W te szalone upały nasz blender miksuje kawę mrożoną na potęgę. Lody bez mleka musiały powstać aby ice latte uczynić beznabiałowe od początku do końca. Taki napój jest o wiele lżejszy i uwierzcie pyszny!
Mleko kokosowe jest stworzone do przygotowania ulubionego deseru dzieci i dorosłych, wystarczy z wymieszać je z króciutką listą składników a następnie regularnie miksować, najlepiej z zegarkiem w dłoni.
8 gałek
Lody bezmleczne
składniki:
– puszka mleka kokosowego 400 ml (dobrze schłodzonego nawet przez kilka dni w lodówce )
– 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
– 1/5 szklanki mleka sojowego
– ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii
– ok 50 ml syropu z agawy (innego naturalnego słodziku lub kilka łyżek cukru)
wykonanie:
Z puszki wydobądź tylko stałą część mleka kokosowego. Skrobię rozprowadź w mleku. Wszystkie składniki zmiksuj dobrze ze sobą. Przelej do plastikowego pudełka i wstaw do zamrażarki. Po godzinie wyjmij i ponownie zmiksuj lody aby rozbić kryształki lodu; czynność powtórz 3x co godzinę.
Przed podaniem wystaw lody na ok 25 minut aby gładkie swobodnie się nakładały.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Wyglądają obłędnie! Robiłam kilka podejść do lodów bez mleka, ale jeszcze nie udało mi się zrobić tych „idealnych”. Twój przepis na pewno wypróbuję
Dziękuję za ten przepis. Zrobiłam, wyszły pyszne. Przepis nieco zmodyfikowałam. Smak był dla mnie na etapie przygotowywania nieco za mało wyrazisty.Oprócz laski wanilii dałam więc paczuszkę cukru z prawdziwą wanilią i łyżkę rumu. Gdzieś czytałam, że dodatek alkoholu zmiękcza lody i można je łatwiej wygałkować. Dałam też 2 łyżki skrobi ziemniaczanej. Lody wyszły idealne w konsystencji, takie jak sklepowe, tylko że w składzie znacznie lepsze :). Bałąm się wcześniej, że nie wyjdą takie jak trzeba, bo nie mam maszynki do lodów. Już nawet odeszłam od zamiaru kupienia jej, bo mikser na turbo obrotach poradził sobie świetnie. Przepis dodaję do moich zakładek z ulubionymi:)
Świetnie, ciekawa ta sprawa z alkoholem, trzeba wypróbować bo zawsze czekam aż lody zmiękną. Pozdrowienia!
Czy mleko sojowe jest konieczne? Albo czym je zastąpić?
Niestety soja jest dla mnie zakazana:/
Możemy rozprowadzić w każdym innym
A to skrobię można jeść na surowo? Rozumiem, że dzięki niej lody mają gęściejszą konsystencję
Lody wyglądają pysznie
kiedyś próbowałam robić lody z mleka kokosowego, ale nie wyszły… nie udało mi się ich ubić. Jakiego mleka kokosowego najlepiej użyć?
To jak z tą surową skrobią jest…można jeść tak na surowo?