„Sernik” kokosowy z tofu – bez mleka, cukru i jaj

15 czerwiec 2013 , In: bez cukru, bez jajek, bez mleka, ciasta, wegańskie
0

Na myśl o serniku bez sera można przewrócić oczami.

Wiem, że kiedy podam bliskim pozornie słodkie ciasto, nie muszę mieć wyrzutów sumienia. Składniki wydają się orientalne i trudno dostępne. Okazuje się, że pozytywnie opiniowane półprodukty można zdobyć już w marketach, a ekologicznych sklepów przybywa. Przed fanami zakupów internetowych stoi asortyment całego świata. Cena? Owszem. Wystarczy jednak malutki kawałek dobrej jakości ciasta by zrozumieć całe to zamieszanie!

Sernik z tofu- kokosowy z poziomkami

(bez glutenu, cukru, mleka i jaj)

składniki:

– 300 g świeżego, miękkiego tofu*, 2 łyżki oliwy z oliwek, 60-80 ml syropu z agawy, 2 łyżki mleka roślinnego, 2 łyżeczki kuzu**

– 1 łyżka mąki ryżowej, 75 g wiórek kokosowych, filiżanka poziomek

przygotowanie:
Tofu podziel na kostki i odsącz na sitku. Utrzyj powoli mikserem z agawą, mlekiem, oliwą i kuzu rozrobionym w odrobinie zimnej wody.

Do względnie gładkiej masy dodaj kopiastą łyżką mąki a następnie wiórki. Połowę poziomek dodaj do masy, mieszając łyżką.

Ciasto przełóż do niewielkiej foremki- tortownicy 20 cm lub keksówki- wyłożonej papierem do pieczenia.

Posyp łyżką wiórek i pozostałymi owocami.

Piecz 35 minut w temp. 180 stopni C. Sernik z tofu nie opadnie :)

Po ostudzeniu, pozwól mu odpocząć jeszcze godzinkę w lodówce.

Smacznego!

* istotne dla mnie jest by opakowanie posiadało informację, że soja nie pochodzi z upraw genetycznie modyfikowanych

** skrobi z korzenia rośliny kuzu- do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością

_DSC8908_Snapseed

_DSC8930_Snapseed

_DSC8940_Snapseed

_DSC8942_Snapseed

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
31 lipiec 2011

Domowe krówki

Bez kategorii
Zobacz więcej
13 wrzesień 2011

Bardzo kakaowe ciastka

Bez kategorii
Zobacz więcej
16 marzec 2012

Efekt rolowany

ciasta
Zobacz więcej
    • baśka
    • 14 lipiec 2013

    a to ma być silken tofu czy może być zwykłe, np. polsoi?

  1. Czy mogę czymś zastąpić kuzu?

    • Weronika
    • 24 listopad 2013

    Mogę zamiast syropu z agawy dać cukier ? :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

[instagram-feed]

Blog roku 2011

Blog roku 2011