Czyli poprawiacze humoru. Na dni, kiedy właściwie, nie wiadomo o co chodzi, lub żeby było lepiej niż jest!
Przepis ekspresowy, mocno czekoladowy i kruchy. Jest to wzbogacona wersja ciastek, które znalazły się już na tym blogu. Będę do niej wracała bardzo często
Miłego dnia!
około 25 sztuk
Ciasteczka podwójnie czekoladowe:
Potrzebne składniki:
¨ 100 g czekolady, 2 łyżeczki kakao
¨ 200 g mąki bezglutenowej, pszennej/razowej, 100 g masła, 2 jajka, 100 g cukru
¨ 2 arkusze papieru do pieczenia
Sposób przygotowania:
Dwie duże blaszki z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wszystkie składniki oprócz czekolady (wyciągnięte wcześniej, w temp. pokojowej) połącz krótko mikserem.
Czekoladę pokrój na małe kawałki i wmieszaj 1/3 do masy łyżką.
Z ciasta, formuj kuleczki i rozpłaszczaj na blasze. Pozostałe kawałki czekolady, ułóż na wierzchu ciasteczek.
Piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Gotowe wystudź.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Dziękuję za wizytę u mnie! Myślę, że będę do Ciebie częściej zaglądać
Twoja misja jest świetna i trzymam za Ciebie kciuki. Pozdrawiam ciepło! A swoją drogą ciasteczka baardzo apetyczne!
Dziękuje stokrotnie!!!
Ciastka są bardzo pyszne, wyszły nie aż takie śliczne jak Twoje, ale myślę, iż w smaku są równie wspaniałe. Polecam wszystkim na domowe party! 😉
No, no, no- zrobiłaś ciasteczka 😀 Pewnie pyszne były!
Ojej, ojej, ojej, one wyglądają tak cudownie, że chyba nawet ja – kuchenny antytalent, którego umiejętności ograniczają się do zalania zupki w proszku przegotowaną wodą – byłby w stanie je zrobić… Mam jednak typowe pytanie żółtodzioba: obojętne jakiej czekolady użyć? Czy może mleczna sprawdza się lepiej niż gorzka? :3
W antytalenty nie wierzę 😀 Poleciłabym gorzką, ale dlatego, że ja lubię. Tak na prawdę nie ma to dużego znaczenia 😉
Pozdrawiam!
Twój blog skutecznie zachęcił mnie do zaprzyjaźnienia się z kuchnią :). Na pierwszy ogień poszły ciasteczka, wyszły troszkę krzywe (pewnie kwestia wprawy), ale za to pyszne :).
Takie ciasteczka od serca, wcale proste być nie muszą
Cieszę się, że zachęcił!
Pozdrawiam 😉
zamiast mąki bezglutenowej mogę dodać zwykłą? jutro postaram się wypróbować przepis, bo ciasteczka wyglądają smakowicie!
Ja najbardziej 😉
Jak długo zachowują świeżość te ciasteczka? Pytam, bo na czwartek muszę je upiec a w tygodniu chyba nie znajdę czasu…
Szczelnie zamknięte w pudełku/ blaszanej puszcze, powinny dać radę do czwartku
Witaj

Chciałabym podziękować za ten przepis.
Ciasteczka są naprawdę PYSZNE !! 😀
Niestety szybko się kończą ;/ 😉
P.S Gratuluję wygranej w plebiscycie: ‚Blog Roku 2011’
pyszne ciasteczka – proste w przygotowaniu i co najważniejsze moją 3-letnia córka i mąż nie mogli sie oderwać musiałam schować połowę, żeby nie zjedli wszystkiego od razu
Skąd ja to znam

A ja wczoraj też produkowałam, ale masowo- na urodziny
Dziś zrobiłam ciasteczka pyszne
Ojjj, jak pysznie ! Przypomina mi to nieco taki domowy przepis na pieguski w wersji czekoladowej 😉 Wypróbuję jak najszybciej, bo wyglądają boooosko ;]
PS Co to za książka w tle ? ;>
Te ciasteczka zdążyłam już zrobić w niezliczonych ilościach, wersjach i rozmiarach 😉 Z kilkoma osobami.
Są ekspresowe, a efektowne.
„Jeździec miedziany” ;), akurat czytałam!
udały się! pyszne! 😀
moje nastawienie do wszelkiego rodzaju ciastek i ciasteczek był sceptyczne dopóki nie zrobiłam właśnie tych, czyli do wczoraj 😀 podczas robienia miałam chwilę zwątpienia, ale tylko na moment 😛 bo ciasto w końcu dało się pięknie formować
-chciałam zrobić oryginalny prezent na urodziny, do tego ładnie zapakować, więc najlepiej ciasteczka;)
już dawno zaplanowałam, że właśnie te 😉
pyszne pyszne pyszne!
pozdrawiam! :D:D:D:D
Przepis wypróbowałam i polecam !!!! Ciastka są przepyszne, ja trzymałam je troche krócej w piekarniku (20 minut). Rewelacja. Super że istnieją takie miejsca gdzie można znaleźć dobry i sprawdzony przepis. Bardzo dziękuję :)!!!!.
Dzisiaj zamierzam wypróbować jeszcze jeden przepis – szarlotkę z jabłkami. Na pewno napisze jak mi poszło jestem początkująca jeśli chodzi o pieczenie ciast, a ciasta kruche to mnie po prostu przerażają hihihi. Zobaczymy jak mi pójdzie :). Pozdrawiam
Jakiej mąki bezglutenowej tu użyłaś? Ja mam Schar’a mix C do ciasta.. nada się? Wyglądają przepysznie
Nada się na pewno
Witam, mam pytanie czy dodajemy proszek do pieczenia?