Szpinak z pieczonym batatem i quinoa

1

Czerwiec w pełni, na straganach piętrzą się truskawki i szparagi, a Weronika przepadła. Powodem nie jest jednak ani brak inspiracji ani mistrzostwa Europy :) W minionym tygodniu pożegnałam się z ukochaną szkołą angielskiego i przystąpiłam do egzaminu, coby po latach zmagań, potwierdzić znajomość języka. Jak na porządnego ucznia przystało, zostawiłam wszystko na ostatnią chwilę i w atmosferze stresu i rozpaczy nadrabiałam zaległości. Kiedy zrobiliśmy sobie wspólne zdjęcie i emocje opadły, ekspresowo trzeba było zabrać się za kolejne tematy. Rok przerwy dobiega końca. Czas podejmować odważne decyzje i opuścić bezpieczny domek pod lasem.

Ostatnio moja dieta nie była idealna. Nadrabiam dobrymi śniadaniami. Od dawna chodziło za mną połączenie upieczonego, słodkiego ziemniaka, ziarenek quinoa i chrupiących nowalijek. W końcu udało mi się zgromadzić składniki i przy niedzieli przygotować kolorowy miszmasz.

Dobrego tygodnia!

dla 2 osób

Szpinak z pieczonym batatem i quinoa

składniki

  • dwie garści świeżego szpinaku
  • 100 g komosy ryżowej
  • 2 bataty
  • pęczek rzodkiewki
  • ½ dojrzałego awokado
  • kilka ogórków gruntowych
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • 2 łyżeczki syropu z agawy
  • 4 łyżki zimnej wody
  • czarny sezam do posypania

wykonanie

Bataty wyszoruj porządnie, pokrój w dużą kostkę i rozsyp na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop minimalnie oliwą i upiecz do miękkości, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Komosę ugotuj we wrzącej, posolonej wodzie przez około 12 minut.

Masło orzechowe, agawę i wodę wymieszaj na jednolity sos.

Szpinak opłucz, osusz i rozrzuć na talerzach. Pokryj odcedzoną komosą, plasterkami rzodkiewki, ogórków, awokado i batatami. Polej sosem i posyp sezamem.

Gotowe!

DSC_9265_Snapseed

DSC_9259_Snapseed

DSC_9260_Snapseedfree-logo

 

    • Eliza
    • 14 czerwca 2016
    Odpowiedz

    Wszystko wygląda zachęcająco….

    • Anna
    • 14 czerwca 2016
    Odpowiedz

    witaj,
    jak zwykle trafiłaś w mój gust! :)
    niestety masło orzechowe muszę wyeliminować z przepisu. Czy możemy go na coś zamienić?
    gorące uściski!

      • Weronika
      • 14 czerwca 2016
      Odpowiedz

      A sezam wchodzi w grę? Można podmienić na tahinę, a równie dobrze sprawdzi się łyżeczka bezglutenowej musztardy. Ważne żeby sos był słodkawy, co podkręci smak całej sałatki.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011