpuść w garnku ze śmiatanką. Pokryj polewą ciasto, a następnie odstaw do schłodzenia.

Na wierzch wyciśnij rozetki z bitej śmietany.

Smacznego!

* lub 4 łyżeczki żelatyny w proszku i 1/3 szklanki gorącej wody. Poprawne przygotowanie żelatyny omówiłam tu <klik>.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
2 kwiecień 2013

Panna cotta i pomarańcze

bez jajek, bez orzechów, bez soi, desery
Zobacz więcej
26 maj 2012

Dzień naszych Mam

desery, torty
Zobacz więcej
22 wrzesień 2011

Spóźnione ciasteczka

Bez kategorii
Zobacz więcej
  1. Rozpływa się w ustach. Cud po prostu!

    • Agata
    • 11 listopad 2012

    Skladniki przygotowane. W jakiej formie robylas to ciasto?

    Milego dnia:)

      • Weronika
      • 11 listopad 2012

      Sporym prostokącie. Nie mam akurat możliwości zmierzenia. W tym cieście nie ma to dużego znaczenia :)

  2. To jest mega pysznie nie wiem ile kawałków pochłonęłam u Kasi ale to jest mega 😀

    • Marta
    • 15 listopad 2012

    Ciasto wygląda przepysznie !! a w jaki sposób nasączyć to ciasto ?

    • Marta
    • 18 listopad 2012

    Chyba nie jasno się wyraziłam, pytam o to jak to fizycznie zrobić, czy polewać np: małymi porcjami herbatą- cisto, czy jest jakiś sprawdzony inny sposób ? Przepraszam, że tak dopytuję, ale wcześniej nigdy nie robiłam ciasta, które trzebaby było nasączyć :)

      • Weronika
      • 19 listopad 2012

      Okey. Ja polewam łyżką. Rzeczywiście trzeba to robić powoli i małymi partiami żeby nie przesadzić.

    • Małgorzata
    • 15 styczeń 2014

    A nie można po prostu upiec ciasta i go przekroić po co piec dwa oddzielnie? czy herbata do nasączenia ma być osłodzona? Pozdrawiam

      • Weronika
      • 16 styczeń 2014

      Można ale biszkopt jest bardzo puszysty i o wiele ładniej wygląda upieczony osobno. :) Nie słodzimy herbaty!

Reply to Marta. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

[instagram-feed]

Blog roku 2011

Blog roku 2011