Będąc jeszcze w gimnazjum, upiekłam pierwszy mazurek z warstwą malin i aksamitną czekoladą i zabrałam kilka kawałków na korepetycje z angielskiego. Do dzisiaj pamiętam zachwyt Kasi, która wiele mnie wtedy nauczyła. Wraz z mamą, która podobno była akurat na diecie, zjadły ciacho do ostatniego okruszka, długo wspominając świąteczne słodkości. Po latach wróciłam do tego przepisu, bazując jednak na cieście kruchym bez żółtek i masła. To jeden z lepszych mazurków jakie upiekłam- warstwa malin, w których podkochuję się od zawsze i gorzka, delikatna polewa czekoladowa wieńcząca całość.
20 małych kawałków
składniki
ciasto kruche
warstwa malinowa
polewa czekoladowa
wykonanie
Mąkę połącz z sodą. Dodaj płynne składniki i wymieszaj łyżką. Kwadratową foremkę o boku 20 cm natłuść minimalnie i wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto i dokładnie wyklej nim spód. Nakłuj widelcem. Piecz około 12 minut w temperaturze 190 stopni C.
Do garnka wsyp maliny, wlej syrop. Podgrzewaj i mieszaj, nie dodawaj wody. Kiedy uzyskasz mieszankę przypominającą konfiturę, przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostaw do ostudzenia.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej wraz z mlekiem. Odstaw do ostudzenia.
Na wystudzony spód wyłóż warstwę malin, a następnie polej równomiernie czekoladą. Ciasto schłódź minimum 2 h.
Krój ostrym nożem. Możesz udekorować kawałkami malin.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Czym możemy zastąpić mąkę owsianą – niestety u nas nie jest tolerowana…
Polecam z kaszy gryczanej niepalonej. Jeżeli nie mamy młynka, można też sypnąć więcej ryżowej.
Czy mozna uzyc syropu daktylowego? Takiego wlasnej roboty albo kupnego:)
Do kruchego spodu? Myślę, że tak
Mazurek wygląda obłędnie… mam wszystkie składniki oprócz syropu z agawy czy mogę go zastąpić syropem klonowym? Byłabym wdzięczna za odpowiedź
P.s.
Życzę spokojnych i radosnych Świąt Wielkanocnych!
Tak, klonowym jak najbardziej
Z wzajemnością!
Czy moge prosic o orginalny przepis z jajkami
Proszę wpisać w wyszukiwarkę na blogu „mazurek malinowy”
Czy można użyć w tym przepisie mąkę ze zmielonego ryżu naturalnego brązowego ?
Można
Witam czy jakas inna mąka zamiast owsianej może być? Np kokosowa, czy może więcej którejś z pozostałych? Tak, żeby ciasto nie straciło na jakości:)
Dałabym gryczaną niepaloną lub ryżową, ale kokosowa też wydaje się być ok.
Kiedy blisko dwa lata temu musieliśmy w sposób zdecydowany okroić dietę syna o gluten zaczął się dramat cukierniczo-piekarniczy – nagle żaden wypiek mi nie wychodził…. Pani Weroniko, pamiętam, że Mazurek malinowy z czekoladą był pierwszym, jaki mi się udał, a do tego smakował obłędnie. Od tamtego czasu ten przysmak na stałe wszedł do naszego domu, podobnie jak wiele innych spośród umieszczonych na Pani blogu i w książce „Bez glutenu. Bez wyrzeczeń”.
Jutro urodziny synka w szkole, oczywiście z Pani mazurkiem malinowym
Bardzo dziękuję za kulinarne wsparcie na bezglutenowej drodze.
Pozdrawiam serdecznie i życzę dalszej konsekwencji w tym, co Pani robi
Jak to robisz, że ta czekolada jest tak równomiernie wylana? 😀
Po prostu wylewam całą na jeden raz, biorę blaszkę w ręce i szybko przechylam na każdą stronę żeby czekolada się rozprowadziła.
Wygląda na łatwy sposób
Co może być zdrowym zastępnikiem syropu z agawy? 🙂 Dziękuję za odpowiedź
Witam, przepis wydaje się obłędny, zastanawiam się czy mógłby posłużyć jako mini torcik urodzinowy dla alergika?