Na myśl o serniku bez sera można przewrócić oczami.
Wiem, że kiedy podam bliskim pozornie słodkie ciasto, nie muszę mieć wyrzutów sumienia. Składniki wydają się orientalne i trudno dostępne. Okazuje się, że pozytywnie opiniowane półprodukty można zdobyć już w marketach, a ekologicznych sklepów przybywa. Przed fanami zakupów internetowych stoi asortyment całego świata. Cena? Owszem. Wystarczy jednak malutki kawałek dobrej jakości ciasta by zrozumieć całe to zamieszanie!
Sernik z tofu- kokosowy z poziomkami
(bez glutenu, cukru, mleka i jaj)
składniki:
– 300 g świeżego, miękkiego tofu*, 2 łyżki oliwy z oliwek, 60-80 ml syropu z agawy, 2 łyżki mleka roślinnego, 2 łyżeczki kuzu**
– 1 łyżka mąki ryżowej, 75 g wiórek kokosowych, filiżanka poziomek
przygotowanie:
Tofu podziel na kostki i odsącz na sitku. Utrzyj powoli mikserem z agawą, mlekiem, oliwą i kuzu rozrobionym w odrobinie zimnej wody.
Do względnie gładkiej masy dodaj kopiastą łyżką mąki a następnie wiórki. Połowę poziomek dodaj do masy, mieszając łyżką.
Ciasto przełóż do niewielkiej foremki- tortownicy 20 cm lub keksówki- wyłożonej papierem do pieczenia.
Posyp łyżką wiórek i pozostałymi owocami.
Piecz 35 minut w temp. 180 stopni C. Sernik z tofu nie opadnie
Po ostudzeniu, pozwól mu odpocząć jeszcze godzinkę w lodówce.
Smacznego!
* istotne dla mnie jest by opakowanie posiadało informację, że soja nie pochodzi z upraw genetycznie modyfikowanych
** skrobi z korzenia rośliny kuzu- do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
a to ma być silken tofu czy może być zwykłe, np. polsoi?
Po prostu świeże, surowe tofu, najzwyczajniejsze jakie możemy użyć do niemal wszystkiego.
Czy mogę czymś zastąpić kuzu?
Jajkiem… Może 2 łyżeczkami zmielonego siemienia rozmieszanymi w odrobinie wody.
Mogę zamiast syropu z agawy dać cukier ?
Tak