Lody bez mleka!

11 czerwca 2014 , In: bez jajek, bez mleka, desery, wegańskie
0

W te szalone upały nasz blender miksuje kawę mrożoną na potęgę. Lody bez mleka musiały powstać aby ice latte uczynić beznabiałowe od początku do końca. Taki napój jest o wiele lżejszy i uwierzcie pyszny!

Mleko kokosowe jest stworzone do przygotowania ulubionego deseru dzieci i dorosłych, wystarczy z wymieszać je z króciutką listą składników a następnie regularnie miksować, najlepiej z zegarkiem w dłoni.

 

8 gałek

Lody bezmleczne

składniki:

– puszka mleka kokosowego 400 ml (dobrze schłodzonego nawet przez kilka dni w lodówce )

– 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej

– 1/5 szklanki mleka sojowego

– ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii

– ok 50 ml syropu z agawy (innego naturalnego słodziku lub kilka łyżek cukru)

wykonanie:

Z puszki wydobądź tylko stałą część mleka kokosowego. Skrobię rozprowadź w mleku. Wszystkie składniki zmiksuj dobrze ze sobą. Przelej do plastikowego pudełka i wstaw do zamrażarki. Po godzinie wyjmij i ponownie zmiksuj lody aby rozbić kryształki lodu; czynność powtórz 3x co godzinę.

Przed podaniem wystaw lody na ok 25 minut aby gładkie swobodnie się nakładały.

Smacznego!

_DSC4230_Snapseed

_DSC4311_Snapseed

_DSC4329_Snapseed

_DSC4375_Snapseed

_DSC4382_Snapseed1079287_692722667419895_739849929_n

 

  1. Odpowiedz

    Wyglądają obłędnie! Robiłam kilka podejść do lodów bez mleka, ale jeszcze nie udało mi się zrobić tych „idealnych”. Twój przepis na pewno wypróbuję :-)

  2. Odpowiedz

    Dziękuję za ten przepis. Zrobiłam, wyszły pyszne. Przepis nieco zmodyfikowałam. Smak był dla mnie na etapie przygotowywania nieco za mało wyrazisty.Oprócz laski wanilii dałam więc paczuszkę cukru z prawdziwą wanilią i łyżkę rumu. Gdzieś czytałam, że dodatek alkoholu zmiękcza lody i można je łatwiej wygałkować. Dałam też 2 łyżki skrobi ziemniaczanej. Lody wyszły idealne w konsystencji, takie jak sklepowe, tylko że w składzie znacznie lepsze :). Bałąm się wcześniej, że nie wyjdą takie jak trzeba, bo nie mam maszynki do lodów. Już nawet odeszłam od zamiaru kupienia jej, bo mikser na turbo obrotach poradził sobie świetnie. Przepis dodaję do moich zakładek z ulubionymi:)

      • Weronika
      • 29 czerwca 2014
      Odpowiedz

      Świetnie, ciekawa ta sprawa z alkoholem, trzeba wypróbować bo zawsze czekam aż lody zmiękną. Pozdrowienia!

  3. Odpowiedz

    Czy mleko sojowe jest konieczne? Albo czym je zastąpić?
    Niestety soja jest dla mnie zakazana:/

      • Weronika
      • 18 lutego 2015
      Odpowiedz

      Możemy rozprowadzić w każdym innym :)

  4. Odpowiedz

    A to skrobię można jeść na surowo? Rozumiem, że dzięki niej lody mają gęściejszą konsystencję

    • Ola
    • 15 lipca 2015
    Odpowiedz

    Lody wyglądają pysznie :) kiedyś próbowałam robić lody z mleka kokosowego, ale nie wyszły… nie udało mi się ich ubić. Jakiego mleka kokosowego najlepiej użyć?

    • Beata
    • 25 czerwca 2016
    Odpowiedz

    To jak z tą surową skrobią jest…można jeść tak na surowo?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011