Pomysł na ten tort nie dawał mi spokoju cały wczorajszy wieczór!
Od kilku dni zastanawiałam się co też upiec na swoje 16- naste urodziny. Chciałam oczywiście jakichś nowości Około 22.00 coraz intensywniej myślałam o cytrynach. Czułam ten lekko kwaskowaty, orzeźwiający smak. Pomyślałam, że zacznę natychmiast, ale nie, zbliżała się 23.30.
Dziś od rana zajmowałam się moim innowacyjnym dziełkiem
Upiekłam biszkopty (muszę się pochwalić, że są coraz lepsze, puszyste i pachnące a zakalce przegoniłam!) i przełożyłam domowym lemon curdem czyli kremem cytrynowym.
Ten przysmak jadłam zaledwie kilka razy, ale jego wyjątkowość nie pozwala o sobie zapomnieć. Popularny jest w UK i kiedy siostra pytała co takiego życzę sobie z Londynu, moja odpowiedź była oczywista 😀 Miałam więc w ręce słoiczek tejże substancji, która posłużyła mi w późniejszym czasie jako wzorzec do wersji domowej.Przepis na sam lemon curd w proporcjach ciut mniejszych niż do tortu podam w innym czasie.
Teraz powróćmy jeszcze do samego tortu…
Smak jest nietypowy ale z całą pewnością warty grzechu! Całość rozpływa się w ustach,za sprawą solidnego nasączenia. Proponuję podawać porcje z łyżką ubitej śmietany która równoważy smak zarówno słodki jaki kwaśny.
Cóż jeszcze mogę napisać?
Goście stoczyli naprawdę niezłą”batalię” o dokładkę 😀
Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje!
14-16 kawałków
Tort z lemon curdem:
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania:
Przygotuj biszkopty:
Białka z trzech jajek ubij na sztywną pianę. Dodaj stopniowo 100 g cukru, a następnie 3 żółtka. Przesiej 100 g mąki wymieszanej z łyżeczką proszku. Dokładnie ale ostrożnie wymieszaj łyżką.
Przelej masę do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C.
Pozostaw do wystudzenia i przygotuj kolejny biszkopt według takiej samej zasady.
Mój pierwszy biszkopt był niższy od drugiego, dlatego miałam trzy blaty- drugi przekroiłam na połowę. Jeżeli Twoje będą ładnie wyrośnięte, po ich przekrojeniu uzyskasz cztery. Możesz też upiec każdy osobno dzieląc porcję z trzech jajek na pół. Trochę więcej z tym pracy.
Przygotuj lemon curd:
Z cytryn wyciśnij sok. Możesz otrzeć też skórkę (otarłam tylko częściowo), lub obrać cytryny i pozostawić skórkę do późniejszej ozdoby. Masło pokrój na małe kawałki, jajko lekko rozbełtaj.
Wszystkie składniki doprowadź do wrzenia w garnku. Mieszaj około 10 minut, uważając aby mieszanki nie przypalić. Płynny krem przetrzyj przez sito lub zmiksuj blenderem. Odstaw do ostygnięcia i zgęstnienia.
Przygotuj nasączenie. Biszkopt ułóż na paterze, nasącz i przełóż kremem. Ułóż kolejne blaty, nasączając i pokrywając lemon curdem. Wierzch pokryj cienką warstwą kremu.
1/3 śmietanki ubij i ułóż z niej „czapkę” na środku tortu Schłódź przez kilka godzin w lodówce aby warstwy dobrze się połączyły.
Pozostałą kremówkę ubij przed podaniem i serwuj obok tortu.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Sto lat Weroniko!
Kochana, pisałam do Ciebie wiadomość jakiś czas temu, w sprawie bananowych mifinków. Nie dostałam odpowiedzi. Robiłam je ostatnio i wyszły baaardzo pysznie i przepięknie. Czy mogę dodać je na swojego bloga?
Oczywiście!

Nie odpowiedziałam? Hmm, czasami się gubię i chyba mi umknęła wiadomość niepostrzeżenie
W każdym razie cieszę się, że muffinki pierwsza klasa!
Jesteś wirtuozem tortów! *.*
Cytryny i tort? Te dwa słowa mi się jakoś nie kleiły, aż do teraz, kiedy zobaczyłam zdjęcia. Wygląda genialnie, smakuje pewnie jeszcze lepiej. 😉
Proszę o informację czy tort wyjdzie gdy zastapie cukier ksylitolem lub erytrolem?
Pewnie
Pingback: My Homepage
Pingback: CZ Pistols For Sale
Pingback: ส่งพัสดุ
Pingback: dark168
Pingback: pg333
Pingback: ทางเข้า lucabet
Pingback: PG WALLET ฝากถอนง่าย
Pingback: marbo 9k
Pingback: ทางเข้าpg
Pingback: ซื้อหวยออนไลน์ เว็บไหนดี จ่ายจริง ไม่มีเลขอั้น
Pingback: senegal
Pingback: north disposable vape how to unclog disposable thc vape
Pingback: weed in marseille
Pingback: สล็อต เครดิตฟรี
Pingback: 789BET
Pingback: pg slot
Pingback: รับจดทะเบียนบริษัท
Pingback: บาคาร่าเกาหลี
Pingback: ไฮเบย์
Pingback: พิมพ์การ์ดแต่งงาน
Pingback: UWIN789 เว็บแทงหวยออนไลน์ อันดับ 1
Pingback: ผลบอล888 เว็บดูผลการแข่งขัน
Pingback: โคมไฟ
Pingback: pgslot
Pingback: Aviation Tire
Pingback: Dachdecker Zürich
Pingback: จองตั๋วรถทัวร์
Pingback: فروش کارت تلفن بین المللی
Pingback: โอลี่แฟน
Pingback: ปั้มติดตาม
Pingback: Diaphragm Husky
Pingback: (casino por dinheiro real|casino online dinheiro de verdade|casino online dinheiro real)
Pingback: Learn more
Pingback: pigspin
Pingback: lazywin888
Pingback: press
Pingback: นากาเว็บ สล็อต ค่ายเกมใหญ่ มาแรงอันดับ1
Pingback: ipl cricket betting tips
Pingback: สล็อตเกาหลี
Pingback: เพิ่มยอดวิว
Pingback: pgslot
Pingback: Justin