Bez koperku nie istniałoby dla mnie kulinarne lato. Jedno z najbardziej sytych śniadań jakie znam to lekko klejąca kasza jaglana z warzywami, śliwkami albo morelami. Dzisiaj botwinka i koperek doprawione jedynie solą morską i ziołowym pieprzem. Lubię podać ją z delikatnie ściętym jajkiem z patelni i odrobiną oliwy. Dodajcie swoje ulubione dodatki. Posiłek na wakacyjne śniadanie, obiad i kolację.
dla 4 osób
Kasza jaglana z botwinką na lato
składniki:
– 1 szklanka kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
– 1 pęczek botwinki (buraczki i liście)
– pęczek koperku
– oliwa
– sól, pieprz ziołowy
– opcjonalnie pestki słonecznika, dyni
wykonanie:
Kaszę ugotuj w 2 szklankach wody do miękkości (ok 12 minut). Zdejmij z ognia i pozostaw w garnku pod przykryciem do wchłonięcia całej wody. W tym czasie pokrój drobno liście botwinki. Buraczki obierz cienko i pokrój w kosteczkę.
Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni i przez kilka minut podsmaż warzywo. Dodaj kaszę, posiekany koperek i dopraw solą i pieprzem ziołowym.
Podawaj z kropelką oliwy, opcjonalnie pestkami. Ja smażę do tego leciutko ścięte jajko sadzone.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Ostatnio kasza jaglana modna ale mi to pasuje. Widziałam przepisy na kotlety z botwinką ale taka kasza jeszcze lepsza, szybciej i prościej.
Robiłam drugi raz. Tylko ja dodaję jeszcze cebulę i czosnek. Pycha! Proste, zdrowe i smaczne