Jegomość rogalik

11 lipca 2011 , In: Bez kategorii, pieczywo
0

Na początku diety nie wyobrażałam sobie, że drożdżowe ciasto bezglutenowe może w ogóle powstać.  Na swojej drodze stawiałam mnóstwo znaków ostrzegawczych, zwłaszcza tych mówiących „stop”.  Jadłam różne trocinki tylko dlatego, że to ja sama stawiałam sobie ograniczenia. Dzisiaj? wszystkie znaki zostawiłam w tyle, pędzę  i mam się świetnie! :)

 

Te rogale były moim pierwszym odkryciem, że można inaczej. Odważnie wykonywałam wszystkie czynności związane z ich przygotowaniem i jestem z tego faktu szalenie dumna.  Śmiem twierdzić, że w znacznej części to właśnie ekipa tych przystojniaków przyczyniła się do powstania natchnionej.pl!

Choć dużo z nimi roboty, uwierz- warto zachodu. Możesz je nadziać czym tylko zapragniesz: czekoladą, marmoladą. Są świetne, kruche i pachnące.  Do zjedzenia na jeden raz :) dosłownie!

 

Rogaliki:

 

Potrzebne składniki:

 

¨      50 dag mąki bezglutenowej (użyłam bread mix firmy Schar); 2 łyżki cukru pudru;  5 dag świeżych  drożdży , 1/5 szklanki mleka

¨      4 żółtka ; 8 dag masła, 20 dag cukru pudru, 200 ml mleka

¨      Ulubione nadzienie, białko

¨      Papier do pieczenia, mąka do podsypywania

 

Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C. Wyłóż blachę papierem.

Rozprowadź  drożdże w 1/5 szklanki ciepłego mleka i 2 łyżkach cukru pudru. Odstaw na 15 minut.

Żółtka utrzyj z cukrem. Połącz z 1/3 mąki i mlekiem. Rozpuszczone, wystudzone masło wlewaj powoli do masy.   Dodaj uprzednio przygotowany rozczyn (drożdże, cukier, mleko). Stopniowo dosypuj resztę mąki i wyrabiaj aż do uzyskania elastycznego ciasta. Przykryj wilgotną ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 45 min. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i pokrój na trójkąty. Na każdym ułóż łyżeczkę konfitury i zawiń. Każdy rogalik posmaruj białkiem a następnie piecz ok. 20 min.

Po wystudzeniu możesz posypać cukrem pudrem, lub polać lukrem.

 

Smacznego!

 

Radzę przygotować podwójną porcję, jeżeli jesteś łasuchem takim jak ja :)

 

 

    • Mama
    • 25 lipca 2011
    Odpowiedz

    Rogaliki genialne! Zarówno pyszne, jak i miłe dla oka. :)

      • Weronika
      • 30 lipca 2011
      Odpowiedz

      Rzeczywiście, smakują nieźle 😛

  1. Odpowiedz

    Hm… ‚Jegomość rogalik’. Z czym to mi się może kojarzyć…? 😉

      • Weronika
      • 18 sierpnia 2011
      Odpowiedz

      Ojej 😀 Chodzi o naszego kolegę? 😛

    • Aga
    • 15 stycznia 2013
    Odpowiedz

    czy jeśli użyję mąki kukurydzianej to będzie dobrze?

      • Weronika
      • 15 stycznia 2013
      Odpowiedz

      myślę, że będzie problem z lepieniem :(

        • Aga
        • 16 stycznia 2013
        Odpowiedz

        szkoda :( dzięki za odpowiedź!

    • Kasia
    • 3 października 2013
    Odpowiedz

    Zrobiłam właśnie ciasto dla mojego syna (autyzm) i niestety ciasto jest zbyt rzadkie, by coś z niego ulepić, spływa z łyżki. Jak je uratować?

      • Weronika
      • 3 października 2013
      Odpowiedz

      Ah, jak to jak? Więcej mąki już przy zagniataniu. Każda troszkę się różni i w zależności od użytych składników będzie jej potrzeba więcej lub mniej. Powodzenia! :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011