Wegańskie naleśniki z twarożkiem z nerkowców

0

Kilka dni temu zostałam poproszona o przepis na naleśniki bez jajek więc poczułam się w obowiązku spełnić to proste marzenie. Początkowo miałam w zamyśle dodać jeden z roślinnych zamienników jednak nie miałam pod ręką ani bezglutenowych płatków owsianych, ani mielonego siemienia. Przygotowałam ciasto na ulubione naleśniki, z pominięciem jajka. Uwierzcie, to się uda! Do kompletu dodaję najszybszy serek z nerkowców. Voila!

Takie naleśniki są bardziej chrupiące, ale wystarczy kilka minut pod ściereczką by zmiękły i stały się sprężyste.

_DSC3115_Snapseed

12 stuk

Wegańskie naleśniki z twarożkiem z nerkowców

składniki

– 100 g mąki ryżowej

– 80 g mąki owsianej

– 50 g mąki ziemniaczanej

– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta sody

– szczypta soli

– 20 ml oliwy

– 400-450 ml mleka roślinnego

– odrobina oleju do smażenia

twarożek

– 200 g nerkowców (namoczonych przez noc)

– 5 łyżek mleka roślinnego

– ksylitol lub syrop z agawy do smaku

– świeże owoce

wykonanie

Nerkowce zmiksuj za pomocą blendera na twarożek. Dodaj mleko i tyle ksylitolu ile lubisz.

Wszystkie składniki zmiksuj na jednolite, płynne ciasto naleśnikowe.

Na patelnię wylej odrobinę oleju i rozsmaruj za pomocą ręcznika papierowego.

Wylewaj po łyżce wazowej ciasta, a następnie szybkim ruchem rozprowadź po całej patelni.

Smaż z dwóch stron na złoty kolor. Naleśniki powinny z łatwością odchodzić od powierzchni.

Gotowe placki układaj na stercie i przykryj folią lub ściereczką by nabrały sprężystości.

Podawaj z wcześniej przygotowanym twarożkiem i owocami.

Smacznego!

_DSC3132_Snapseed

 

  1. Odpowiedz

    Jaką inną mąkę można dodac zamiast maki owsianej? Robiłam kilka razy bezglutenowe naleśniki ale za każdym razem wychodzą bardzo kruche i rozpadają się, jest na to jakiś sposób? Szczególnie jest zle gdy probuje zrobić krokiety i one wtedy strasznie się lamią :/

      • Weronika
      • 24 maja 2015
      Odpowiedz

      Chodzi o te wegańskie czy z jajkiem? Zamiast owsianej można dodać więcej ryżowej lub np. pomieszać pół na pół z amarantusem.

    • Zet.
    • 20 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Czy można zastąpić mąkę ziemniaczaną skrobią kukurydzianą? Tej pierwszej w wersji bezglutenowej nigdzie nie mogę dostać…

      • Magda
      • 4 stycznia 2016
      Odpowiedz

      Podpinam się pod pytanie Zet. :-) W obu Biedronkach w moim mieście nie ma od świąt mąki ziemniaczanej i dowiozą być może dopiero po 7 stycznia, a w moim sklepie internetowym, gdzie zawsze zamawiam do 7 remanent.
      Mam w domu mąkę kukurydzianą, gryczaną, kaszkę i polentę kukurydzianą, więc się zastanawiam czy któraś z tych się nada do zastąpienia skrobi ziemniaczanej? :-)

        • Weronika
        • 5 stycznia 2016
        Odpowiedz

        Przegapiłam pytanie Zet! Skrobia kukurydziana jak najbardziej, ale mąka, kaszka czy polenta nie bardzo się nadadzą :(

  2. Pysznie to wygląda;) Sama też często robię takie orzechowe dodatki do dań – wychodzą przepyszne;) Muszę przetestować Twój twarożek z nerkowców 😉 Pozdrawiam ciepło!

    • Marta
    • 9 lutego 2017
    Odpowiedz

    Witam, bardzo chciałabym podziękować za ten przepis na naleśniki. Od jakiegoś czasu testuję różne bezglutenowe, ale ten deklasuje je wszystkie. Robiłam już kilka razy i zawsze wychodzą doskonałe. Zauważyłam, że im ciasto dłużej „odpoczywa”, tym naleśniki są bardziej puszyste, wymaga to tylko dolania dodatkowej porcji mleka tuż przed smażeniem. Duży, specjalny, całus od moich synów, którzy mogli by jeść te naleśniki codziennie. Pozdrawiam, Marta

      • Weronika
      • 10 lutego 2017
      Odpowiedz

      Ale się cieszę. Na zdrowie! :)

        • Marta
        • 10 kwietnia 2017
        Odpowiedz

        Weroniko pomocy! Tak lubimy ten przepis, ale musimy ryż wyeliminować. Da się zastąpić inną mąką, czy lepiej wrócić do testowania innych przepisów? Szkoda by było….

          • Weronika
          • 12 kwietnia 2017
          Odpowiedz

          A może przepis na naleśniki z mąki kasztanowej się nada? Nie ma tam ryżu i jajek.

    • Joanna
    • 23 lipca 2019
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Hej a jeżeli ja mogę jajka i chętnie je jadam to mogę dodać je do ciasta? Będzie bardziej miękkie? Czy muszę wtedy jakoś zmienić proporcje? Np. Mniej mleka?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011