Listopadowe

19 listopada 2014 , In: bez mleka, bez orzechów, bez soi, ciasta
0

W wakacje niemal codziennie gotowałam i piekłam. Była cała masa ciast ze świeżymi owocami albo najlepsza pod słońcem zupa z kurek. Jesienią okropnie brakuje mi tych leniwych tygodni i światła. Czas pędzi nieubłaganie, w przyszłym tygodniu próbna matura, a oddech tej majowej czujemy nieustannie na karku.

Dla poprawy nastroju uda mi się jednak upiec czasami proste ciasto. Dzisiaj biszkoptowe i maślane, z kawałkami jabłek otulonych cynamonem. Chwilo trwaj!

 

Ciasto ucierane z jabłkami w cynamonie

składniki:

– 150 g mąki ryżowej, 100 g mąki ziemniaczanej

– 180 g cukru

– 200 g miękkiego masła

– 4 jajka

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1/2 łyżeczki sody

– 3 jabłka

– 2 łyżeczki cynamonu

wykonanie:

Mąkę przesiej ze sobą, połącz z proszkiem i sodą.

Tortownicę o średnicy 24 cm natłuść lekko i wyłóż papierem do pieczenia.

Jabłka obierz i pokrój na ósemki. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, wsyp łyżkę cukru i cynamon. Wrzuć owoce, wymieszaj szpatułką i pozostaw na 5 minut.

Pozostałe masło utrzyj z cukrem na puch. Dodaj po jednym jajku, a następnie wsyp stopniowo mąkę, nieprzerwanie miksując.

Ciasto przełóż do foremki. Na wierzchu ułóż kawałki jabłek.

Piecz 1 h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Smacznego!

_DSC4190_Snapseed_Snapseed

_DSC4180_Snapseed_Snapseed

freelogo

 

 

    • Kasia
    • 24 listopada 2014
    Odpowiedz

    Pyszności! <3

  1. Odpowiedz

    Wczoraj piekłam. Goście zachwyceni. Bez miksów to ogromny kolejny plus dla tego ciasta. Wpisuję w listę najlepszych :)

    • Anna
    • 2 grudnia 2014
    Odpowiedz

    Witam serdecznie, czy jest szansa upiec takie ciacho, ale bez jajek? Pozdrawiam:)

  2. Odpowiedz

    Czy ciasto uda się z mąki z ryżu brązowego?

      • Weronika
      • 2 lutego 2015
      Odpowiedz

      Tak, ale dodałabym też ziemniaczaną, tak jak podałam.

  3. Odpowiedz

    Czy to ciasto jest wilgotne czy bardziej suche?

    • Adam
    • 28 marca 2015
    Odpowiedz

    Super przepis, ciasto bardzo smaczne dziś piekłem. Nie wiem czemu ale wyszło mi trochę za suche.

  4. Odpowiedz

    A czy moge zastapic maslo olejem kokosowym? I w jakich proporcjach?

    • Odpowiedz

      Ciasto rewelacyjne, ja zawsze zastępuję masło olejem-wychodzi :)

    • Asia
    • 1 listopada 2015
    Odpowiedz

    Przepyszny:) Mniaaaaaaaaam:)!!!

    • Anna
    • 12 lutego 2016
    Odpowiedz

    Upiekłam to ciasto i jest pyszne, Mało przy nim pracy, smakuje jak glutenowe, a powiem nawet, że lepiej, bo jest delikatne w smaku i lekkie. Mi wyszło w sam raz wilgotne.

    • Agnieszka
    • 15 października 2017
    Odpowiedz

    Witam,

    jako że, od czasu zapadnięcia na mnie wyroku zakazu spożywania produktów m.in. mlecznych oraz glutenowych, przeszłam przez swego rodzaju kryzys i zwątpienie, czy jeszcze kiedykolwiek dane mi będzie zjeść jakąś słodkość, która będzie przypominać smaki dzieciństwa, pragnę teraz z entuzjazmem opisać moje wrażenia po spróbowaniu Twojego ciasta.
    Przede wszystkim ciasto wychodzi, nie rozpada się i nie ma konsystencji tektury – przeciwnie jest ono wilgotne (zapewne przez tę ilość masła, ale to nie szkodzi – masło jest zdrowe, a mnie się przyda kilka dodatkowych kilogramów), choć w fakturze w jakiś sposób szorstkie, co jest jednak nie do uniknięcia, jeśli decyduje się na mąki bezglutenowe – sądzę, że brak tego spoidła sprawia, że grudki zmielonego ziarna stają się pod językiem bardziej wyczuwalne. Ale to nie przeszkadza, ponieważ ciasto pozostaje i tak bardzo smaczne. :)
    Ja zamiast cukru dodałam ksylitolu i osobiście uważam, że 180 gram tego typu słodziku, to zdecydowanie za dużo, choć prawdopodobnie w przypadku cukru sprawa przedstawia się inaczej.
    Wstawienie na wierzch jabłek jest strzałem w dziesiątkę: ja oprócz cynamonu, dodałam również zmielonego imbiru, ale i bez owoce będą komponowały się znakomicie, dodając ciastu dodatkowej wilgotności.
    Dla tych, którzy szczęśliwie mogą jeść kakao, bądź karob, mogę polecić zrobienie sobie polewy czekoladowej i przyozdobienie swoich kawałków odrobiną sosu kakaowego, które świetnie mogłyby współgrać z jabłkami.
    Bardzo mi się podoba w tym cieście również to, że po dwóch kawałkach byłam już pełna, choć w przypadku zwykłych ciast, mogłam zjeść znacznie więcej. :) Serdecznie polecam!

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011