Deszcz coraz intensywniej bębni o szyby okien na poddaszu.
Pogaduchy ze znajomymi przy ekspresowych, biszkoptowych kremówkach to dobry sposób na niesprzyjające lipcowe kaprysy. Dzisiaj przetestowaliśmy
Dobrej nocy!
15 sztuk
Biszkoptowe kremówki
Potrzebna składniki:
– biszkopt: (2 razy wszystkie składniki) 3 jajka, 100 g cukru, 3 łyżki mąki bezglutenowej lub pszennej, 2 łyżki maki ziemniaczanej, 1/4 łyżeczki sody
– wypełnienie: 300 ml śmietanki 30%, łyżka/ dwie cukru pudru, truskawki
Sposób przygotowania:
3 białka ubij na sztywną pianę. Dodaj 100 g cukru a następnie 3 żółtka. Obydwie mąki wymieszane z sodą przesiej do puszystych jajek. Wymieszaj delikatnie łyżką.
Przelej do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 10 min w temp. 190 stopni C.
Arkusz papieru do pieczenia ułóż na blacie i posyp cukrem pudrem. Upieczony biszkopt od razu przenieś na przygotowany papier. Odwróć spodem do góry i usuń papier (od pieczenia). *
Pozostaw do ostygnięcia.
W ten sam sposób upiecz drugi biszkopt.
Śmietanę ubij na sztywno. Truskawki pokrój na połówki.
Biszkopty pokrój na prostokąty równych wielkości. Przekładaj śmietaną. Wierzch ozdób odrobiną śmietany i truskawkami.
Smacznego!
* w ten sposób skórka która tworzy wierzchnią warstwę nie powinna odchodzić po ostygnięciu
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Mimo, że ekspresowe, to na prawdę pyszne i efektowne. Taki miły akcent w te nieco deszczowe wakacyjne dni. 😉 Przetestowane, sprawdzone. Polecam. 😀
i te truskawki na wierzchu, super!
pozdrawiamy
http://wildand3.blogspot.com/
Piec w piekarniku 1901 stopni? Czy ja dobrze doczytałam? Może się na kuchni nie znam, ale wydaje mi się, że to tylko błąd w pisaniu i prędzej powinno być 191 stopni 😉 Pozdrawiam
Dzięki za czujność. Chodziło o 190. Już poprawiłam.