Zupa z pieczonych warzyw z soczewicą

26 października 2014 , In: bez cukru, bez jajek, bez mleka, bez orzechów, wegańskie, zupy
0

Niepostrzeżenie minął nam już prawie cały październik, czas się zmienił i za oknem tak szybko będzie szaro buro i ciemno.

W tym roku nie mogę nacieszyć się rześkim, jesiennym powietrzem. Rano łapię szybko szlafrok, otwieram szeroko okno i biorę głęboki oddech. Wychodząc ze szkoły też mimo, że zimno, że już trzeba opatulić się chustką jakoś cieszy mnie ta świeżość. Może to dlatego, że w tym roku postanowiłam bardziej uważnie obserwować to co dokoła. Zastanawiałam się, czy ci którzy otaczają się tylko swoim elektronicznym sprzętem będą kiedyś potrafili opisać swoim dzieciom jakie dwadzieścia lat temu bywały zimy a jakie wiosny. Wydaje mi się, że my w tym zabieganym świecie tracimy coś bezcennego.

W ostatnie dni października z przyjemnością weszłam do kuchni. Piekę jesienne ciasta, gotuję gęste zupy i dyniowy makaron.

Dzisiaj chciałam Wam gorąco polecić sycącą zupę z pieczonych warzyw i dodatkiem pożywnej soczewicy. Coś takiego mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację.

 

na 5 osób

Zupa z pieczonych warzyw z soczewicą

składniki:

– 3 pomidory

– 1 czerwona papryka

– 1 bakłażan

– 2 cebule

– 100 g czerwonej soczewicy

– 1 puszka pomidorów

– 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

– 500 ml wody

– 2 łyżki oliwy

– 1 łyżeczka mielonej papryki

– 1/2 łyżeczki wędzonej papryki

– 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

– 2 łyżeczki sosu sojowego tamari

– 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

– 1 łyżeczka ziół prowansalskich

wykonanie:

Pomidory, paprykę, bakłażana przekrój na połówki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz w gorącym piekarniku do miękkości (20-30 minut).

Warzywa obierz ze skórki, zmiksuj blenderem. Dodaj pomidory, koncentrat, oliwę i zmiksuj jeszcze raz. Przelej do garnka, uzupełnij wodą. Odstaw.

We wrzątku ugotuj soczewicę (10 minut), odcedź. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni do lekko brązowego koloru. Dodaj soczewicę, podsmaż mieszając. Przełóż do zupy.

Gęsty płyn dopraw do smaku podanymi przyprawami.

Smacznego!

_DSC3342_Snapseed10

_DSC3369_Snapseed (2)

_DSC3371_Snapseed

freelogo

    • Ania
    • 27 października 2014
    Odpowiedz

    Mam pytanie: jakiej firmy soczewicę kupujesz? Coraz częściej natykam się na opakowaniach na napis, że może zawierać śladowe ilości glutenu. Dotyczy to również quinoa, kaszy gryczanej, ryżu. Przebranie to dla mnie oczywistość, ale problem zostaje, gdybym chciała zmielić. Nie uśmiecha mi się po myciu suszyć, itd. Zresztą mam wątpliwość, czy wypłukanie daje mi pewność, że gluten gdzieś się nie przyczepił na dobre?

  1. Odpowiedz

    Super pomysł, będę testować. Mam jedno pytanie, czy ma znaczenie dla smaku pieczenie warzyw na papierze lub w zawinięte w folię alu? Nie piekłam warzyw i zastanawiam się, czy nie wysychają za bardzo.

      • Weronika
      • 4 listopada 2014
      Odpowiedz

      Nie, wręcz przeciwnie, puszczają soki :)

Reply to Ania. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011