Przekładaniec na każdą porę. Dwa biszkopty, kremowa masa, gładka czekolada i biała jak śnieg rozetka na szczycie.
W mojej, jak zwykle nie klasycznej wersji- włoski mascarpone zamiast żelatyny.
Pięknej soboty!
Wuzetka:
Potrzebne składniki:
– 6 jajek, 200 g cukru, 6 łyżek mąki bezglutenowej lub pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobii kukurydzianej, 4 stołowe łyżki kakao, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
– 500 ml dobrze schłodzonej kremówki, 200 g cukru, 250 g mascarpone*
– szklanka czarnej herbaty, bądź wody z dowolnym alkoholem, 100 g czekolady, 50 g śmietanki
Sposób przygotowania:
3 białka ubij na sztywną pianę. Dodaj stopniowo cukier, a następnie 3 żółtka. Połowę mąk wymieszaj z 1/2 łyżeczki sody, kakao i przesiej do masy. Wymieszaj dużą lyżką, aby nie pozostała ani jedna grudka.
Masę przelej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temp. 190 stopni C przez około 10 minut.
W ten sam sposób przygotuj drugi biszkopt z pozostałych składników.
Śmietanę ubij na sztywną masę. Dodaj cukier, a następnie po łyżce mascarpone.
Biszkopt dobrze nasącz, a następnie pokryj białą masą (zostawiając kilka łyżek do ozdoby). Przykryj drugim, lekko dociśnij i nasącz.
Czekoladę rozpuść w garnku ze śmiatanką. Pokryj polewą ciasto, a następnie odstaw do schłodzenia.
Na wierzch wyciśnij rozetki z bitej śmietany.
Smacznego!
* lub 4 łyżeczki żelatyny w proszku i 1/3 szklanki gorącej wody. Poprawne przygotowanie żelatyny omówiłam tu <klik>.
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Rozpływa się w ustach. Cud po prostu!
Skladniki przygotowane. W jakiej formie robylas to ciasto?
Milego dnia:)
Sporym prostokącie. Nie mam akurat możliwości zmierzenia. W tym cieście nie ma to dużego znaczenia
To jest mega pysznie nie wiem ile kawałków pochłonęłam u Kasi ale to jest mega 😀
Ciasto wygląda przepysznie !! a w jaki sposób nasączyć to ciasto ?
Mocną herbatą
Chyba nie jasno się wyraziłam, pytam o to jak to fizycznie zrobić, czy polewać np: małymi porcjami herbatą- cisto, czy jest jakiś sprawdzony inny sposób ? Przepraszam, że tak dopytuję, ale wcześniej nigdy nie robiłam ciasta, które trzebaby było nasączyć
Okey. Ja polewam łyżką. Rzeczywiście trzeba to robić powoli i małymi partiami żeby nie przesadzić.
A nie można po prostu upiec ciasta i go przekroić po co piec dwa oddzielnie? czy herbata do nasączenia ma być osłodzona? Pozdrawiam
Można ale biszkopt jest bardzo puszysty i o wiele ładniej wygląda upieczony osobno.
Nie słodzimy herbaty!